آزمایش تیروئید

آزمایش تیروئید توسط خون گیری انجام می شود. برای انجام آزمایش نیاز به ناشتا بودن نیست. البته بعضی پزشکان معتقدند که بهتر است برای انجام آزمایش تیروئید ناشتا باشید. بهتر است در این خصوص با پزشک مرتبط خود مشورت کرده و دستورالعمل‌ های لازم را رعایت کنید. این غده در جلوی گردن و زیر حنجره قرار دارد. غده تیروئید وظیفه ترشح دو نوع هورمون به نام تیروکسین و تری یودو تیرونین را بر عهده دارد. این هورمون ها درون خون ترشح می شوند. وظیفه این دو هورمون بهبود بخشیدن عملکرد طبیعی سلول های بدن می باشد.

این هورمون ها همچنین می توانند بر روی سوخت و ساز بدن تاثیرات مثبتی بگذارند. همچنین این هورمون ها می توانند سرعت عملکرد سلول های بدن را نیز بهبود بخشیده و آن ها را تنظیم کنند. تیروئید وظیفه تنظیم کردن تنفس، ضربان قلب، دمای بدن، کلسترول، قدرت عضلات، سیکل عادت ماهانه، سیستم عصبی مرکزی و محیطی را برعهده دارد. همچنین می‌ تواند بر روی عملکرد این موارد تاثیرات مثبت بسیار زیادی بگذارد.

آزمایش تیروئید چیست ؟

آزمایش تیروئید نوعی آزمایش است که برای تشخیص درست عملکرد غده تیروئید با اندازه گیری میزان هورمون های تیروئید در خون استفاده می شود. نمونه گیری این خون از ورید بازوی شما انجام می شوند. این آزمایش به تشخیص بیماری های غده تیروئید کمک می کند.

تیروئید غده ای پروانه ای شکل است که در قسمت جلویی گردن شما قرار دارد. وظیفه آن تولید هورمون های تیروئیدی است که در جریان خون شما حرکت می کند و بسیاری از جنبه های متابولیسم بدن شما از جمله دما، وزن و انرژی را تنظیم می کند.

شما با انجام آزمایش تیروئید می توانید مشکلات موجود در این غده را متوجه شده و در سریعترین زمان ممکن به برطرف کردن آن بپردازید. البته مشکلات و اختلالاتی که مربوط به غده تیروئید می باشد در بعضی از موارد می‌ توانند با دارو برطرف شوند و در بعضی مواقع ممکن است این بیماری ها، جدی و خطرناک مانند سرطان باشند. به طور کلی شایعترین اختلالی که در غده تیروئید وجود دارد بیماری پرکاری و یا کم کاری تیروئید می باشد. 

پرکاری تیروئید به علت تولید بیش از حد این هورمون درون بدن می باشد. کم کاری تیروئید نیز به دلیل ترشح کم و ناکافی این هورمون در بدن اتفاق می‌ افتد. در نظر داشته باشید این اختلال ممکن است در هر سن و در هر زمانی به وجود آید. پس انجام آزمایش تیروئید به صورت مرتب می تواند شما را در پیشگیری از این اختلالات کمک بسیار زیادی کند. 

شما به راحتی می توانید با یک کلیک در آزمایشگاه آرامش ثبت درخواست آزمایش در منزل برای آزمایش HPV را انجام دهید. خبر خوب اینکه بدون پرداخت هزینه ایاب ذهاب و کاملا رایگان !!! بی نظیره نه ؟ همین حالادرخواست بده تا نزدیک ترین نمونه گیر ما به آدرس شما جهت انجام اقدامات لازم مراجعه نماید. نتیجه آزمایش خود را نیز به صورت آنلاین از بخش جواب دهی آنلاین مشاهده نمایید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با نحوه انجام خدمات آزمایش در منزل و اطلاع از قیمت پکیج های آزمایشگاهی می توانید بر روی دکمه زیر نیز کلیک نمایید.

فهرست مطالب

پکیج های آزمایش تیروئید

بیماری تیروئید

آزمایش های روتین
هزار تومان 553
  • T3 , T4
  • TSH , Free T3
  • Free T4 , Anti TPO
  • قیمت فوق به صورت آزاد محاسبه شده است. در صورت دارا بودن بیمه پایه یا تکمیلی، هزینه تحت پوشش بیمه کسر خواهد شد.
پکیج روتین

بیماری تیروئید

آزمایش های تکمیلی
هزار تومان 936
  • T3 , T4 , TSH
  • Free T3 , Free T4 , P
  • Anti TPO , T3-up , Ca
  • Anti -Tg , Thyrogolobuli
  • قیمت فوق به صورت آزاد محاسبه شده است. در صورت دارا بودن بیمه پایه یا تکمیلی، هزینه تحت پوشش بیمه کسر خواهد شد.
پکیج تکمیلی

نقش تیروئید در بدن

غده تیروئید در بدن شما دو هورمون اصلی را می سازد: تیروکسین (T-4) و تری یدوتیرونین (T-3). این هورمون ها روی هر سلول بدن شما تاثیر می گذارند. وظیفه آنها حمایت از میزان استفاده بدن از چربی ها و کربوهیدرات ها می باشد. T3 وT4 به کنترل دمای بدن و میزان پروتئین بدن کمک، روی ضربان قلب تاثیر دارند.

تیروئید به عنوان یک غده درون ریز و کوچک در بدن وجود دارد که حالت پروانه ای داشته و در قسمت جلوی گردن قرار می گیرد. وظیفه این غده رشد بدن و تنظیم متابولیسم سلول های بدن می باشد که این وظایف را با ترشح هورمون ها انجام می دهد. زمانی که غده تیروئید نتواند هورمون ها را به درستی ترشح کند فرد دچار پرکاری و یا کم کاری تیروئید می شود به این ترتیب انجام آزمایش تیروئید بسیار مهم بوده و باید بتوانید این موارد را تفسیر کنید.

یکی از انواع آزمایش هایی که برای تیروئید انجام می شود آزمایش TSH می باشد. در این آزمایش میزان هورمون های تیروئیدی که شامل کلسی تونین T4 و T3 است اندازه گیری می شود. با استفاده از اعدادی که توسط این آزمایش به دست می‌آید می توان میزان هورمون ها را تفسیر کرد. وظایف هورمون هایی که از تیروئید ترشح می شود کنترل میزان سوخت و ساز در بدن می باشد که این هورمون می تواند تمام اعضای بدن را تحت تاثیر قرار دهد. یکی دیگر از هورمون هایی که در ازمایش TSH اندازه گیری می شود، تی اس اچ می باشد. این هورمون وظیفه کنترل کردن غده تیروئید را داشته و از هیپوفیز ترشح می شود.

نقش مهم هورمون های تیروئیدی

درخواست مشاوره رایگان

همین حالا می توانید با برقراری تماس از طریق شماره زیر از مشاوره رایگان آزمایشگاه آرامش در رابطه با نحوه ثبت آزمایش در منزل برخوردار شوید. همچنین درباره نحوه انجام آزمایش های مختلف و رعایت نکات ضروری پرس و جو کنید. کارشناسان ما پاسخگوی تمام سوالات شما خواهند بود. بی صبرانه منتظر شما هستیم.

