بیماری پسوریازیس + انواع، علل، علائم و درمان

بیماری پسوریازیس چیست؟
به این متن امتیاز دهید
5/5
فهرست مطالب

مقدمه:
پسوریازیس یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد لکه های پوسته پوسته می شود که پوسته ها را تشکیل می دهند. روی پوست های قهوه ای، سیاه و سفید، لکه ها می توانند صورتی یا قرمز و پوسته ها سفید یا نقره ای به نظر برسند. در پوست قهوه ای و سیاه، لکه ها می توانند بنفش یا قهوه ای تیره به نظر برسند و پوسته ها ممکن است خاکستری به نظر برسند.

این لکه‌ها معمولاً روی آرنج‌ها، زانوها، پوست سر و کمر شما ظاهر می‌شوند، اما می‌توانند در هر جایی از بدن شما ظاهر شوند. اکثر مردم فقط با تکه های کوچک تحت تاثیر قرار می گیرند. در برخی موارد، لکه ها می توانند خارش یا درد داشته باشند. پسوریازیس از هر 100 نفر در بریتانیا 2 نفر را مبتلا می کند. ممکن است در هر سنی شروع شود، اما اغلب در بزرگسالان بین 20 تا 30 سال و بین 50 تا 60 سال ایجاد می شود. مردان و زنان را به طور مساوی تحت تأثیر قرار می دهد.

شدت پسوریازیس در افراد مختلف بسیار متفاوت است. برای برخی این فقط یک تحریک جزئی است، اما برای برخی دیگر می تواند تأثیر زیادی بر کیفیت زندگی آنها داشته باشد. پسوریازیس یک بیماری طولانی‌مدت (مزمن) است که معمولاً شامل دوره‌هایی می‌شود که هیچ علامتی ندارید یا علائم خفیفی دارید، و به دنبال آن دوره‌هایی که علائم شدیدتر هستند.

بیماری پسوریازیس چیست؟

پسوریازیس یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد بثورات با لکه های خارش دار و پوسته پوسته می شود که بیشتر روی زانوها، آرنج ها، تنه و پوست سر ایجاد می شود. پسوریازیس یک بیماری شایع و طولانی مدت (مزمن) بدون درمان است. می تواند دردناک باشد، خواب را مختل کند و تمرکز را سخت کند.

این وضعیت چرخه هایی را طی می کند، برای چند هفته یا چند ماه شعله ور می شود، سپس برای مدتی فروکش می کند. محرک های رایج در افراد دارای استعداد ژنتیکی به پسوریازیس شامل عفونت ها، بریدگی ها یا سوختگی ها و داروهای خاص است. درمان هایی برای کمک به مدیریت علائم در دسترس هستند. و می توانید عادات سبک زندگی و استراتژی های مقابله ای را امتحان کنید تا به شما کمک کند با پسوریازیس بهتر زندگی کنید.

علائم بیماری پسوریازیس

علائم پسوزیاریس

علائم و نشانه های رایج پسوریازیس عبارتند از:

  • بثورات تکه تکه ای که از نظر ظاهری از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است، از نقاط پوسته پوسته شدن شوره سر تا فوران های بزرگ در قسمت اعظم بدن
    بثورات با رنگ‌های متفاوت، به رنگ‌های بنفش با پوسته‌های خاکستری در پوست قهوه‌ای یا سیاه و صورتی یا قرمز با پوسته‌های نقره‌ای روی پوست سفید
    لکه های پوسته پوسته شدن کوچک (که معمولا در کودکان دیده می شود)
  • پوست خشک و ترک خورده که ممکن است خونریزی کند
  • خارش، سوزش یا درد
  • بثورات چرخه ای که برای چند هفته یا چند ماه شعله ور می شوند و سپس فروکش می کنند.

