آزمایش خون MCH: علائم، علل و تفسیر کامل نتایج

آزمایش خون MCH: علائم، علل و تفسیر کامل نتایج
به این متن امتیاز دهید
5/5
فهرست مطالب

مقدمه: MCH مخفف Mean Corpuscular Hemoglobin است و محاسبه‌ای از مقدار متوسط هموگلوبین موجود در هر یک از گلبول‌های قرمز خون فرد است. هموگلوبین ماده ای است که اکسیژن را از ریه ها به سلول ها از طریق جریان خون می رساند. سطوح غیر طبیعی بالا یا پایین MCH که با آزمایش خون مشخص می شود، می تواند نشانه ای از تعدادی از مشکلات در بدن باشد، از کمبود مواد مغذی گرفته تا بیماری های مزمن.

آزمایش خون MCH به عنوان جزئی از آزمایش خون به نام شمارش کامل خون (CBC) انجام می شود که ترکیب خون را ارزیابی می کند و معمولاً برای دریافت یک دید کلی از سلامت عمومی فرد لازم است. MCH مستقیماً اندازه‌گیری نمی‌شود، بلکه بر اساس مقدار هموگلوبین (Hgb)، که اندازه‌گیری کل هموگلوبین در خون است و RBC که تعداد گلبول های قرمز خون است محاسبه می‌شود. برای محاسبه MCH، مقدار Hgb بر RCB تقسیم می شود و مقدار متوسطی هموگلوبین در هر گلبول قرمز به دست می آید. سطح نرمال MCH در بزرگسالان حدود 27 تا 31 پیکوگرم (pg) در هر سلول است.

MCH چیست؟

MCH مخفف میانگین هموگلوبین سلولی است. سطح MCH به میزان متوسط هموگلوبین موجود در گلبول های قرمز اشاره دارد. هموگلوبین پروتئینی در خون است که به گلبول های قرمز اجازه می دهد تا اکسیژن را به سلول ها و بافت های بدن برسانند.

اگرچه MCH و MCHC بسیار مشابه هستند، سطوح MCH نباید با سطوح MCHC اشتباه گرفته شوند.

سطوح MCH مقدار متوسط هموگلوبین است که در هر گلبول قرمز وجود دارد. سطوح MCHC میانگین وزن آن هموگلوبین بر اساس حجم گلبول های قرمز خون است. هر دو انعکاسی از سلامت هموگلوبین در خون هستند.

آزمایش خون MCH چیست؟

ازمایش خون MCH چیست؟

آزمایش خون MCH یک آزمایش تشخیصی است که توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی توصیه می شود که به عنوان بخشی از آزمایش خون به نام شمارش کامل خون (CBC) انجام می شود. آزمایش CBC ترکیب خون را ارزیابی می کند یعنی میزان گلبول های قرمز (RBC)، گلبول های سفید (WBC) و پلاکت ها را در نمونه خون بررسی می کند. آزمایش CBC به ارائه یک نمای کلی از سلامت عمومی خون فرد کمک می کند. در رابطه با آزمایش خون بیشتر بخوانید.

سطح MCH در خون بر حسب پیکوگرام (pg) اندازه گیری می شود. محدوده طبیعی سطوح MCH در آزمایش خون MCH بین 26 تا 33 pg هموگلوبین در هر گلبول قرمز در بزرگسالان است.

در رابطه با آزمایش خون MCV، آزمایش خون RBC و آزمایش خون WBC بیشتر بخوانید.

سطوح MCH

پزشکان اغلب آزمایش شمارش کامل خون (CBC) را برای یافتن سطح MCH فرد تجویز می کنند. سطح نرمال MCH در بزرگسالان حدود 27 تا 31 پیکوگرم (pg) در هر سلول است. این اعداد ممکن است بر اساس دستگاه مورد استفاده برای آزمایش متفاوت باشد.

اعداد در کودکان خردسال متفاوت است. یک فرد با MCH پایین غلظت آن در هر سلول 27 pg یا کمتر است. یک فرد با سطوح بالای MCH غلظت 34 pg در هر سلول یا بیشتر خواهد داشت.

تست CBC چیست؟

آزمایش شمارش کامل خون، یا به سادگی آزمایش CBC، برای ارائه یک دید کلی از سلامت فرد به پزشکان طراحی شده است. این آزمایش می تواند به غربالگری افراد برای مسائل مختلف به طور همزمان کمک کند و ممکن است به تشخیص بیماری هایی مانند اختلالات خونریزی، عفونت و کم خونی کمک کند. در رابطه با آزمایش کم خونی بیشتر بخوانید.