مشاوره رایگان آزمایشگاه آرامش

بررسی آزمایش تیروئید

آزمایش تیروئید مخفف TSH می باشد. TSH هورمون تحریک کننده تیروئید می باشد که از غده ای به نام غده هیپوفیز ترشح می گردد. می توان گفت کم یا زیاد بودن این غده در بدن تاثیرات بسیار زیادی بر جای می گذارد. اگر ترشح این هورمون کم یا زیاد باشد تیروئید شما نمی تواند به درستی کار کرده و باید شما به دنبال راه‌ های درمان آن باشید. اگر‌شما با علائم پرکاری و کم کاری تیروئید مواجه شده باشید بهتر است آزمایش تیروئید را انجام دهید. ترشح زیاد این هورمون در بدن سبب بالا رفتن سطح نرمال آن درون بدن می شود. به همین دلیل هورمون تیروئید نمی تواند به میزان کافی و به اندازه در بدن تولید شده و فرد به کم کاری تیروئید.

هرگاه هورمون TSH از حد نرمال کمتر باشد، تیروئید می تواند بیش از حد در بدن تولید شده و هیپوفیز کم می شود. با کم کردن هورمون TSH این میزان تا حدود بسیار زیادی کاهش پیدا می‌کند.‌این کار به معنی پر کاری غده تیروئید می باشد. در نظر داشته باشید اگر شما آزمایش TSH را انجام دهید باید عددی بین ۰.۴ تا ۵ نشان دهد. اگر عدد شما بالاتر یا پایین تر از این محدوده باشد نشانگر پرکاری و کم کاری غده تیروئید شما است. بهتر است در اسرع وقت و در سریع ترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کرده و مشکل خود را درمان نمایید.

تشخیص مشکلات تیروئیدی از روی گردن

چه زمانی افراد باید آزمایش تیروئید بدهند

  • بیماری های مربوط به غده تیروئید مانند سایر بیماری ها دارای علائم اولیه می باشد بهتر است اگر در شما نیز این علائم وجود داشت نسبت به انجام آزمایش به پزشک مراجعه کنید. نشانه هایی وجود دارد که افراد با دیدن آن ها متوجه می شوند که باید آزمایش تیروئید را انجام بدهند. به عنوان مثال متورم شدن گردن، کلسترول بالا، پوکی استخوان، سقط جنین،‌ کاهش میل جنسی در بانوان، دوره قاعدگی نامنظم و غیرطبیعی، تپش قلب به صورت نامنظم و … جزو علائمی می باشند که در صورت رخ دادن افراد باید در سریعترین زمان ممکن آزمایش دهند. افرادی که سیگار می کشند نیز بهتر است به صورت دوره ای و مرتب آزمایش تیروئید را انجام دهند. افرادی که مبتلا به اختلالاتی مانند اختلالات خود ایمنی و دیابت نوع ۱ هستند، افرادی که دچار سابقه خانوادگی در زمینه اختلالات تیروئید می باشند و یا افرادی که سابقه اختلالاتی مانند گواتر و جراحی برداشتن غده تیروئید را دارند نیز بهتر است این آزمایش را به صورت دوره ای و مرتب انجام دهند.

علامت های مربوط به کم کاری تیروئید شامل: 

  • حساس بودن نسبت به سرما
  • مشکلات گوارشی و یبوست
  • احساس خستگی، عدم فعالیت
  • اضافه وزن و چاقی ناگهانی
  • بی نظمی در دوران قاعدگی می باشد.

علامت های موجود در پرکاری تیروئید شامل: 

  • لرزش دست ها
  • به وجود آمدن تپش قلب
  • لاغر شدن و کاهش وزن بدون دلیل
  • مضطرب بودن و عصبی بودن بیش از حد
  • مشکل در خوابیدن می باشد.

افراد باید به سلامتی خود بسیار اهمیت دهند. پس بهتر است با دیدن هر گونه نشانه ای به پزشک مراجعه کرده و آزمایش های مربوطه را انجام دهید تا در صورت وجود مشکلات درون بدن تان مشکل را در سریعترین زمان ممکن شناسایی کرده و به حل آن بپردازید. شما با این کار می توانید این مشکلات را درون بدن خود متوجه شوید و همچنین می توانید آن ها را بهتر و سریع تر نیز درمان نمایید.

علائم پر کاری تیروئید

علت پرکاری تیروئید

علائم کم کاری تیروئید

تمام آزمایشات مورد نیاز تیروئید

آزمایش های مورد نیاز بیماری تیروئید

نام

نام آزمایش

1

تریودوتیرونین

T3

2

تیروکسین

T4

3

هورمون تحریک کننده تیروئید

TSH

4

تری یدوتیروزین ازاد

Free T3

5

تیروکسین آزاد

Free T4

6

آنتی بادی تیروئید پراکسیداز

Anti TPO

7

برداشت تری یدوتیرونین

T3-up

8

آنتی‌بادی ضدتیروگلوبولین

Anti -Tg

9

تیروگلوبولین

Thyrogolobuli

10

کسیم

Ca

11

فسفر

P

تفسیر تمام آزمایشات مورد نیاز تیروئید

آزمایش TSH تیروئید چیست ؟

TSH مخفف هورمون محرک تیروئید است. آزمایش TSH یک آزمایش خون است که این هورمون را اندازه گیری می کند. سطح TSH خیلی بالا یا خیلی پایین ممکن است نشانه ای از مشکل تیروئید باشد. تیروئید یک غده کوچک پروانه ای شکل در جلوی گردن شما است. تیروئید شما هورمون هایی می سازد که نحوه مصرف انرژی بدن را کنترل می کنند.

اگر آزمایش تیروئید داده باشید قطعا با واژه TSH آشنایی دارید. عددهایی که در این آزمایش بررسی می‌شوند میزان کم یا زیاد بودن هورمون ها را برای شما واضح تر می کند. در حالت نرمال باید TSH بین 0.4 تا ۵ باشد و در افرادی که باردار هستند کمی پایین تر خواهد بود یعنی بین 0.4 تا 4 می باشد. اگر هورمون های تیروئیدی در خون شما کم باشد بدن این کمبود را تشخیص داده و غده هیپوفیز TSH ترشح می کند و باعث تحریک غده تیروئید و ترشح هورمون های تیروئیدی می شود این اتفاق در موارد عکس نیز رخ می دهد به طوری که اگر هورمون های تیروئیدی بیش از حد معمول ترشح شوند غده هیپوفیز تی اس اچ کمتری ترشح کرده و باعث می شود که غده تیروئید در ترشح هورمون ها کنترل شود.

تست TSH چیست؟

هورمون های تیروئید تقریباً بر هر اندام بدن شما از جمله قلب شما تأثیر می گذارد. آنها به کنترل وزن، دمای بدن، قدرت عضلانی و حتی خلق و خوی شما کمک می کنند. اگر هورمون تیروئید کافی در خون خود نداشته باشید، بسیاری از عملکردهای بدن شما کند می شود. اگر بیش از حد داشته باشید، بسیاری از عملکردهای بدن سرعت می گیرند.

تیروئید شما توسط غده ای در مغز به نام غده هیپوفیز کنترل می شود. غده هیپوفیز هورمون محرک تیروئید (TSH) می سازد. TSH به تیروئید شما می گوید که چه مقدار هورمون تیروئید نیاز دارد تا بسازد.