انواع پسوریازیس

انواع مختلفی از پسوریازیس وجود دارد که هر کدام از نظر علائم و نشانه‌های آن متفاوت است:

پسوریازیس پلاکی

شایع ترین نوع پسوریازیس، پسوریازیس پلاکی است که باعث ایجاد لکه های پوستی خشک، خارش دار و برجسته می شود که با فلس پوشانده شده است. ممکن است تعداد کمی یا زیاد باشد. آنها معمولا در آرنج، زانو، کمر و پوست سر ظاهر می شوند. رنگ لکه ها بسته به رنگ پوست متفاوت است. پوست آسیب دیده ممکن است با تغییرات موقتی در رنگ (هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب)، به ویژه در پوست قهوه ای یا سیاه بهبود یابد.

پسوریازیس ناخن

پسوریازیس می تواند ناخن های دست و پا را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد حفره، رشد غیر طبیعی ناخن و تغییر رنگ شود. ناخن های پسوریازیس ممکن است شل شده و از بستر ناخن جدا شوند (اونیکولیز). بیماری شدید ممکن است باعث خرد شدن ناخن شود.

پسوریازیس روده ای

پسوریازیس روده ای عمدتاً بر بزرگسالان جوان و کودکان تأثیر می گذارد. معمولاً توسط یک عفونت باکتریایی مانند گلودرد استرپتوکوکی ایجاد می شود. با لکه های کوچک، قطره ای شکل و پوسته پوسته شدن روی تنه، بازوها یا پاها مشخص می شود.

پسوریازیس معکوس

پسوریازیس معکوس عمدتاً چین های پوستی کشاله ران، باسن و سینه ها را درگیر می کند. باعث ایجاد لکه های صاف پوست ملتهب می شود که با اصطکاک و تعریق بدتر می شود. عفونت های قارچی ممکن است باعث این نوع پسوریازیس شود.

پسوریازیس پوسچولار

پسوریازیس پوسچولار، یک نوع نادر، باعث ایجاد تاول های پر از چرک کاملا مشخص می شود. این می تواند در لکه های گسترده یا در نواحی کوچک کف دست یا کف پا رخ دهد.

پسوریازیس اریترودرمیک

شایع ترین نوع پسوریازیس، پسوریازیس اریترودرمیک است که می تواند تمام بدن را با راش های لایه بردار که می تواند به شدت خارش یا سوزش داشته باشد، بپوشاند. می تواند کوتاه مدت (حاد) یا طولانی مدت (مزمن) باشد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر مشکوک به پسوریازیس هستید، به پزشک خود مراجعه کنید. همچنین در صورت شرایط زیر به دنبال مراقبت های پزشکی باشید:

  • شدید یا گسترده می شود
  • باعث ناراحتی و درد شما می شود
  • باعث نگرانی شما در مورد ظاهر پوستتان می شود
  • با درمان بهبود نمی یابد

علل بیماری پسوریازیس

تصور می شود که پسوریازیس یک مشکل سیستم ایمنی است که باعث می شود سلول های پوست سریعتر از حد معمول رشد کنند. در رایج‌ترین نوع پسوریازیس که به عنوان پسوریازیس پلاکی شناخته می‌شود، این تغییر سریع سلول‌ها منجر به ایجاد لکه‌های خشک و پوسته‌دار می‌شود.

علت پسوریازیس به طور کامل شناخته نشده است. تصور می شود که این یک مشکل سیستم ایمنی است که در آن سلول های مبارزه کننده با عفونت به اشتباه به سلول های پوست سالم حمله می کنند. محققان معتقدند که هم ژنتیک و هم عوامل محیطی در این امر نقش دارند. این وضعیت مسری نیست.

محرک پسوریازیس

محرک بیماری پسوزیاریس

بسیاری از افرادی که مستعد ابتلا به بیماری پسوریازیس هستند ممکن است برای سال ها بدون علائم باشند تا زمانی که بیماری توسط برخی از عوامل محیطی تحریک شود. محرک های رایج پسوریازیس عبارتند از:

  • عفونت‌هایی مانند گلودرد استرپتوکوکی یا عفونت‌های پوستی
  • آب و هوا، به ویژه شرایط سرد و خشک
  • آسیب به پوست، مانند بریدگی یا خراش، نیش حشره یا آفتاب سوختگی شدید
  • سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود سیگار
  • مصرف زیاد الکل
  • برخی داروها – از جمله لیتیوم، داروهای فشار خون بالا و داروهای ضد مالاریا
  • قطع سریع کورتیکواستروئیدهای خوراکی یا تزریقی

چرا پسوریازیس اتفاق می افتد

افراد مبتلا به پسوریازیس تولید سلول های پوستی را افزایش می دهند.