آزمایش CBC هر سه نوع سلول را در خون بررسی می کند. این آزمایش تعداد کل سلول های سفید، قرمز و پلاکتی را نشان می دهد.

علل سطوح پایین MCH

چندین دلیل بالقوه برای سطوح پایین MCH وجود دارد، از جمله:

  • کم خونی ناشی از فقر آهن: کم خونی فقر آهن کمبود آهن در خون به دلیل سوء تغذیه، مشکلات جذب آهن، سرطان یا خونریزی شدید داخلی است. قاعدگی شدید و بارداری نیز می تواند باعث کاهش سطح آهن شود. در رابطه با آزمایش سرطان و آزمایش بارداری بیشتر بخوانید.
  • کم خونی میکروسیتیک: در کم خونی میکروسیتیک، گلبول های قرمز به دلیل کمبود هموگلوبین، کوچکتر از حد معمول هستند.
  • هموگلوبینوپاتی: این گروهی از شرایطی است که هموگلوبین را تحت تأثیر قرار می دهد، از جمله کم خونی سلول داسی شکل و تالاسمی.

علائم سطوح پایین MCH

علائم سطوح پایین MCH

در ابتدا، بسیاری از افراد با سطوح پایین MCH به هیچ وجه علائمی را تجربه نمی کنند. هنگامی که تعداد کم MCH باقی می ماند یا خیلی کم می شود، علائم شروع به ظاهر شدن می کنند. علائم MCH پایین عبارتند از:

  • تنگی نفس
  • خستگی مداوم
  • سرگیجه
  • ضعف

اعداد کم MCH نیز می تواند روی پوست تأثیر بگذارد. در فردی که سطح MCH پایینی دارد ممکن است پوست به راحتی رنگ پریده یا کبود شود.

علل سطوح بالای MCH

نمرات بالای MCH معمولاً نشانه کم خونی ماکروسیتیک است. این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های خونی بیش از حد بزرگ هستند، که می‌تواند ناشی از کمبود ویتامین B12 یا اسید فولیک در بدن باشد. در رابطه با ازمایش ویتامین B12 بیشتر بخوانید.

مقادیر MCH بالا نیز ممکن است نتیجه موارد زیر باشد:

  • بیماری های کبدی
  • یک غده تیروئید پرکار
  • نوشیدن الکل به طور منظم
  • عوارض ناشی از برخی سرطان ها
  • عوارض ناشی از عفونت
  • مصرف بیش از حد داروهای حاوی استروژن

در رابطه با آزمایش تیروئید و آزمایش کبد بیشتر بخوانید.

علائم سطوح بالای MCH

علائم سطوح بالای MCH

افرادی که MCH بالا ناشی از کم خونی ماکروسیتیک را تجربه می کنند ممکن است علائمی را تجربه کنند که از الگوی خاصی پیروی می کنند. افراد ممکن است در ابتدا متوجه علائم نشوند، اما به تدریج در طول زمان بدتر می شوند. علائم MCH بالا عبارتند از:

خستگی
پوست رنگپریده
ضربان قلب سریع
ناخن هایی که شکننده هستند و به راحتی می شکنند
مه مغزی یا تمرکز ضعیف
سردرگمی و از دست دادن حافظه
افراد مبتلا به کم خونی ماکروسیتی ممکن است مشکلات گوارشی را نیز تجربه کنند. ممکن است اشتها نداشته باشند، وزن کم کنند و اسهال منظم داشته باشند. فردی که هر یک از این علائم را تجربه می کند باید در اسرع وقت با پزشک خود صحبت کند.

درمان عدم تعادل سطح MCH

درمان عدم تعادل سطح MCH

نحوه برخورد پزشکان با سطوح نامتعادل MCH می تواند در هر مورد متفاوت باشد.

تغییر رژیم غذایی

پزشکان ممکن است به افراد توصیه کنند که آهن و ویتامین B6 بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه کنند. خوردن ویتامین C و فیبر، همراه با غذاهای حاوی آهن، ممکن است به افزایش سطح MCH نیز کمک کند. در رابطه با آزمایش ویتامین های بدن بیشتر بخوانید.

غذاهای غنی از آهن عبارتند از:

  • سبزیجات با برگ تیره
  • کبد
  • گوشت قرمز بدون چربی
  • عدس، لوبیا و سایر حبوبات
  • توفو

افزودن ویتامین B12 و اسید فولیک بیشتر به رژیم غذایی می تواند راه خوبی برای رفع سطوح بالای MCH باشد. بهتر است این مواد را از یک رژیم غذایی متنوع و متعادل دریافت کنید، اما مکمل ها نیز ممکن است به حفظ این سطوح در جایی که باید باشند کمک کنند.