اگر سطح هورمون تیروئید در خون شما خیلی پایین باشد، غده هیپوفیز شما مقادیر بیشتری TSH تولید می کند تا به تیروئید شما بگوید که بیشتر کار کند. اگر سطح هورمون تیروئید شما خیلی بالا باشد، غده هیپوفیز TSH کمی تولید می کند یا اصلا تولید نمی کند. با اندازه گیری سطح TSH در خون، می توانید متوجه شوید که آیا تیروئید شما سطح مناسبی از هورمون ها را تولید می کند یا خیر.

چرا به آزمایش TSH نیاز دارم؟

اگر علائم هورمون تیروئید بیش از حد یا خیلی کم در خون خود دارید، ممکن است نیاز به آزمایش TSH داشته باشید.

پرکاری تیروئید (هورمون تیروئید بیش از حد) تیروئید پرکار نیز نامیده می شود. داشتن هورمون های تیروئیدی بیشتر از آنچه نیاز دارید، عملکرد بدن شما را سرعت می بخشد و علائمی را ایجاد می کند که عبارتند از:

  • کاهش وزن، حتی اگر بیشتر از حد معمول غذا بخورید
  • ضربان قلب سریع یا نامنظم
  • احساس عصبی یا تحریک پذیری
  • مشکل خواب، خستگی
  • لرزش دست ها، ضعف عضلانی
  • عرق کردن یا بسیار حساس بودن به گرما
  • حرکات مکرر روده (دفوغ زیاد)
  • گواتر (تیروئید بزرگ شده)

کم کاری تیروئید (هورمون بسیار کم تیروئید) تیروئید کم کار نیز نامیده می شود. نداشتن هورمون تیروئید کافی عملکرد بدن شما را کند می کند و علائمی را ایجاد می کند که عبارتند از:

  • خستگی
  • افزایش وزن
  • بسیار حساس بودن به
  • سرما
  • درد مفاصل و عضلات
  • پوست خشک
  • موهای خشک و نازک
  • قاعدگی های سنگین یا
  • نامنظم
  • افسردگی
  • یبوست

همچنین ممکن است آزمایش TSH را همراه با سایر آزمایش‌ها انجام دهید تا به تشخیص برجستگی‌ها یا توده‌های غیرعادی روی تیروئید کمک کنید که ممکن است سرطان تیروئید یا گره‌های تیروئید (رشدهای غیر سرطانی در تیروئید شما) باشد.

مقدار طبیعی TSH تیروئید

برای اینکه بتوانید خودتان جواب آزمایش تیروئید تان را تفسیر کنید این قسمت را از دست ندهید. گفته شد که اگر مقدار TSH در آزمایش بین 0.4 تا ۵ باشد یعنی کاملا نرمال است و غده های تیروئید مشکلی ندارند البته در بسیاری از برگه های آزمایش میزان نرمال هورمون ها در جلوی آن نوشته شده است و کارتان برای خواندن و تفسیر کردن آزمایش راحت تر می شود. گاهی اوقات تیروئید مشکل دارد اما جواب تی اس اچ کاملاً طبیعی است که در این موارد نادر پزشک باید به بررسی های بیشتری بپردازد.

مقدار بالای TSH تیروئید

اگر میزان TSH در آزمایش تیروئید بالا باشد نشان می دهد که تیروئید نتوانسته به میزان کافی هورمون T3  و T4 را ترشح کند به این ترتیب غده هیپوفیز TSH ترشح کرده و باعث افزایش این هورمون ها در بدن شده است. افرادی که دچار تی اس اچ بالا هستند یعنی از بیماری کم کاری تیروئید رنج می برند و باید تحت نظر پزشک درمان شوند.

دلایل کاهش سطح هورمون TSH

علت ها و مشکلاتی وجود دارند که سبب می شوند هورمون های موجود در آزمایش تیروئید کاهش پیدا کرده و پایین تر از محدوده طبیعی باشند. به عنوان مثال انواع تومور ها می توانند این مشکل را به وجود بیاورند. مصرف بیش از حد سیگار، کم کاری تیروئید ثانویه، پرکاری تیروئید اولیه، بیماری گریوز، التهاب تیروئید، بیماری پلامر یا گواتر سمی، وجود کیست یا ندول در غده تیروئید، مصرف بعضی از داروها مانند آسپرین، هپارین، دوپامین، لوودوپا و… جزو مواردی می باشند که می توانند بر روی میزان این هورمون اثر افرادی که مبتلا به چاقی هستند و از فعالیت های بدنی دور شده اند بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ می باشند. در این دیابت برخلاف دیابت نوع یک سلول ها انسولین تولید می کنند اما دیگر بدن نمی تواند از آن ها استفاده کند به این ترتیب گلوکز در خون بالا رفته و فرد دچار دیابت می شود. معمولاً ۹۰ درصد افراد به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند آزمایشاتی که برای تشخیص این نوع دیابت استفاده می شود شامل هموگلوبینa1c، قند خون ناشتا و قند خونه تصادفی می باشد که این موارد در بالا به صورت کامل توضیح داده شده اند.

آزمایش TSH

آزمایش T3 (هورمون تری یدوتیرونین)

یکی از هورمون هایی که توسط غده تیروئید ترشح می شود هورمون تری یدوتیرونین نام دارد که نسبت به هورمون تی فور کمتر تولید می شود. نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که در سنجش آزمایش تیروئید هورمون T4 مهمترین عامل در سنجش خواهد بود اما اگر میزان هورمون TSH پایین باشد و تی فور در حالت طبیعی قرار گرفته باشد، بهتر است به تری یدوتیرونین نگاهی داشته باشید. اگر این هورمون مقادیر بالایی را به خود اختصاص داده باشد پس احتمالاً شما دچار پرکاری تیروئید می باشید. این نوع هورمون می تواند بر روی سیستم سوخت و ساز بدن تاثیر گذاشته و بسیاری از اعضای بدن را تحت تاثیر قرار دهد معمولاً برنج معمولی هورمون تری یدوتیرونین  بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ نانو گرم در دسی لیتر می باشد که باید به شرایط بیمار نیز توجه شود.

آزمایش T3 اغلب برای تشخیص پرکاری تیروئید، وضعیتی که در آن بدن هورمون تیروئید بیش از حد تولید می کند، استفاده می شود. آزمایش‌های T3 اغلب با آزمایش‌های T4 و TSH (هورمون محرک تیروئید) سفارش می‌شوند. آزمایش T3 همچنین ممکن است برای نظارت بر درمان بیماری تیروئید استفاده شود

سطح T3 طبیعی چیست؟

سطح طبیعی هورمون تیروئید | UCLA Health
سطح نرمال توتال T3 در بزرگسالان بین 80-220 نانوگرم در دسی لیتر است. سنجش T3 رایگان اغلب غیرقابل اعتماد هستند و به طور معمول برای ارزیابی سرگرمی تیروئید استفاده نمی شوند.

سطح نرمال t3 و t4 در سنین مختلف

آزمایش خون T3 به شما چه می گوید؟

آزمایش T3 (تری یدوتیرونین) یک آزمایش خون است که به تشخیص بیماری های تیروئید، به ویژه پرکاری تیروئید کمک می کند. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی معمولاً این آزمایش را در کنار سایر تست های عملکرد تیروئید سفارش می دهند.

