آزمایش قند خون

آزمایش قند خون چیست ؟

آزمایش قند خون یک آزمایش برای سنجش میزان قند خون که از طریق نیش انگشت یا خون گیری از رگ شما انجام می شود. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی معمولاً از آزمایش های قند خون برای غربالگری دیابت نوع 2 که یک بیماری رایج است، استفاده می کنند.

آزمایش قند خون یک روش بسیار عالی برای تشخیص میزان قند موجود در خون افراد می باشد. زمانی‌که افراد به پزشک مراجعه می کنند،‌ پزشک برای مطلع شدن از سلامت بدن و میزان قند خون آن ها تست قند خون را تجویز می کند. افراد دیابتی باید به طور مداوم و مرتب آزمایش قند خون بدهند تا بتوانند از میزان قند خون موجود در بدنشان مطلع شوند. شما می‌ توانید با استفاده از اکثر دستگاه‌ های‌ مخصوص، آزمایش قند خون را در خانه نیز انجام دهید.

شما می توانید به راحتی با ثبت درخواست خود از خدمات ویژه آزمایشگاه آرامش در منزل خود بدون پرداخت هزینه ایاب ذهاب بهره مند شوید و به صورت آنلاین از روی سایت نتیجه تست قند خون خود را مشاهده نمایید.

آزمایش قند خون

شما به راحتی می توانید با یک کلیک در آزمایشگاه آرامش ثبت درخواست آزمایش در منزل برای آزمایش HPV را انجام دهید. خبر خوب اینکه بدون پرداخت هزینه ایاب ذهاب و کاملا رایگان !!! بی نظیره نه ؟ همین حالادرخواست بده تا نزدیک ترین نمونه گیر ما به آدرس شما جهت انجام اقدامات لازم مراجعه نماید. نتیجه آزمایش خود را نیز به صورت آنلاین از بخش جواب دهی آنلاین مشاهده نمایید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با نحوه انجام خدمات آزمایش در منزل و اطلاع از قیمت پکیج های آزمایشگاهی می توانید بر روی دکمه زیر نیز کلیک نمایید.

افرادی که به پزشک مراجعه می‌ کنند ممکن است پزشک برای آن ها آزمایش قند خون را تجویز کند. این آزمایش سبب می‌ شود تا پزشک متوجه شود که دیابت دارد یا نه. همچنین افرادی که مستعد بیماری دیابت هستند با این آزمایش می توانند به مشکل خود پی ببرند. این آزمایش می تواند میزان گلوکز را در خون افراد نشان دهد و آن را اندازه گیری کند. ساختار بدن به اینگونه می باشد که کربوهیدرات ها را بگیرد و آن را به گلوکز تبدیل کند. 

شما با مصرف غلات و میوه ها کربوهیدرات ، موجود در بدن را تامین می کنید. قند درون بدن می تواند جزو یکی از منابع اصلی انرژی به حساب بیاید. افرادی که دیابت دارند می‌ توانند از تست های تعیین قند خون در بدن نیز استفاده کنند و با استفاده از این تست‌ ها میزان قند خون خود را کنترل نمایند. افرادی که این آزمایش را انجام می دهند می توانند متوجه شوند که نیاز به داروهای دیابت دارند یا نه. همچنین می توانند یک رژیم غذایی مناسب در پیش بگیرند و در صورت لزوم ورزش های مربوطه را انجام دهند.

بعد از انجام آزمایش قند خون شما می توانید موارد زیادی را متوجه شوید. به عنوان مثال چه نوع رژیم غذایی را باید در پیش بگیرید.‌ همچنین متوجه می شوید که آیا شما دارای بیماری دیابت هستید و یا خیر. یا اگر فردی دچار بیماری دیابت است در چه نوع و چه سطحی قرار دارد. افرادی که دچار بیماری دیابت هستند باید به طور مداوم آزمایش قند خون را بدهند تا بتوانند از میزان قند موجود در بدن شان مطلع شوند.