مکمل

مکمل‌های آهن و ویتامین‌های مختلف، از جمله ویتامین B12، ویتامین C، اسید فولیک، می‌توانند به افزایش سطح MCH در صورت کمبود آن در رژیم غذایی کمک کنند. افراد مبتلا به عدم تعادل در سطح MCH خود همیشه باید قبل از مصرف هر گونه مکمل یا ایجاد تغییرات شدید در رژیم غذایی خود، یک برنامه درمانی را با پزشک خود در میان بگذارند. در رابطه با ویتامین های ضروری بدن بیشتر بخوانید.

جمع بندی
اکثر افراد می توانند با ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی خود، سطح MCH خود را بهبود بخشند. تزریق آهن ممکن است برای افراد مبتلا به اختلالاتی که از جذب آهن جلوگیری می کند ضروری باشد. سایر افراد ممکن است نیاز به تزریق منظم خون غنی از آهن داشته باشند.

افراد باید با پزشک خود در مورد آنچه می خورند و می نوشند در طول فرآیند آزمایش صحبت کنند تا تشخیص و درمان تا حد امکان راحت باشد.

سوالات متداول

هدف از آزمایش خون MCH

آزمایش خون MCH به تعیین میزان متوسط هموگلوبین موجود در خون کمک می کند. مستقیماً اندازه گیری نمی شود. MCH بر اساس سطح هموگلوبین (Hg) است که نشان دهنده مقدار کل هموگلوبین موجود در خون است. سطح MCH، همانطور که توسط آزمایش CBC اندازه گیری می شود، می تواند به شناسایی طیفی از مشکلات در بدن کمک کند، از شرایط کمبود مواد مغذی (مانند کم خونی) تا شرایط مزمن در بدن.

آزمایش خون MCH چگونه انجام می شود؟

آزمایش خون MCH ممکن است به عنوان بخشی از آزمایش خون کامل انجام شود. یک فلبوتومیست ممکن است یک نمونه خون جمع آوری کند، که سپس بر اساس پارامترهای آن در آزمایشگاه آزمایش می شود. برای محاسبه سطح MCH، مقدار هموگلوبین بر تعداد RBC تقسیم می شود. این محاسبه مقدار متوسط هموگلوبین را در هر گلبول قرمز به دست می دهد.

سطوح MCH بالا به چه معناست؟

سطح MCH بیش از 34 pg در آزمایش خون MCH را می توان بالا در نظر گرفت. مقدار بالای MCH معمولاً به کم خونی ماکروسیتیک نسبت داده می شود، یک اختلال خونی که منجر به تولید گلبول های قرمز کمتر از حد طبیعی می شود. در نتیجه، گلبول‌های قرمز خون بزرگ‌تر از حد معمول هستند و هموگلوبین بیشتری نسبت به یک RBC معمولی حمل می‌کنند. این وضعیت به دلیل کمبود ویتامین B12 (یا اسید فولیک) در بدن ایجاد می شود.

نتایج MCH و محدوده نرمال

برای تفسیر مناسب سطوح MCH در یک نمونه، نتایج باید با محدوده مرجع داده شده آزمایش آزمایشگاهی مقایسه شود. سطوح MCH در پیکوگرام (pg) اندازه گیری می شود. هنگامی که مقدار MCH خارج از محدوده مرجع داده شده باشد، می تواند نشان دهد که مقدار هموگلوبین در گلبول های قرمز خیلی کم یا خیلی زیاد است. گاهی اوقات، حتی اگر سطح MCH در این محدوده قرار بگیرد، باز هم ممکن است یک بیماری زمینه ای وجود داشته باشد که با کمک نتایج سایر شاخص های آزمایش خون قابل تشخیص است.

اگرچه آزمایشگاه‌های مختلف ممکن است پارامترهای مختلفی برای اندازه‌گیری سطوح MCH در آزمایش خون داشته باشند، سطح طبیعی MCH معمولاً بین 26 تا 33 پیکوگرم است.