آزمایش تری یدوتیرونین (T3) چیست؟

این آزمایش سطح تری یدوتیرونین (T3) را در خون شما اندازه گیری می کند. T3 یکی از دو هورمون اصلی است که توسط تیروئید شما ساخته می شود، غده کوچک پروانه ای شکل که در نزدیکی گلو قرار دارد. هورمون دیگر تیروکسین (T4) نام دارد. T3 و T4 با هم کار می کنند تا نحوه استفاده بدن از انرژی را تنظیم کنند. این هورمون ها همچنین نقش مهمی در کنترل وزن، دمای بدن، قدرت عضلانی و سیستم عصبی شما دارند.

هورمون T3 به دو شکل وجود دارد:

T3 محدود می شود که به پروتئین متصل می شود
T3 رایگان که به هیچ چیز وصل نمی شود
آزمایشی که هم T3 محدود و هم آزاد را اندازه گیری می کند، تست T3 کل نامیده می شود. تست دیگری به نام free T3 فقط T3 آزاد را اندازه گیری می کند. هر یک از این تست ها ممکن است برای بررسی سطح T3 استفاده شود. اگر سطح T3 طبیعی نباشد، می تواند نشانه ای از بیماری تیروئید باشد.

3 فاکتور اصلی برای بررسی T3

با توجه به اینکه یکی از هورمون های فعال در تیروئید تری یدوتیرونین می باشد سه فاکتور برای بررسی و اندازه گیری آن استفاده می شود که شامل:

T3 معکوس:

نوع معکوس تری یدوتیرونین زمانی که به گیرنده های تیروئید متصل می شود نمی تواند آن ها را فعال کند.

T3 کل:

این نوع از هورمون تری یدوتیرونین دارای T3 آزاد و متصل به پروتئین می باشد.

T3 ازاد:

نوع ازاد به صورت غیر پروتئینی یا غیر متصل به پروتئین می باشد و به عنوان فرم فعال شناخته می شود.

زمانی که آزمایش تیروئید انجام شود و هورمون تی فور پایین و تی اس اچ در حالت عادی باشد با وجود سه فاکتور گفته شده در بالا و بررسی آن ها می توانیم به مشکل در تیروئید پی ببریم. معمولاً در بعضی از افرادی که دچار پرکاری تیروئید هستند میزان تی فور عادی و تی تری نرمال است. اگر هورمون تی تری بالا باشد علامتی از بیماری خود ایمنی گریوز می باشد.

رنج نرمال ممکن است در هر آزمایشگاه متفاوت باشد زیرا شرایط آزمایشگاهی کاملاً با یکدیگر فرق می کنند به این ترتیب هر آزمایشگاه سعی می کند تا رنج نرمال را در برگه آزمایش درج کند تا از اشتباهات بعدی جلوگیری کند.

تیروئید

هورمون تیروکسین T4 ​چیست ؟

یکی از هورمون های مهمی که تیروئید ترشح می کند هورمون تیروکسین می باشد که بیشتر از تی تری در خون وجود دارد. هورمون تیروکسین به دو صورت از غده تیروئید آزاد می شود که شامل  T4متصل به پروتئین و T4 آزاد می باشد. در این بین تیروکسین به تری یدوتیرونین تبدیل می شود و این عملکرد می‌تواند بر روی سوخت و ساز بدن بسیار تاثیرگذار باشد.

همانطور که گفته شد هورمون تیروکسین که مخفف آن T4 است توسط غده تیروئید ترشح می شود. این هورمون نمی‌ تواند به تنهایی اکسیژن رسانی به سلول های بدن را انجام دهد. همچنین می‌ تواند به تولید انرژی درون بدن افراد بپردازد. به همین دلیل این هورمون یک ید را درون خود از دست داده و به T3 تبدیل می گردد. به این صورت می تواند کمبود تولید انرژی در بدن را به راحتی جبران کند.

در آزمایش تیروئید محدوده T4 باید بین عدد های ۰.۹ تا ۲.۴ نانوگرم در دسی لیتر باشد.پس اگر مقدار این هورمون درون بدن شما بیشتر از این محدوده باشد شما به پرکاری تیروئید مبتلا هستید. اگر مقدار این هورمون درون بدن شما کمتر از این محدوده باشد شما به کم کاری تیروئید مبتلا هستید. پس از انجام آزمایش تیروئید، اگر TSH در بدن پایین باشد اما T4 در محدوده نرمال خود قرار داشته باشد، در این مواقع پزشک به مقدار T3 درون بدن افراد توجه می‌ کند. اگر میزان این هورمون بالا باشد احتمالاً فرد به پرکاری تیروئید مبتلا است.

هورمون تیروکسین به عنوان هورمون ذخیره نیز شناخته می شود اما نمی توان از آن ها برای تولید انرژی یا اکسیژن مورد نیاز برای سلول ها استفاده کرد. زمانی که بدن به انرژی در زمان سوخت و ساز نیاز داشته باشد هورمون تیروکسین یکی از یدهای خود را از دست داده و تبدیل به هورمون تری یدوتیرونین می شود.در آزمایش تیروئید پرکار میزان هورمون تیروکسین بسیار بالا است و نشان دهنده ترشح بیش از حد از تیروئید می باشد.

اگر T3 کم باشد چه اتفاقی می افتد؟

سطوح پایین T3 ممکن است به معنای کم کاری تیروئید باشد، وضعیتی که در آن بدن شما هورمون تیروئید کافی تولید نمی کند. نتایج آزمایش T3 اغلب با نتایج آزمایش T4 و TSH برای کمک به تشخیص بیماری تیروئید مقایسه می شود. اگر در مورد نتایج خود سؤالی دارید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.

اگر T3 بالا باشد اما T4 طبیعی باشد چه؟

گاهی اوقات غده تیروئید بیمار شروع به تولید سطوح بسیار بالایی از T3 می کند اما همچنان سطوح طبیعی T4 را تولید می کند. بنابراین اندازه گیری هر دو هورمون ارزیابی دقیق تری از عملکرد تیروئید ارائه می دهد.

آیا به هر دو T3 و T4 نیاز دارید؟

T3 و T4 متابولیسم بدن شما را کنترل می کنند. اگر به اندازه کافی از این هورمون ها ندارید، متابولیسم شما کند می شود. میزان متابولیسم شما تعیین می کند که چقدر سریع غذا را پردازش می کنید، قلب شما چقدر سریع می زند، بدن شما چقدر گرما تولید می کند و حتی چقدر سریع می توانید فکر کنید.

سطوح T4 به شما چه می گوید؟

آزمایش T4 برای بررسی میزان عملکرد تیروئید شما استفاده می شود. همچنین برای کمک به تشخیص و نظارت بر بیماری تیروئید و شرایطی که ممکن است تیروئید شما را تحت تاثیر قرار دهد، از جمله: کم کاری تیروئید یا کم کاری تیروئید، که زمانی است که غده تیروئید شما هورمون تیروئید کافی برای رفع نیازهای بدن شما تولید نمی کند، استفاده می شود.

وقتی T4 شما بالاست یعنی چه؟

سطح T 4 آزاد که بالاتر از حد نرمال است می تواند به معنای پرکاری تیروئید باشد. شرایط مرتبط با پرکاری تیروئید شامل بیماری گریوز، یک اختلال خود ایمنی است. سطوح T 4 آزاد غیر طبیعی پایین ممکن است نشانه کم کاری تیروئید باشد. این بدان معناست که تیروئید شما به اندازه کافی هورمون تولید نمی کند.