سلول های پوست به طور معمول هر 3 تا 4 هفته یکبار ساخته و جایگزین می شوند، اما در پسوریازیس این فرآیند تنها حدود 3 تا 7 روز طول می کشد.

ایجاد سلول‌های پوستی باعث ایجاد لکه‌های مرتبط با پسوریازیس می‌شود.

اگرچه این فرآیند به طور کامل درک نشده است، اما تصور می شود که به مشکلی در سیستم ایمنی بدن مربوط می شود.

سیستم ایمنی دفاع بدن شما در برابر بیماری و عفونت است، اما در افراد مبتلا به پسوریازیس به اشتباه به سلول های پوست سالم حمله می کند.

پسوریازیس می‌تواند در خانواده‌ها ایجاد شود، اگرچه نقش دقیق ژنتیک در ایجاد پسوریازیس نامشخص است.

علائم پسوریازیس در بسیاری از افراد به دلیل یک رویداد خاص که به عنوان محرک شناخته می شود شروع می شود یا بدتر می شود.

محرک های احتمالی پسوریازیس شامل آسیب به پوست، عفونت های گلو و استفاده از داروهای خاص است.

این بیماری مسری نیست، بنابراین نمی تواند از فردی به فرد دیگر سرایت کند.

عوامل ریسک و خطر ابتلا به پسوریازیس

عوارض بیماری پسوزیاریس

هر کسی ممکن است به پسوریازیس مبتلا شود. حدود یک سوم موارد از دوران کودکی شروع می شود. این عوامل می توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند:

سابقه خانوادگی: این وضعیت در خانواده ها وجود دارد. داشتن یکی از والدین مبتلا به پسوریازیس خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. و داشتن دو والدین مبتلا به پسوریازیس خطر شما را حتی بیشتر افزایش می دهد.

در رابطه با آزمایش ژنتیک بیشتر بدانید.

سیگار کشیدن: سیگار کشیدن نه تنها خطر ابتلا به پسوریازیس را افزایش می دهد، بلکه ممکن است شدت بیماری را نیز افزایش دهد.

عوارض بیماری پسوریازیس

اگر به پسوریازیس مبتلا هستید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به شرایط دیگر هستید، از جمله:

  • آرتریت پسوریاتیک که باعث درد، سفتی و تورم در داخل و اطراف مفاصل می شود.
  • تغییرات موقت رنگ پوست (هیپوپیگمانتاسیون یا هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب) که در آن پلاک ها بهبود یافته اند.
  • بیماری های چشمی مانند ورم ملتحمه، بلفاریت و یووئیت
  • چاقی
  • دیابت نوع 2
  • فشار خون بالا
  • بیماری قلب و عروقی
  • سایر بیماری های خود ایمنی مانند بیماری سلیاک، اسکلروزیس و بیماری التهابی روده به نام بیماری کرون
  • شرایط سلامت روان، مانند عزت نفس پایین و افسردگی

پسوریازیس چگونه تشخیص داده می شود

پزشک عمومی اغلب می تواند پسوریازیس را بر اساس ظاهر پوست شما تشخیص دهد.

اگر پزشک شما در مورد تشخیص شما نامطمئن باشد، یا اگر وضعیت شما شدید باشد، ممکن است به متخصص در تشخیص و درمان بیماری های پوستی (متخصص پوست) ارجاع داده شوید.

در موارد نادر، نمونه کوچکی از پوست به نام بیوپسی برای بررسی زیر میکروسکوپ به آزمایشگاه فرستاده می شود.

اگر پزشک شما مشکوک به آرتریت پسوریازیس باشد، که گاهی از عوارض پسوریازیس است، ممکن است به پزشک متخصص در آرتریت (روماتولوژیست) ارجاع داده شوید.