وضعیت

مقدار

شماره

پایین

< 26

1

نرمال

27-33

2

بالا

> 34

3

چه چیزی می تواند باعث سطوح بالای MCH شود؟

سطح بالای MCH بیشتر به دلیل کمبود ویتامین B12 است. همچنین ممکن است دلایل دیگری برای سطوح بالای MCH وجود داشته باشد که ممکن است شامل شرایط زیر باشد:

  • بیماری های کبدی
  • بیش فعالی غده تیروئید
  • مصرف منظم الکل
  • استفاده منظم از داروهای استروژن
  • عوارض ناشی از عفونت و/یا سرطان

اگر سطوح بالای MCH داشته باشم چه باید بکنم؟

سطوح بالای MCH در خون، در نتیجه کم خونی ماکروسیتیک یا سایر بیماری‌های زمینه‌ای، ممکن است در بیماران مختلف بر اساس علائم و شدت بیماری، متفاوت درمان شود. افزودن ویتامین B12 بیشتر به رژیم غذایی می تواند به بهبود این وضعیت کمک کند. این کار را می توان با خوردن غذاهایی مانند ماهی، جگر، سبزیجات برگ سبز و غلات غنی شده انجام داد. اینها به کارایی بالاتر تولید گلبول های قرمز کمک می کنند. سایر شرایطی که منجر به سطوح بالای MCH می شوند را می توان با اقدامات مناسب طبق تصمیم پزشک معالج درمان کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب :
16 خرداد 1401

آزمایش ژنتیک چیست؟ + انواع، کاربردها و تحلیل نتایج

آزمایش ژنتیک چیست؟ آزمایش ژنتیک نوعی آزمایش پزشکی است که تغییرات در ژن ها، کروموزوم ها یا پروتئین ها را مشخص می کند. نتایج یک […]
11 خرداد 1401

آزمایش خون چیست؟ معرفی انواع آزمایش خون

آزمایش خون چیست؟ آزمایش خون چیست؟آزمایش خون برای اندازه گیری یا بررسی سلول ها، مواد شیمیایی، پروتئین ها یا سایر مواد موجود در خون استفاده […]
28 شهریور 1400

CRP و ESR در آزمایش خون چیست؟

آزمایش CRP برای بررسی عفونت و التهاب در بدن انجام می شود. پروتئین فعال C با حساسیت بالا (hs-CRP) و پروتئین فعال C بسیار حساس (us-CRP) نام های دیگری هستند که برای CRP به کار می روند.
17 شهریور 1403

اختلالات متابولیک چیست؟ علل، تشخیص و درمان

مقدمه: اختلالات متابولیک شامل گروهی از بیماری‌ها هستند که مکانیسم‌های ایجاد آنها بسیار متنوع و پیچیده است. روابط بین این بیماری‌ها نیازمند رویکردی انعطاف‌پذیر در […]
13 شهریور 1403

هفتمین دوره استانداردسازی و کنترل کیفیت

مشخصات دوره مدرسین:آقای دکتر ملک، آقای دکتر کوپاهی، خانم فخر، آقای دکتر نوری، آقای سرداری و استاد مصطفی قلمی.شروع دوره:آبان ۱۴۰۳گروه های هدف: کارشناس علوم […]
27 مرداد 1403

نفرولوژی (Nephrology) چیست؟

مقدمه: نفرولوژی یک تخصص پزشکی داخلی است که بر درمان بیماری هایی تمرکز دارد که بر کلیه ها تأثیر می گذارد. نفرولوژیست پزشکی است که […]
24 مرداد 1403

اختلالات ژنتیکی آلزایمر: ژن ها، تشخیص و آزمایش

مقدمه: بیماری آلزایمر (AD) شایع ترین علت اختلال عصبی در افراد مسن است. از نظر بالینی، بیماران در ابتدا با از دست دادن حافظه کوتاه […]
17 مرداد 1403

اختلالات ژنتیکی نابینایی و چشم

مقدمه: در تشخیص بیماری‌های چشمی، در نظر گرفتن عوامل ژنتیکی بسیار مهم است. بیش از ۳۵۰ بیماری ژنتیکی چشم وجود دارد و دانستن این که آیا […]
13 مرداد 1403

آزمایش ژنتیک سرطان معده: با تمرکز بر نوع HDGC

مقدمه: آزمایش ژنتیک سرطان معده به عنوان یکی از ابزارهای پیشرفته در تشخیص و پیشگیری از این بیماری خطرناک نقش حیاتی ایفا می‌کند. با استفاده […]
13 مرداد 1403

آزمایش ژنتیک سرطان ریه: انواع و نحوه تشخیص

مقدمه: آزمایش ژنتیک به تعیین این که آیا جهش‌های خاصی در ژن‌ها باعث سرطان ریه شده‌اند یا نه، کمک می‌کند. پس از شناسایی یک جهش، […]
نفرولوژی (Nephrology) چیست؟
نفرولوژی (Nephrology) چیست؟

مقدمه: نفرولوژی یک تخصص پزشکی داخلی است که بر درمان بیماری هایی تمرکز دارد که بر کلیه ها تأثیر می گذارد. نفرولوژیست پزشکی است که

ادامه مطلب »

آزمایش در منزل با نمونه گیری رایگان ، دریــــافت جـواب آزمـــــایش به صورت آنـــــلاین