اگر T4 شما کم باشد به چه معناست؟

اگر سطح T4 کمتر از حد نرمال دارید، معمولاً نشان دهنده کم کاری تیروئید (تیروئید کم کار) است. کم کاری تیروئید دلایل مختلفی دارد، از جمله برخی بیماری های خودایمنی، دریافت ضعیف ید در رژیم غذایی و استفاده از برخی داروها. کم کاری تیروئید متابولیسم شما را کند می کند

T4 چه اندامی را تحت تاثیر قرار می دهد؟

غده تیروئید تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) آزاد می کند. این هورمون ها نقش مهمی در تنظیم وزن، سطح انرژی، دمای داخلی، پوست، مو، رشد ناخن، متابولیسم دارند و بخش مهمی از سیستم غدد درون ریز هستند.

آزمایش Free T3

وقتی T3 free بالا باشد چه اتفاقی می‌افتد؟

اگر نتایج شما سطوح بالای T3 تام یا سطوح T3 آزاد بالا را نشان دهد، ممکن است به این معنی باشد که شما پرکاری تیروئید دارید. سطوح پایین T3 ممکن است به معنای کم کاری تیروئید باشد، وضعیتی که در آن بدن شما هورمون تیروئید کافی تولید نمی کند. نتایج آزمایش T3 اغلب با نتایج آزمایش T4 و TSH برای کمک به تشخیص بیماری تیروئید مقایسه می شود

Free T3 به شما چه می گوید؟

در صورت مشکوک بودن به اختلال تیروئید، ممکن است آزمایش خون Free T3 یا T3 برای ارزیابی عملکرد تیروئید تجویز شود. همچنین ممکن است برای ارزیابی مشکلات غده هیپوفیز، ارزیابی شدت و نوع بیماری تیروئید، و نظارت بر درمان بیماری تیروئید استفاده شود.

علائم Free T3 کم چیست؟

• خستگی.
• حساسیت بیشتر به سرما.
• یبوست.
• پوست خشک.
• افزایش وزن.
• صورت پف کرده.
• صدای خشن.
• مو و پوست درشت.

آیا Free T3 کم بد است؟

سطوح پایین غیر طبیعی T3 ممکن است نشان دهنده کم کاری تیروئید یا گرسنگی باشد. همچنین می تواند نشان دهد که شما یک بیماری طولانی مدت دارید زیرا سطح T3 در هنگام بیماری کاهش می یابد. اگر به اندازه کافی بیمار هستید که می توانید در بیمارستان بستری شوید، سطح T3 شما احتمالا پایین است

آزمایش Free T4

این آزمایش سطح T4 free یا تیروکسین آزاد را در خون شما اندازه گیری می کند. یک تست Free T4 برای بررسی میزان عملکرد غده تیروئید شما استفاده می شود. T4 یکی از 2 هورمونی است که توسط تیروئید، غده ای پروانه ای شکل در گردن شما تولید می شود. 2 شکل از T 4 وجود دارد

Free T4 به چه معناست؟

T4 free شکل فعال هورمون تیروکسین است که در جایی که لازم است وارد بافت های شما می شود. Bound T4 تیروکسینی است که به پروتئین‌های خاصی متصل می‌شود و از ورود آن به بافت‌های شما جلوگیری می‌کند.

Free T4 در مقابل TSH چیست؟

غده تیروئید T4 را در پاسخ به هورمون محرک تیروئید (TSH) می سازد. TSH توسط غده هیپوفیز در مغز شما ساخته می شود. T4 در بدن به دو شکل یافت می شود: T4 آزاد و T4 محدود. T4 آزاد به بافت های بدن که از T4 استفاده می کنند می رود

اگر Free T4 بالا باشد چه اتفاقی می افتد؟

سطح T 4 آزاد که بالاتر از حد نرمال است می تواند به معنای پرکاری تیروئید باشد. شرایط مرتبط با پرکاری تیروئید شامل بیماری گریوز، یک اختلال خود ایمنی است. سطوح T 4 آزاد غیر طبیعی پایین ممکن است نشانه کم کاری تیروئید باشد. این بدان معناست که تیروئید شما به اندازه کافی هورمون تولید نمی کند.

مقایسه سطوح TSH بالا/پایین و T3/T4

TSH طبیعی + T4 طبیعی = عملکرد طبیعی تیروئید. TSH بالا + T4 طبیعی = ممکن است خطر ابتلا به تیروئید کم کار بیشتر باشد. TSH پایین + T4 بالا = تیروئید پرکار.

تفاوت بین T3 free و freeT4 چیست؟

این هورمون ها عبارتند از: T3 (تری یدوتیرونین)، که به کنترل ماهیچه های بدن، هضم، عملکرد قلب و سلامت استخوان کمک می کند. و T4 (تیروکسین) که به حفظ متابولیسم، خلق و خو و دمای بدن کمک می کند. بدن شما می تواند در صورت لزوم T4 را به T3 تبدیل کند.

آزمایش آنتی بادی های پراکسیداز تیروئید (TPO)

این آنتی بادی ها می توانند نشانه ای از موارد زیر باشند: بیماری هاشیموتو که به نام تیروئیدیت هاشیموتو نیز شناخته می شود. این یک بیماری خود ایمنی و شایع ترین علت کم کاری تیروئید است. کم کاری تیروئید وضعیتی است که در آن تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید نمی سازد. بیماری گریوز

چرا تست ضد TPO انجام می شود؟

TPO نقش مهمی در تولید هورمون های تیروئید دارد. آزمایش TPO آنتی بادی های ضد TPO را در خون تشخیص می دهد. اگر بیماری تیروئید برای شما تشخیص داده شده است، پزشک ممکن است آزمایش آنتی بادی TPO و سایر آزمایشات تیروئید را برای کمک به یافتن علت پیشنهاد کند.

اگر آنتی TPO بالا باشد چه اتفاقی می افتد؟

در افرادی که سطح هورمون تیروئید طبیعی دارند، وجود سطوح بالای آنتی بادی های ضد TPO در خون می تواند نشانه ای از افزایش خطر ابتلا به مشکلات تیروئید در آینده باشد. به طور خلاصه، تجزیه و تحلیل سطوح آنتی بادی ضد TPO در خون برای تشخیص تیروئیدیت هاشیتوموتو مفید است.

مقدار TPO بالا به چه معناست؟

بالاترین سطح آنتی بادی TPO در بیماران مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو مشاهده می شود. در این بیماری شیوع آنتی بادی های TPO حدود 90 درصد موارد است که منشا خودایمنی بیماری را تایید می کند. این اتوآنتی بادی ها نیز اغلب (60 تا 80 درصد) در سیر بیماری گریوز ایجاد می شوند

آنتی TPO چه بیماری مثبت است؟

این آنتی بادی ها می توانند نشانه ای از موارد زیر باشند: بیماری هاشیموتو که به نام تیروئیدیت هاشیموتو نیز شناخته می شود. این یک بیماری خود ایمنی و شایع ترین علت کم کاری تیروئید است. کم کاری تیروئید وضعیتی است که در آن تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید نمی سازد.