این آزمایش تنها برای افزایش قند خون نیست. گاهی وقت ها کاهش قند خون در بدن نیز می‌ تواند مشکلاتی مانند تشنج را برای فرد به وجود بیاورد. در نظر داشته باشید اگر شما دارای علامت خاصی هم نیستید بهتر است آزمایش قند خون را به صورت روتین و مرتب انجام دهید تا بتوانید از میزان قند خون موجود در بدن خود اطلاع پیدا کنید و اگر مستعد بیماری دیابت هستید بتوانید در سریعترین زمان ممکن به وجود آن پی برده و روش های جلوگیری را انجام دهید. آزمایش قند خون خطر خاصی ندارد و هیچ گونه عوارضی نیز در پی نخواهد داشت. ممکن است در قسمتی که سوزن وارد بدن شده است مقداری احساس درد کنید که آن هم سریعا از بین می رود.

انواع آزمایش قند خون

آزمایش با دستگاه مخصوص

دستگاه دیجیتال تست قند خون

به طور کلی تست قند خون به دو روش کلی انجام می شود. افراد می توانند با استفاده از دستگاه مخصوص این آزمایش را به صورت روزانه بر روی انگشتان خود درون منزل نیز انجام دهند. آن ها با استفاده از یک گلوکومتر سوزن را داخل نوک انگشتان خود وارد می‌ کنند و خون آمده را بر روی ورقه نمونه گیری قرار می دهند. به این صورت میزان قند خون خود را متوجه می‌ شوند. نوع دیگر این آزمایش از طریق خون گیری می باشد.

تست هموگلوبین A1c

تست قند خون A1C

اگر پزشک آزمایش قند خون تجویز کرده باشد باید از طریق خون گیری آزمایش انجام گیرد و به صورت ناشتا باشد. میزان هموگلوبین گلیکوزیله بدن را می توان به صورت دقیق با این روش اندازه گیری کنید. نام دیگر این آزمایش هموگلوبین A1C نیز می‌ باشد. این آزمایش می تواند میزان قند خون افراد را در طی سه ماه گذشته مشخص نماید. نتایج این آزمایش سبب می شود تا افراد بتوانند به صورت دقیق متوجه قند خون خود شده و در رابطه با داشتن دیابت و نداشتن آن مطمئن شوند.

زمان مناسب برای انجام تست قند خون

مشخص شدن این موضوع که چه زمانی باید آزمایش را انجام بدهید بستگی به نوع دیابت شما دارد. فردی که دچار دیابت نوع یک می باشد باید تست قند خون خود را از مواردی که در زیرعنوان خواهیم کرد کنترل نماید. زمان مناسب برای افرادی که دچار دیابت نوع یک هستند :

  • قبل از خوردن یک وعده غذایی و یا میان وعده می باشد. 
  •  قبل از خوابیدن
  •  قبل از ورزش کردن
  • قبل از فعالیت های مهمی مانند نگهداری از کودکان و یا رانندگی 

باید تست قند خون خود را انجام دهند. افرادی که دچار قند خون بالا می باشند و مداوم احساس تشنگی و خستگی دارند و مدام نیاز به دفع ادرار پیدا می‌ کنند باید تست را انجام دهند. این علائم می تواند نشان دهنده وجود قند خون بسیار بالا در بدن افراد باشند.

این افراد باید برای درمان مشکل خود برنامه های درمانی مورد نیاز را از پزشک خود دریافت کنند. افرادی که دچار قند خون پایین هستند نیز باید بعد از علائمی که در زیر عنوان می‌ کنیم به بررسی قند خون خود بپردازند.

آزمایش قند خون برای افراد بعد از:

  • ایجاد احساس لرز
  • احساس سردرگمی
  • سرگیجه و یا حواس‌ پرتی
  • خواب آلودگی
  • حالت تهوع
  • گرسنگی
  • لجبازی و غمگین بودن و عصبانیت
  • خارش در لب ها و زبان و …

الزامی می باشد. اگر افراد این علائم را دارند اما به آن توجه نمی کنند ممکن است در آینده با مشکلاتی مانند بیهوشی، تشنج، هذیان روبرو شوند. علائم افت قند خون جزو علائم بسیار مهم می باشد که افراد باید به آن توجه ویژه‌ ای داشته باشند.‌ بهتر است در صورت داشتن هر کدام از این علائم به پزشک مربوطه مراجعه کرده تا بتوانید درمان های لازم را انجام دهید.

