چرا باید قبل از آزمایش خون ناشتا باشیم؟
ناشتا بودن با زمان مشخص جهت انجام برخی آزمایش ها مانند آزمایش خون ناشتا، تری گلیسرید، کلسترول و غیره الزامی است. خوردن غذا می تواند منجر به تغییر در مقادیر آزمایش شود و در صورتی که پزشک بیمار را قبل از آزمایش، ملزم به ناشتا بودن کند، بیمار باید این مسئله را رعایت کند.
ناشتایی به معنای پرهیز از خوردن غذا و مواد حاوی انرژی به مدت 12-10 ساعت است که مطابق با این تعریف، نوشیدن آب اشکالی ندارد اما برخی آزمایش ها نیاز به ناشتایی بیشتر یا کمتر از 12 ساعت دارند، ضمن این که برای سنجش و پاسخ دقیق تر نمونه ها باید مواردی رعایت شود .
نمونه آزمایش های ناشتا بهتر است صبح اول وقت تهیه شود، مگر این که پزشک معالج دستور دیگری داده باشد.
شام قبل از ناشتایی باید سبک باشد
آزمایش ناشتا
بیماران می توانند با هماهنگی پزشک و آزمایشگاه در ساعات ناشتایی داروهای خود را مصرف کنند. البته در شرایطی که داروها روی جواب آزمایش تاثیرگذار باشد، باید مصرف آنها تحت کنترل باشد. در برخی موارد، پزشک دستور به قطع مصرف دارو می دهد .
از آنجا که بهترین آزمایش غربالگری بیماری قند (دیابت) آزمایش قند خون است، بهترین زمان برای سنجش دقیق آن، 8 ساعت پس از ناشتایی است. این ناشتایی باید در طول شب باشد و نه روز. تمام افراد بالای 40 سال باید این آزمایش را انجام دهند و در صورت نتیجه طبیعی، هر دو سال یکبار و پس از 50 سالگی هر سال آن را تکرار کنند. البته کسانی که سابقه بیماری دیابت در بستگان درجه اول خود دارند یا شاخص توده بدنی شان مساوی یا بالای 25 باشد، باید بدون توجه به سن این آزمایش را انجام دهند.
برای انجام آزمایش چربی خون شامل تری گلیسیرید، کلسترول تام خون، کلسترول خوب HDL و کلسترول بد خون LDL حداقل نیاز به 12 ساعت ناشتایی است. قانون کلی این که تمام افراد بالای 20 سال باید حداقل در یک نوبت تمام آزمایش های چربی خون را انجام دهند. در صورت طبیعی بودن نتیجه حداقل هر پنج سال یکبار آزمایش باید تکرار شود. در صورت غیر طبیعی بودن پاسخ آزمایش ها باید طبق دستور پزشک عمل شود .انجام آزمایش اسید اوریک و اوره خون نیز حداقل نیاز به 8 ساعت ناشتایی دارد. نوعی آزمایش نیتروژن اوره خون BUN هم وجود دارد که برای انجام آن 4 تا 8 ساعت ناشتایی کافی است، ضمن این که بیمار باید دو سه روز پیش از انجام این آزمایش از مصرف غذاهای حاوی گوشت زیاد خودداری کند.آزمایشی هم برای تعیین عیار پادتن ضدمیکروب هلیکو باکتر پیلوری که مولد ورم و زخم معده است وجود دارد که البته نیاز به آمادگی خاصی ندارد، اما بهتر است بیمار شب قبل غذای چرب مصرف نکرده باشد .
چرا بعضی از آزمایشات خون به ناشتا بودن نیاز دارند؟
تغذیه هر فرد، بر سطح فاکتورهای مختلف خون آن تأثیر می گذارد. هر چیزی که میخورید و مینوشید حاوی ویتامینها، پروتئینها و سایر مواد مغذی است که میتواند باعث افزایش یا کاهش موقت سطوح مرتبط در خون شود.
به عنوان مثال، سطح قند خون، به ویژه سطح گلوکز، بعد از خوردن غذا به طور موقت بالا میرود و سپس به صورت آهسته کاهش پیدا میکند، به همین علت فرد قبل از آزمایش قند خون نباید چند ساعت غذا بخورد. آزمایشهای دیگر همچون آزمایش پنل چربی به ۱۲ ساعت ناشتایی نیاز دارد.
ناشتا بودن به مدت 8 تا 12 ساعت به شما کمک می کند تا مطمئن شوید که نتایج آزمایش خون فاقد این متغیرها است و نتایج آزمایش شما را تا حد امکان دقیق می کند.