Anti Tg در آزمایش خون تیروئید چیست؟

آنتی بادی آنتی تیروگلوبولین آزمایشی برای اندازه گیری آنتی بادی های پروتئینی به نام تیروگلوبولین است. این پروتئین در سلول های تیروئید یافت می شود، اما مقدار کمی از آن به جریان خون نشت می کند

جذب رزین T3 (همچنین جذب T3 یا T3RU نیز نامیده می شود) یک آزمایش خون است که به عنوان بخشی از ارزیابی عملکرد تیروئید انجام می شود. تیروئید غده ای در گردن است که هورمون هایی را تولید می کند که به تنظیم بسیاری از فرآیندهای بدن از جمله رشد، تعادل انرژی، دمای بدن و ضربان قلب کمک می کند.

آزمایش Ca چیست؟

آزمایش کلسی تونین سطح کلسی تونین را در نمونه خون شما اندازه گیری می کند. کلسی تونین هورمونی است که به کنترل سطح کلسیم در خون شما کمک می کند. کلسی تونین در غده تیروئید شما توسط سلول هایی به نام “سلول های C” ساخته می شود.

آزمایش CA خون چیست؟

آزمایش خون کلسیم میزان کلسیم خون شما را اندازه گیری می کند. اگر کلسیم بیش از حد یا خیلی کم در خون وجود داشته باشد، ممکن است نشانه طیف وسیعی از شرایط پزشکی مانند بیماری استخوان، بیماری تیروئید، اختلالات پاراتیروئید، بیماری کلیوی و سایر شرایط باشد.

آزمایش P

فسفات در آزمایش خون چیست؟ آزمایش فسفات در خون میزان فسفات خون شما را اندازه گیری می کند. فسفات یک ذره باردار الکتریکی است که حاوی ماده معدنی فسفر است. فسفر همراه با کلسیم معدنی برای ساختن استخوان ها و دندان های قوی عمل می کند.

علت P بالا چیست؟

مصرف زیاد فسفات می تواند به دلیل استفاده بیش از حد از ملین های حاوی فسفات یا تنقیه و مسمومیت با ویتامین D باشد. ویتامین D جذب فسفات روده ای را افزایش می دهد. هیپوپاراتیروئیدیسم، آکرومگالی و تیروتوکسیکوز باعث افزایش بازجذب فسفات کلیه و در نتیجه هیپرفسفاتمی می شود.

وقتی فسفر شما کم است چه اتفاقی می افتد؟

علائم کمبود فسفر شامل از دست دادن اشتها، اضطراب، درد استخوان، استخوان های شکننده، سفت شدن مفاصل، خستگی، تنفس نامنظم، تحریک پذیری، بی حسی، ضعف و تغییر وزن است. در کودکان، کاهش رشد و رشد ضعیف استخوان و دندان ممکن است رخ دهد.

آیا فسفر بر تیروئید تأثیر می گذارد؟

متابولیسم فسفر و کلسیم یونیزه شده اغلب در بیماری تیروئید تغییر می کند. تعادل منفی کلسیم ممکن است در نهایت منجر به استئوپنی پرکاری تیروئید شود. کلسیم و فسفر بخش‌های مهمی از مسیرهای متابولیک هستند که توسط هورمون‌های تیروئید تنظیم می‌شوند.
بیماران مبتلا به پرکاری تیروئید دارای غلظت پلاسمایی و بازجذب لوله ای فسفات معدنی هستند که بیشتر از میزان موجود در افراد عادی است.

جدول تفسیر جواب آزمایش تیروئید

اگر شما آزمایش تیروئید را انجام داده اید و می خواهید آن را درون منزل تفسیر کنید ما به شما کمک خواهیم کرد. در این قسمت می خواهیم به بررسی محدوده نرمال این هورمون ها بپردازیم تا در صورت لزوم به پزشک متخصص مراجعه کنید. در نظر داشته باشید این اطلاعات صرفاً به خاطر داشتن یک دید کلی بیمار می باشد. بهتر است جواب آزمایش خود را پیش پزشک برده و مباحث تخصصی تر را از او سوال نمایید.

کم کاری تیروئید خفیف زمانی اتفاق می افتد که T3 و T4 در آزمایش طبیعی باشد، اما میزان TSH در آزمایش شما بالاتر از حد نرمال باشد. کم کاری تیروئید همچنین زمانی اتفاق می‌ افتد که T4 و T3 درون بدن پایین بوده اما TSH در آزمایش  بالا باشد. طبیعی بودن T3 و T4 و پایین بودن TSH نیز سبب وجود پرکاری تیروئید خفیف می شود.‌ طبیعی بودن T4 و T3 و پایین بودن TSH در آزمایش نشان دهنده پرکاری تیروئید می باشد.

 اگر تمام این موارد در آزمایش شما پایین باشد نشان دهنده مشکلات غیر مرتبط به تیروئید می باشد و ممکن است مربوط به هیپوفیز و یا کم کاری تیروئید ثانویه باشد. انجام آزمایش تیروئید می تواند سبب شود تا شما با تمام این هورمون ها درون بدن خود آشنا شده و میزان آن ها را متوجه شوید. در صورت بالا و پایین بودن از حد طبیعی بهتر است به پزشک فوق تخصص غدد مراجعه کنید تا مشکل خود را بتوانید به راحتی درمان کنید.

تفسیر آزمایش تیروئید

آزمایش تیروئید در بارداری

 در نظر داشته باشید افراد باردار باید آزمایش تیروئید را سر موقع انجام دهند. در زمان بارداری ممکن است هورمون های تیروئید با تغییرات دچار شوند و درون بدن فرد افزایش و کاهش پیدا کنند. مادری که به کم کاری تیروئید و یا پرکاری تیروئید مبتلا می شود، ممکن است خطراتی را برای جنین به وجود بیاورد. در این صورت بهتر است سریعاً به پزشک خود مراجعه کرده تا بتوانید این مشکل را برطرف کنید. در نظر داشته باشید تیروئید در بارداری می تواند یک سری عوارض جبران ناپذیری برای جنین و مادر داشته باشد. مشکلات تیروئیدی می‌ تواند بر روی رشد جنین تاثیر بسیار زیادی بگذارد و سبب شود که جنین به صورت کافی رشد نکند.

تیروئید و هورمون tsh

همچنین در بعضی از موارد می تواند باعث عقب افتادگی در کودکان شود. پس مادرانی که قصد دارند باردار شوند و یا به تازگی باردار شده اند، بهتر است در سریعترین زمان ممکن به پزشک متخصص زنان مراجعه کرده و در زیر نظر یک پزشک متخصص آزمایش ‌های لازم را انجام دهند. افرادی که در دوران بارداری آزمایش تیروئید را انجام می‌ دهند باید هورمون TSH آن  ها در سه ماهه اول بارداری بین محدوده  ۰.۲ تا ۳.۹ باشد. در سه ماه دوم و سوم این عدد می تواند تا ۴.۱ نیز بالا رفته و طبیعی باشد.

 مادرانی که دچار کم کاری یا پرکاری تیروئید می باشند پزشکان معمولا از نوزادان به دنیا آمده آن ها آزمایش تیروئید می گیرند تا متوجه میزان تیروئید درون بدن نوزاد شوند. دز آزمایش تیروئید میزان هورمون TSH در نوزادان باید بین محدوده ۵ تا ۱۰ باشد. اگر این مقدار از ۱۰ بالاتر برود باید در سریع ترین زمان ممکن به پزشک معالج مراجعه نمود تا مشکل کودک برطرف شود.