ممکن است برای رد سایر بیماری ها مانند آرتریت روماتوئید آزمایش خون انجام دهید و ممکن است از مفاصل آسیب دیده اشعه ایکس گرفته شود.

درمان پسوریازیس

هیچ درمانی برای پسوریازیس وجود ندارد، اما طیف وسیعی از درمان‌ها می‌توانند علائم و ظاهر لکه‌های پوستی را بهبود بخشند.

پزشک از شما می پرسد که این وضعیت چقدر بر زندگی روزمره شما تأثیر می گذارد.

در بیشتر موارد، اولین درمان مورد استفاده، درمان موضعی است، مانند آنالوگ های ویتامین D یا کورتیکواستروئیدهای موضعی. درمان های موضعی کرم ها و پمادهایی هستند که روی پوست استفاده می شوند.

اگر اینها مؤثر نباشند یا وضعیت شما شدیدتر باشد، ممکن است از درمانی به نام فتوتراپی استفاده شود. فتوتراپی شامل قرار دادن پوست در معرض انواع خاصی از اشعه ماوراء بنفش است.

در موارد شدید که درمان های فوق بی اثر هستند، ممکن است از درمان های سیستمیک استفاده شود. اینها داروهای خوراکی یا تزریقی هستند که در کل بدن اثر می کنند.

زندگی با بیماری پسوریازیس

اگرچه پسوریازیس برای برخی افراد فقط یک تحریک جزئی است، اما می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر کیفیت زندگی افرادی که به شدت تحت تأثیر قرار می‌گیرند داشته باشد.

به عنوان مثال، برخی از افراد مبتلا به پسوریازیس به دلیل تأثیری که این بیماری بر ظاهر آنها می گذارد، اعتماد به نفس پایینی دارند.

همچنین ایجاد حساسیت، درد و تورم در مفاصل و بافت همبند بسیار رایج است. این به آرتریت پسوریاتیک معروف است.

اگر به پسوریازیس مبتلا هستید و هر گونه نگرانی در مورد سلامت جسمی و روانی خود دارید، با پزشک عمومی یا تیم مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید. آنها می توانند در صورت لزوم مشاوره و درمان بیشتر ارائه دهند.

همچنین گروه های حمایتی برای افراد مبتلا به پسوریازیس وجود دارد، مانند انجمن پسوریازیس، که در آن می توانید با سایر افراد مبتلا به این بیماری صحبت کنید.

8 دیدگاه

  1. melika mousavinia گفت:

    بیماری پسوریازیس چیست و چگونه درمان میشود؟

    • کارشناس آزمایشگاه آرامش گفت:

      بیماری پسوریازیس یک نوع بیماری پوستی خودایمنی است که نوع پلاکی آن شایع تر است. این بیماری باعث خارش و ناراحتی میشود.
      درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و فقط می توان با داروهای موضعی آن را کنترل کرد.

  2. shekoofe mir aqapoor گفت:

    عواملی که موجب بروز پسوریازیس میشوند، کدامند؟

    • کارشناس آزمایشگاه آرامش گفت:

      —عفونت‌هایی مانند گلودرد و یا عفونت‌های پوستی
      —آسیب به پوست، مانند برش یا تراشیدن، نیش حشرات یا آفتاب سوختگی شدید
      —استرس و کمبود ویتامین D
      —سیگار کشیدن و مصرف زیاد الکل
      —خارش پوست در بارداری
      —برخی داروها از جمله لیتیوم

  3. الهه مومنی گفت:

    پسوریازیس تداخلی با ازدواج دارد؟

    • کارشناس آزمایشگاه آرامش گفت:

      این بیماری بدلیل تاثیراتی که روی زیبایی از جمله ریزش شدید مو دارد و قابل درمان نیست؛ ممکن است در روند ازدواج موثر باشد. بهتر است با بیماری کنار بیایید.