ناشتایی برای آزمایش خون در بارداری چطور است؟
در صورت باردار بودن چندین آزمایش خون وجود دارد که ممکن است به آنها نیاز داشته باشید. این آزمایشات برای ارزیابی هرگونه نگرانی بالقوه سلامتی که ممکن است شما یا کودکتان در دوران بارداری یا پس از زایمان تجربه کنید، طراحی شدهاند. برخی از این آزمایشات شما را ملزم به ناشتا بودن قبل از انجام آزمایش خون می کند. پزشک به شما توصیه می کند که چگونه برای هر آزمایش آماده شوید.
اگر باردار هستید ناشتایی معمولا بی خطر است، مشروط بر اینکه از سلامت خوبی برخوردار باشید و بارداری پرخطری نداشته باشید. برای راحتی کلی شما، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که آب بیشتری بنوشید یا در خانه بمانید، به خصوص اگر هوا بسیار گرم یا مرطوب است. در این صورت آزمایشگاه شبانه روزی سعادت آباد آرامش با ارسال نمونه گیر در محل به شما آرامش را هدیه می دهد.
لازم به ذکر است که ناشتایی ممکن است سوزش سر دل را در برخی از زنان باردار افزایش دهد. اگر در زمانی که منتظر خونگیری هستید علائم ناراحت کننده یا نگران کننده ای از هر نوع را تجربه کردید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
ناشتایی کودکان قبل از آزمایش خون به چه صورت است؟
درست مانند بزرگسالان، کودکان نیز ممکن است نیاز به آزمایش خون داشته باشند که لازم به ناشتایی قبل از انجام آزمایش خون دارند. در این صورت، پزشک اطفال به شما اطلاع می دهد که کودک شما تا چه مدت باید از خوردن و آشامیدن خودداری کند.
بعضی از آزمایشات رایج که نیاز به ناشتا بودن دارند عبارتند از:
- تست های کلسترول
- آزمایشات قند خون
- تست های عملکرد کبد
- تست های عملکرد کلیه
- پانل متابولیک پایه
- آزمایشات گلوکز
نتیجه آزمایشات خون چه مدت طول میکشد؟
نتایج آزمایشات خون ممکن است از چند ساعت تا چند روز طول بکشد. در مقاله یک نمای کلی از مدت زمانی که ممکن است برخی از آزمایشات رایج طول بکشد آورده شده است:
- شمارش کامل خون (CBC): 24 ساعت
- پانل متابولیک پایه: 24 ساعت
- پانل متابولیک کامل: 24 تا 72 ساعت
- پانل چربی: 24 ساعت
زمانبندی جواب آزمایشات خونی شما به آزمایشگاه خاصی که در آن آزمایش میشوید و تعداد آزمایشهایی که در آن واحد انجام میدهید بستگی دارد. اگر چندین آزمایش خون را سفارش دهید، ممکن است تا زمانی که همه آزمایش ها کامل نشده اند، نتایج کامل را دریافت نکنید.
6 دیدگاه
من قبل ازمایش یه نصفه ادامس بایودنت از این بدون قندا برای رفع بوی دهان یه چن دقیقه همش جویدم و انداختم ایا تداخل ایجاد میکنه توی ازمایشم؟
با سلام
کلا آزمایش هایی که نیاز به ناشتایی داره نباید کلا چیزی مصرف کنید. ولی بازهم این مورد که بیان کردید به نوع آزمایش شما هم بستگی دارد ولی روی ازمایش قند تاثیر داره بهتره که کلا چیزی مصرف نکنید
باز هم سوالی داشتید در خدمت هستیم
سلام من دیابتی هستم و ازمایش چربی و قند با هم دارم برای قند ۸ ساعت ناشتا باید باشم و چربی بین ۱۰ تا ۱۲ ساعت … اگه ناشتایی برای قند بیش از ۸ ساعت باشه بطور خودکار کبد قند ترشح و باعث بالا رفتن قند بطور کاذب میشه.. حالا برام سوال شده من این دو تا ازمایشو چطور بدم که نه مشکل افت قندی پیش بیاد و هم ناشتایی برای چربی خون کافی باشه؟
سلام وقت شما بخیر
برای آزمایش چکاپ ۱۰ ساعت ناشتا باشید که هر دو رو انجام بدید مشکلی پیش نمیاد
سلام.45 سالمه.برای چکاپ قند که هرسال انجام میدم رفتم ازمایشگاه.کارشون طول کشید.گفتن سیزده ساعت هم کافیه…گفتم میترسم افت قندنشون بده.اماگفتن که نگران نباش.خواستم بدونم واقعاسیزده ساعت زیادنیست؟
با سلام بیش از 12 ساعت افت قند بوجود میاد حتما پیگیر باشید