نکات مهم قبل از انجام تست قند خون

اگر شما تصمیم به انجام آزمایش قند خون گرفته اید باید یک سری نکات مهم قبل از انجام آزمایش را رعایت کنید. سعی کنید قبل از انجام آزمایش قند خون ناشتا باشید و این کار را به صورت درست و اصولی رعایت کنید. شب قبل از آزمایش قند خون بهتر است یک شام سبک میل نمایید. همچنین تغییری در سبک رژیم غذایی خود ایجاد نکنید و از مصرف کربوهیدرات بسیار زیاد حتماً خودداری کنید. در زمان ناشتایی شما می توانید مسواک زده و همچنین در صورت تشنه بودن برای رفع تشنگی آب نیز بنوشید. در نظر داشته باشید در مدت زمان ناشتایی قبل از انجام آزمایش قند خون شما به هیچ عنوان نباید سیگار بکشید. یا از چای، قهوه و آبمیوه استفاده کنید.

تست قند حون

تاثیر رژیم و ورزش بر قند خون

افرادی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند، در صورت رعایت کردن رژیم و ورزش می توانند آزمایش قند خون را تنها در منزل انجام دهند. البته اگر رژیم و ورزش را به صورت اصولی رعایت کنید نیازی به انجام این آزمایش در منزل نیز نمی باشد. این افراد می‌ توانند داروهایی برای کاهش قند خون خود استفاده کنند و دیگر به انجام آزمایش های روتین و مداوم و تعیین قند خون در منزل نیازی نداشته باشند.

بررسی شرایط انواع آزمایش قند خون

همانطور که در مطالب بالا عنوان کردیم تست قند خون انواع مختلفی دارد. اگر شما می‌ خواهید آزمایش FBS را انجام دهید قبل از انجام این آزمایش باید ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید. آزمایش دیگری به نام آزمایش 2hpp وجود دارد. این تست به منظور تحمل گلوکز در سطح بدن انجام می شود و دو مرحله دارد. به این آزمایش قند خون، آزمایش قند خون دو ساعت نیز می گویند. شما در مرحله اول باید به صورت ناشتا آزمایش قند خون را انجام دهید و در مرحله دوم دو ساعت بعد از میل کردن صبحانه باید برای نمونه گیری به مرکز مربوطه مراجعه نمایید.

شرایط انجام آزمایش FBS قند خون

برای آزمایش FBS فرد باید 8 تا10 ساعت ناشتا باشد. ناشتایی یعنی فرد برای 8 تا 10 ساعت هیچ گونه مواد خوراکی یا نوشیدنی را مصرف نکند. البته مصرف آب مانعی ندارد.این ناشتایی نباید بیشتر از 12 ساعت طول بکشد.
حتما داروهایی که مصرف می‌کنید را به پزشک خود اطلاع دهید زیرا برخی داروها می توانند قند خون را بصورت کاذب افزایش یا کاهش دهند.
داروهایی که می‌توانند بر میزان قند خون اثر بگذارند:

  • کورتیکواسترویید ها ( داروهای سرکوب کننده ایمنی )
  • داروهای دیورتیک( ادرارآور )
  • داروهای ضدبارداری
  • آسپیرین
  • لیتیوم

شرایط انجام آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله HbA1C

آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله یا به عبارتی HbA1C می باشد. بررسی قند خون در این آزمایش طی مدت زمان ۹۰ روز انجام می‌ شود و قند خون فرد در طی این سه ماه به طور کامل بررسی می‌ گردد. در نظر داشته باشه این آزمایش نیازی به ناشتایی ندارد.