  4. نازنین اسدی زاده گفت:

    آیا با ادرار می توان پسوریازیس را درمان کرد؟

    • کارشناس آزمایشگاه آرامش گفت:

      خیر. از آنجایی که ادرار اسیدیست و این بیماری دلیل خارش بدن و پوسته پوسته شدن آن است، این روش اصلا منطقی نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب :
16 خرداد 1401

آزمایش ژنتیک چیست؟ + انواع، کاربردها و تحلیل نتایج

آزمایش ژنتیک چیست؟ آزمایش ژنتیک نوعی آزمایش پزشکی است که تغییرات در ژن ها، کروموزوم ها یا پروتئین ها را مشخص می کند. نتایج یک […]
11 خرداد 1401

آزمایش خون چیست؟ معرفی انواع آزمایش خون

آزمایش خون چیست؟ آزمایش خون چیست؟آزمایش خون برای اندازه گیری یا بررسی سلول ها، مواد شیمیایی، پروتئین ها یا سایر مواد موجود در خون استفاده […]
28 شهریور 1400

CRP و ESR در آزمایش خون چیست؟

آزمایش CRP برای بررسی عفونت و التهاب در بدن انجام می شود. پروتئین فعال C با حساسیت بالا (hs-CRP) و پروتئین فعال C بسیار حساس (us-CRP) نام های دیگری هستند که برای CRP به کار می روند.
17 شهریور 1403

اختلالات متابولیک چیست؟ علل، تشخیص و درمان

مقدمه: اختلالات متابولیک شامل گروهی از بیماری‌ها هستند که مکانیسم‌های ایجاد آنها بسیار متنوع و پیچیده است. روابط بین این بیماری‌ها نیازمند رویکردی انعطاف‌پذیر در […]
13 شهریور 1403

هفتمین دوره استانداردسازی و کنترل کیفیت

مشخصات دوره مدرسین:آقای دکتر ملک، آقای دکتر کوپاهی، خانم فخر، آقای دکتر نوری، آقای سرداری و استاد مصطفی قلمی.شروع دوره:آبان ۱۴۰۳گروه های هدف: کارشناس علوم […]
27 مرداد 1403

نفرولوژی (Nephrology) چیست؟

مقدمه: نفرولوژی یک تخصص پزشکی داخلی است که بر درمان بیماری هایی تمرکز دارد که بر کلیه ها تأثیر می گذارد. نفرولوژیست پزشکی است که […]
24 مرداد 1403

اختلالات ژنتیکی آلزایمر: ژن ها، تشخیص و آزمایش

مقدمه: بیماری آلزایمر (AD) شایع ترین علت اختلال عصبی در افراد مسن است. از نظر بالینی، بیماران در ابتدا با از دست دادن حافظه کوتاه […]
17 مرداد 1403

اختلالات ژنتیکی نابینایی و چشم

مقدمه: در تشخیص بیماری‌های چشمی، در نظر گرفتن عوامل ژنتیکی بسیار مهم است. بیش از ۳۵۰ بیماری ژنتیکی چشم وجود دارد و دانستن این که آیا […]
13 مرداد 1403

آزمایش ژنتیک سرطان معده: با تمرکز بر نوع HDGC

مقدمه: آزمایش ژنتیک سرطان معده به عنوان یکی از ابزارهای پیشرفته در تشخیص و پیشگیری از این بیماری خطرناک نقش حیاتی ایفا می‌کند. با استفاده […]
13 مرداد 1403

آزمایش ژنتیک سرطان ریه: انواع و نحوه تشخیص

مقدمه: آزمایش ژنتیک به تعیین این که آیا جهش‌های خاصی در ژن‌ها باعث سرطان ریه شده‌اند یا نه، کمک می‌کند. پس از شناسایی یک جهش، […]
نفرولوژی (Nephrology) چیست؟
نفرولوژی (Nephrology) چیست؟

مقدمه: نفرولوژی یک تخصص پزشکی داخلی است که بر درمان بیماری هایی تمرکز دارد که بر کلیه ها تأثیر می گذارد. نفرولوژیست پزشکی است که

ادامه مطلب »

آزمایش در منزل با نمونه گیری رایگان ، دریــــافت جـواب آزمـــــایش به صورت آنـــــلاین