میزان TSHطبیعی در بارداری

وجود کم کاری در افراد باردار آن هم در ماه های اول باعث می‌شود تا بر روی جنین تاثیر گذاشته و منجر به عقب افتادگی فرزند شود پس بهتر است حتماً در اولین فرصت نسبت به چک کردن هورمون های تیروئیدی اقدام کنید. میزان هورمون تی اس اچ در خانم های باردار به صورت نرمال در سه ماهه اول بین 0.2 تا 3.9 نانو گرم در دسی لیتر و در سه ماهه دوم و سه ماهه سوم تا ۴.1 نانو گرم در دسی لیتر متغییر بوده و کاملا نرمال و طبیعی می باشد اما بهتر است که تمامی این آزمایش‌ها زیر نظر پزشک انجام شده و شرایط تان مورد بررسی قرار گیرد.

تیروئید در نوزادان

گاهی اوقات نوزادان تازه متولد شده نیز دچار تیروئید می شوند پس بهتر است آزمایش تیروئید در نوزادان را جدی بگیرید زیرا کم کاری و پرکاری در نوزادان می تواند اثرات زیادی را در میزان رشد آن ها داشته باشد. اختلال در رشد باعث ایجاد شدن اختلالات رفتاری در کودکان می شود. زمانی که نوزاد در بیمارستان به دنیا می آید از روز سوم تا روز پنجم از خون کف پای نوزاد برای آزمایش غربالگری استفاده می شود تا اگر دچار مشکلی بود برای رفع آن اقدام شود. معمولاً هورمون tsh در نوزادان اگر بین ۵ تا ۱۰ باشد باید حتماً آزمایش را تکرار کنید و اگر بیشتر از ۱۰ باشد باید نسبت به درمان آن چاره ای بیاندیشید. بهتر است مادرانی که با کم کاری تیروئید روبرو شده اند حتماً برای مصرف دارو به پزشک مراجعه کنند زیرا این عوارض می‌تواند بر روی کودک شان نیز تاثیر گذار باشد.

کم کاری تیروئید در نوزادان

همه افراد از جمله نوزادان ممکن است به کم کاری تیروئید مبتلا شوند. اکثر نوزادانی که بدون غده تیروئید یا با غده ای که به درستی کار نمی کند متولد می شوند، فوراً علائمی ندارند. اما اگر کم کاری تیروئید تشخیص داده و درمان نشود، علائم شروع به ظاهر شدن می کنند. آنها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • مشکلات تغذیه
  • رشد ضعیف
  • افزایش وزن ضعیف
  • زرد شدن پوست و سفیدی چشم ها که به آن یرقان می گویند
  • یبوست
  • تون عضلانی ضعیف
  • پوست خشک
  • گریه خشن
  • بزرگ شدن زبان
  • تورم یا برآمدگی نرم در نزدیکی ناف، وضعیتی به نام فتق ناف

هنگامی که کم کاری تیروئید در نوزادان درمان نمی شود، حتی موارد خفیف می تواند منجر به مشکلات شدید رشد جسمی و ذهنی شود.

اهمیت انجام آزمایش تیروئید برای مردان

در نظر داشته باشید انجام آزمایش تیروئید برای مردان بسیار اهمیت دارد. زیرا پرکاری تیروئید و کم کاری تیروئید می تواند بر روی باروری مردان تاثیرات مستقیمی بگذارد و بر روی باروری آن ها مشکلاتی را ایجاد کند. اگر فردی پرکاری تیروئید داشته باشد و بر اساس انجام آزمایش تیروئید این مشکل را متوجه شود، اسن موضوع ممکن است بتواند بر روی تولید اسپرم های او تاثیر گذاشته و اسپرم هایی فاقد تحرک کافی داشته باشد. این مسئله می‌ تواند باربری فرد را با مشکل مواجه سازد.

البته در بسیاری از موارد پرکاری تیروئید قابل درمان است و افراد می‌ توانند این مشکل را بهبود داده و به حالت طبیعی خود برگردانند. البته کم کاری تیروئید نیز می‌ تواند بر روی تعداد تولید اسپرم نیز تاثیر گذاشته و این تعداد را کم کند. پایین بودن تعداد اسپرم می تواند تاثیر مستقیمی بر روی باروری مردان گذاشته و باروری آن ها را با مشکل روبرو کند. اگر شما به یک متخصص کاربلد مراجعه کنید، در صورت تشخیص درست این مشکل را می توان با دارو درمان کرد.

افراد باید به سلامتی خود بسیار اهمیت دهند. پس بهتر است با دیدن هر گونه نشانه ای به پزشک مراجعه کرده و آزمایش های مربوطه را انجام دهید تا در صورت وجود مشکلات درون بدن تان مشکل را در سریعترین زمان ممکن شناسایی کرده و به حل آن بپردازید. شما با این کار می توانید این مشکلات را درون بدن خود متوجه شوید و همچنین می توانید آن ها را بهتر و سریع تر نیز درمان نمایید.

جدول تفسیر سایر آزمایش های تیروئید

کلسی تونین، آنتی بادی های تیروئید، T3 آزاد و تیروگلوبولین از جمله آزمایش هایی می باشد که برای بررسی تست تیروئید انجام می شود.

میزان نرمال هورمون تیروئید در زنان و مردان

کلام آخر

غده تیروئید وظیفه ترشح دو نوع هورمون به نام تیروکسین و تری یودو تیرونین را بر عهده دارد. این هورمون ها درون خون ترشح می شوند. وظیفه این دو هورمون بهبود بخشیدن عملکرد طبیعی سلول های بدن می باشد. این هورمون ها همچنین می توانند بر روی سوخت و ساز بدن تاثیرات مثبتی بگذارند. همچنین این هورمون ها می توانند سرعت عملکرد سلول های بدن را نیز بهبود بخشیده و آن ها را تنظیم کنند.تیروئید وظیفه تنظیم کردن تنفس، ضربان قلب، دمای بدن، کلسترول، قدرت عضلات، سیکل عادت ماهانه، سیستم عصبی مرکزی و محیطی را برعهده دارد.

در مطالب بالا سعی کردیم تا در رابطه با آزمایش تیروئید و تمام جزئیات مرتبط با آن اطلاعات بسیار مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم. آزمایش تیروئید جزو آزمایش های لازم و الزامی برای هر فرد و انسان در طول زندگی اش می باشد. شما بهتر است با دیدن هر گونه از علائمی که ذکر شد این آزمایش را انجام داده و نتیجه آزمایش را نزد پزشک متخصص خود ببرید تا بتوانید یک تفسیر درست و اصولی و علمی از آزمایش مورد نظر خود داشته باشید. پزشک متخصص غدد می تواند این آزمایش را به بهترین شکل ممکن تفسیر کرده و در صورت نیاز داروهای بسیار عالی و موثر را به شما تجویز کند. مصرف این داروها در جلوگیری و درمان کم کاری و پرکاری تیروئید می تواند کمک بسیار بزرگ به شما کند.