شرایط انجام آزمایش چالش گلوکز GCT

آزمایش چالش گلوکز یا به عبارتی GCT نیز یک آزمایش دیگر قند خون می باشد که معروف به آزمایش قند خون بارداری است. این آزمایش چند مرحله‌ ای است و در مرحله اول خانم های باردار باید ۸ تا ۱۲ ساعت حتماً ناشتا باشند. بعد از مرحله اول پزشک متخصص به آن ها یک محلول گلوکز می دهد سپس در یک بازه زمانی دو و سه ساعته نمونه های خون آن ها گرفته می‌ شوند تا تحت آزمایش قرار بگیرند. آزمایش قند خون تصادفی نیز شرایط ناشتایی ندارد و فرد در هر زمان که مراجعه کند می تواند این آزمایش را انجام دهد.

کدام آزمایش ها برای تشخیص دیابت حاملگی درخواست می شود؟

خانم های باردار در دورانی که باردار می باشند ممکن است به دیابت بارداری مبتلا شوند. این دیابت زمانی به وجود می آید که ساخته شدن انسولین در بدن با مشکل مواجه شود و قند خون در بدن تجمع پیدا کند. اگر شما باردار هستید و به این نوع دیابت مبتلا شده اید بهتر است تست ها و آزمایش های مربوط به قند خون را به صورت مرتب و روزانه انجام دهید. این آزمایش می تواند شما را از میزان سطح گلوکز درون بدن تان مطمئن کند. البته در نظر داشته باشید که این دیابت بعد از زایمان از بین می رود و جای نگرانی ندارد.

آزمایش قند خون در شرایط مختلفی در مادر باردار انجام می شود و بر اساس شرایط آزمایش نام‌های متفاوت دارد:

  •  BS
  • FBS
  • 2hPP
  • GCT
  • OGTT/GTT

در نظر داشته باشید برای انجام هر کدام از این آزمایش ها باید شرایط لازم را به صورت اصولی و درست رعایت کنید تا بتوانید نتیجه ای در سطح عالی دریافت کنید. ایجاد خطا در هر کدام از این آزمایش ها ممکن است به دلیل رعایت نکردن نکات اصولی و شرایط انجام این آزمایش ها باشد. اگر نتیجه آزمایش شما با خطا روبرو شود شما نمی توانید نتیجه ممکن را از روش‌ های درمانی دریافت کنید و ممکن است بیماری شما بدتر و بیشتر نیز شود.

تفسیر تست های قند خون بارداری

تفسیر آزمایش قند BS

سالم : پایین‌تر از 200

پیش دیابتیک : –

دیابتی : 200 یا بیشتر

تفسیر آزمایش قند FBS

سالم : زیر 100

پیش دیابتیک : بین 100 تا 125

دیابتی : 126 یا بیشتر

نمونه‌گیری باید پس از 8-12 ساعت ناشتایی گرفته شود.

تفسیر آزمایش قند 2hPP

سالم : زیر 140

پیش دیابتیک : بین 140 تا 199

دیابتی : 200 یا بیشتر

تفسیر آزمایش قند BS

قند1 ( ناشتا و پیش از مصرف قند ): زیر 95

قند2 (1 ساعت پس از مصرف گلوکز ) : کمتر یا مساوی با 180

قند3 (2 ساعت پس از مصرف گلوکز ) : کمتر یا مساوی 155

قند4 (3 ساعت پس از مصرف گلوکز ) : کمتر یا مساوی 140

تفسیر کلی نتایج تست قند خون

افرادی که آزمایش قند خون می دهند به دنبال مشخص کردن میزان قند خون در بدن شان می باشند. بهتر است این افراد از دامنه طبیعی میزان قند خون در بدن مطلع باشند تا در صورت دسترسی نداشتن به پزشک بتوانند خودشان نتایج آزمایش را به صورت درست تفسیر کنند. افرادی که دچار دیابت نیستند قبل از صبحانه باید قند خونی برابر ۷۰ تا ۹۹ میلی گرم در دسی لیتر داشته باشند. این میزان قبل از مصرف ناهار و شام و تنقلات نیز بین ۷۰ تا ۹۹ میلیمتر در دسی لیتر می باشد. دو ساعت بعد از خوردن غذا میزان قند خون درون بدن افراد باید زیر ۱۴۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد.
اما این دامنه برای افرادی که دچار دیابت هستند متفاوت می باشد. قبل از صبحانه افراد دیابتی باید قند خونی بین ۸۰ تا ۱۳۰ میلی گرم در دسی لیتر داشته باشند. قبل از مصرف ناهار شام و مصرف تنقلات این دامنه نیز همان ۸۰ تا ۱۳۰ میلی گرم در دسی لیتر است. دو ساعت بعد از خوردن غذا میزان قند خون افراد باید زیر ۱۸۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد. این دامنه طبیعی در بدن افراد دیابتی و بدون دیابت می باشد. در نظر داشته باشیم این اعداد جزو اعداد مهم به حساب می‌ آیند و باید به میزان آن بسیار دقت کنید.
اگر شما به پزشک مربوطه مراجعه کنید، بر اساس تاریخچه شخصی شما، سن شما، سلامت کلی بدن تان، مدت زمان مبتلا شدن به دیابت شما و یا بارداری شما این محدوده های خاص را برای میزان قند خون در بدن شما تعریف می کند. بهتر است در صورت انجام آزمایش قند خون به صورت روزانه آن را ثبت کنید.

تفسیر آزمایش قند BS

سالم : پایین‌تر از 200

پیش دیابتیک : –

دیابتیک : 200 یا بیشتر

تفسیر آزمایش قند FBS

سالم : زیر 100

پیش دیابتیک : بین 100 تا 125

دیابتیک : 126 یا بیشتر

نمونه‌گیری باید پس از 8-12 ساعت ناشتایی گرفته شود.

تفسیر آزمایش قند 2hPP

سالم : زیر 140

پیش دیابتیک : بین 140 تا 199

دیابتی : 200 یا بیشتر

تفسیر آزمایش قند BS

سالم : قند(ناشتا): زیر 106 قند دو ساعته: زیر 140

پیش دیابتیک : قند(ناشتا): بین 106 تا 126 قنددوساعته: 142 تا 196

دیابتیک : قند اول (ناشتا): بیشتر از 126 قند دو ساعته : بیشتر از 196

جدول آزمایش قند خون

1

FBS

قند ناشتا

2

BS

قند غیرناشتا

3

BS 2HPP

قند دوساعت بعد از صبحانه

4

Hb A/C

اندازه گیری میانگین قند سه ماهه

.

چه کسانی مستعد ابتلا به بیماری قند خون (دیابت) هستند

در صورتی که عوامل خطر زیر را دارید، بیش‌تر از سایرین مستعد ابتلا به دیابت هستید. به همین دلیل برای پایین آوردن سطح گلوکز خون به آزمایش قند خون نیاز خواهید داشت. عوامل خطر دیابت عبارتند از:
• سن بالای ۴۵ سال
• اضافه وزن
• ورزش نکردن ( بی تحرکی)
• سابقه‌ی ابتلا به دیابت در یکی از اعضای خانواده
• فشار خون بالا
• بیماری قلبی
• سطح بالای تری گلیسیرید
• سطح پایین کلسترول خوب (HDL)
• سابقه‌ی مقاومت به انسولین
• سابقه‌ی سکته‌ی مغزی
• سابقه‌ی دیابت حاملگی یا به دنیا آوردن نوزادی با وزن بیش از ۴ کیلوگرم
• نژاد آسیایی، آفریقایی، اسپانیایی یا بومیان آمریکا

جمع بندی

امید است با این مطالب توانسته باشید اطلاعات بسیار مفیدی در رابطه با آزمایش قند خون به دست آورید. همچنین با انواع آزمایش قند خون و شرایط انجام آزمایش آشنایی پیدا کرده و در صورت لزوم بتوانید این آزمایش را درست و بدون خطا انجام دهید. به یاد داشته باشید مراجعه به دکتر متخصص و پزشک فوق تخصص غدد می تواند شما را در رسیدن به نتیجه بسیار عالی کمک کند و با مراجعه به پزشک و انجام آزمایش های مربوطه می‌ تواند از وضعیت سلامت کلی بدن خود مطلع شده و در صورت نیاز روش های درمانی بسیار عالی را در پیش بگیرید.