پس بهتر است در مصرف این داروها سهل انگاری نکرده و توصیه های پزشک را به صورت دقیق و مرتب انجام دهید. پرکاری و کم کاری تیروئید می تواند عوارض جبران‌ ناپذیری بر روی بدن افراد بر جای بگذارد. پس بهتر است با دارو درمانی این مشکلات را به حداقل رسانده  و سلامتی بدن خود را تا حدود بسیار زیادی حفظ نمایید. سلامتی یک نعمت بزرگ می باشد که افراد باید از آن مراقبت کنند. پس با انجام آزمایش‌ های روتین و مرتب می توانید از وجود مشکلات درون بدن خود مطلع شده و آن به بهترین نحو ممکن و در سریعترین زمان برطرف نمایید.

در این مقاله سعی شد تا شما را با آزمایش تیروئید، آزمایش کم کاری تیروئید، آزمایش پر کاری تیروئید، آزمایش تیروئید در بارداری، آزمایش تیروئید در نوزادان و همچنین با تفسیر آن ها آشنا کنیم. تمامی اعداد در این مقاله با توجه به رفرنس های علمی نوشته است ولی ممکن است اعداد نرمال در هر آزمایشگاه متفاوت باشد پس برای تفسیر آزمایش از همان اعداد نوشته شده در برگه آزمایش  استفاده کنید. شما می توانید از تست تیروئید آنلاین نیز بهره بگیرید تا حدودی به اعداد تقریبی هورمون های موجود در خون پی ببرید و برای تشخیص قطعی به پزشک مراجعه کنید.

سوالات پرتکرار

گاهی اوقات افراد فکر می کنند با در نظر گرفتن مقدار هورمون های تیروئیدی تیروکسین و تری یدوتیرونین که توسط تیروئید ترشح می شود، می توان به کم کاری و یا پرکاری تیروئید پی برد در صورتی که این تصور کاملا اشتباه بوده و باید حتماً آزمایش تی اس اچ برای اندازه گیری هورمون تی اس اچ انجام شود زیرا غده هیپوفیز هورمون را ترشح کرده تا بر روی غده تیروئید تاثیر بگذارد و باعث ترشح هورمون ها شود به این ترتیب از طریق میزان عددی تی اس اچ می توان به بیماری تیروئید پی برد.

معمولاً طی تحقیقاتی که بر روی آزمایش تیروئید انجام شده است هیچ رفرنس علمی به غذا خوردن یا نخوردن در هنگام آزمایش اشاره ای نکرده است اما معمولاً پزشکان از افراد می خواهند تا به صورت ناشتا برای انجام آزمایش مراجعه کنند تا تداخلی در نتایج آزمایش به وجود نیاید همچنین بهتر است که شب قبل از خوردن داروهایی مانند پردنیزولون، دوپامین، آمیودارون و یدید پتاسیم بپرهیزید البته این قطع کردن دارو باید تحت نظر پزشک انجام شود.

انجام آزمایش تیروئید نمی تواند در تشخیص قطعی بیماری تیروئید کافی باشد بنابراین بیمار برای انجام تست‌های تکمیلی از جمله سونوگرافی و آزمایش خون و تصویر برداری فرستاده می شود. انجام آزمایش تیروئید در هر آزمایشگاهی کامل و مطمئن بوده و به یک شکل انجام می شود و هزینه آزمایش تیروئید به عوامل مختلفی بستگی دارد.

13 دیدگاه

  1. امیرعلی گفت:

    سلام ازمایش تیروئید نیاز به ناشتایی دارد ؟ اگر نیاز هست چند ساعت باید ناشتا باشیم ؟ اگر از چه حدی بالا تر باشه تیروئید پر کاره؟

    • کارشناس آزمایشگاه آرامش گفت:

      با سلام
      الزام به ناشتایی نیست ولی اگر ناشتا باشید بهتره 10تا 12 ساعت ناشتا باشید

  2. آرین گفت:

    سلام ممنون از اطلاعات خوبتون
    من خوابم نمیبره شبا این بی خوابی از علائم داشتن تیروئیده ؟

  3. میترا جوادی گفت:

    سلام . T4 8.27
    Tsh 2.75
    anti tpo 119.2
    Wbc 4.6
    است . ایا بیماری است .

    • کارشناس آزمایشگاه آرامش گفت:

      سلام وقت بخیر
      باتوجه به تاثیر فاکتورهای مختلف بر نتایج برای بررسی دقیق قطعا باید از پزشک مربوطه سوال بفرمایید

  4. فاطمه رنجبر گفت:

    سلام خسته نباشید من تاریخ 1402/3/11ازمایش کلی دادم و بهم گفتن کم کاری تروئید دارم تیروئیدم5.4بود و بعد 2ماه ازمایش تیروئید دادم و تیروئید روی 5.2بود ایا برای بارداری خطرناک هست
    و feer T4روی 11.9

    • کارشناس آزمایشگاه آرامش گفت:

      سلام وقت بخیر / بستگی به رنج ازمایشتون داره به چه صورت باشه هر ازمایشگاهی با دستگاه های مختلفی کار میکنه و رنج تست متفاوت می باشد و حتما با دکترتون مشورت کنید

  5. مرضیه موزبحری اصل گفت:

    سلام خسته نباشید من در تاریخ ۵/ 1۴۰۲/۷ازمایش کلی دادم و بهم گفتن پرکاری تروئید دارم تیروئیدم ۱۱.۹۴بود و بعد ۱۰هفته ازمایش تیروئید دادم ودر تاریخ۱۴۰۲/۱۰/۳تیروئیدTSHنشون داده بودوالان توآزمایش 0.09 درتاریخ۱۹ /۱۴۰۲/۱۰ نشون داده آیا ممکنه خطرناک باشه اگه جواب بدید ممنونتون میشم

    • کارشناس آزمایشگاه آرامش گفت:

      سلام وقت بخیر خیلی ممنون
      بهتر هست با پزشک متخصص مشورت کنید چون اگر در طی این 2 ماه دارویی مصرف کردین باید دوز مصرف دارو تنظیم شود

  6. کاوه خانبلوکی گفت:

    سلام من قبلا کم کاری تیروئید داشتم و نتایج آزمایشاتم نشان داد که نرمال شده. الان نتایج آزمایش TSH بالا ۲۶.۴۴ وT4 پایین ۴.۲۷ نشان داده. ۴۹ سال دارم. مقدار مصرف لووتیروکسین چقدر باشه بنظرتون؟ ممنون میشم بفرمایید.

    • کارشناس آزمایشگاه آرامش گفت:

      سلام وقت بخیر
      باید حتما به پزشک مراجعه کنید دوز مصرفی قرص را حتما دکتر باید مشخص کنند

  7. مینا گفت:

    سلام من خانمی ۳۰ ساله هستم ازمایش تیرویید من به این صورت هست t3:0.96
    T4:8.36 tsh:3,25
    Anti tpo:20.9
    مشکلی هست؟

    • کارشناس آزمایشگاه آرامش گفت:

      با سلام
      باتوجه به نتیجه آزمایشتون قطعا در جواب یک رنج نرمال باتوجه به شرایط سنی شما موجود است برای همین باید با آن مقایسه کنید و درنهایت به دلیل اینکه خیلی عوامل می تواند بر این اعداد تاثیرگذار باشد باید با پزشک مشورت نمایید تا با تفسیر سایر المان های موجود در آزمایش جواب قطعی بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *