بیماری سرطان تخمدان + علائم، علل و درمان

بیماری سرطان تخمدان
به این متن امتیاز دهید
5/5
فهرست مطالب

مقدمه:
دستگاه تناسلی زنان شامل دو تخمدان در هر طرف رحم است و تخمدان ها هر کدام به اندازه یک بادام می باشند و کارشان تولید تخمک و هورمون های استروژن و پروژسترون می باشد. سرطان تخمدان رشد غیر عادی سلول هایی است که در تخمدان ها تشکیل می شود. سلول ها به سرعت تکثیر می شوند و می توانند به بافت های سالم بدن حمله کرده و آن ها را از بین ببرند. درمان سرطان تخمدان معمولاً شامل جراحی و شیمی درمانی است.

سرطان تخمدان چیست؟

سرطان تخمدان زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های غیرطبیعی در تخمدان‌ها یا لوله‌های فالوپ رشد کرده و خارج از کنترل تکثیر می‌شوند. تخمدان ها بخشی از دستگاه تناسلی زنان هستند. این دو اندام گرد و به اندازه بادام در طول سال های تولید مثل شما تخمک می سازند. تشخیص سرطان تخمدان گاهی اوقات دشوار است زیرا علائم اغلب تا مراحل بعدی ایجاد نمی شوند. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی Ovarian cancer را با جراحی، شیمی درمانی و سایر درمان های سرطان درمان می کنند.

چه کسانی به سرطان تخمدان مبتلا می شوند؟

سرطان تخمدان زنان و AFAB را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری در بومیان آمریکا و سفیدپوستان نسبت به افرادی که سیاه پوست، اسپانیایی تبار یا آسیایی هستند کمی شایع تر است.

علاوه بر این، افراد یهودی تبار اشکنازی بسیار بیشتر احتمال دارد که جهش ژن BRCA داشته باشند، که آنها را در معرض خطر بیشتری برای سرطان سینه و تخمدان قرار می دهد.

سرطان تخمدان 1 درصد از کل موارد سرطان جدید در ایالات متحده را تشکیل می دهد، خطر ابتلا به این بیماری در طول زندگی تقریباً 1 در 78 است.

علائم سرطان تخمدان

زمانی که سرطان تخمدان برای اولین بار ایجاد می شود، ممکن است علائم قابل توجهی ایجاد نکند. هنگامی که علائم Ovarian cancer رخ می دهد، معمولاً به سایر بیماری های شایع تر نسبت داده می شود.

علائم و نشانه های این بیماری ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • نفخ یا تورم شکم
  • احساس سیری سریع در هنگام غذا خوردن
  • کاهش وزن
  • ناراحتی در ناحیه لگن
  • خستگی
  • کمر درد
  • تغییر در عادات روده مانند اسهال و یبوست
  • نیاز مکرر به ادرار کردن
  • ترشحات واژن یا خونریزی غیرطبیعی، به خصوص اگر خونریزی خارج از چرخه قاعدگی معمولی شما یا پس از یائسگی رخ دهد.
  • افزایش اندازه شکم شما.

علل ابتلا به سرطان تخمدان

علت اصلی سرطان تخمدان بدرستی مشخص نشده است، اگرچه پزشکان مواردی را شناسایی کرده اند که می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.

پزشکان می‌دانند که سرطان تخمدان زمانی شروع می‌شود که سلول‌های داخل یا نزدیک تخمدان‌ها تغییرات (جهش) در DNA خود ایجاد می کنند. DNA یک سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد. تغییرات DNA باعث می شود که به سلول ها اشتباها اعلام شود که به سرعت رشد کرده و تکثیر شوند و توده‌ای (توموری) از سلول‌های سرطانی ایجاد کنند. سلول های سرطانی زمانی به زندگی خود ادامه می دهند که سلول های سالم بمیرند. آنها می توانند به بافت های مجاور حمله کنند و از تومور اولیه جدا شوند و به سایر قسمت های بدن گسترش یابند (متاستاز).

همانطورکه گفته شد، علت دقیق سرطان تخمدان هنوز مشخص نیست. اما برخی از افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند. عوامل خطر Ovarian cancer عبارتند از:

  • سن بالای 60 سال
  • چاقی.
  • سابقه خانوادگی Ovarian cancer یا یک جهش ژنی (BRCA1 یا BRCA2) یا سابقه سندرم ارثی لینچ.
  • نداشتن سابقه بارداری.
  • اندومتریوز

همچنین با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان تخمدان افزایش می یابد.

انواع سرطان تخمدان

نوع سلولی که سرطان در آن شروع می شود، نوع Ovarian cancer شما را تعیین می کند و به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهد کدام درمان برای شما بهترین است. انواع سرطان تخمدان عبارتند از:

  • سرطان اپیتلیال تخمدان. این نوع رایج ترین است و خود شامل چندین زیرگروه، از جمله سرطان سروز و کارسینوم موسینوس می باشد.
  • تومورهای استرومایی این تومورهای نادر معمولاً در مراحل اولیه نسبت به سایر سرطان های تخمدان تشخیص داده می شوند.
  • تومورهای سلول زایا. این نوع سرطان‌ نادر بوده و در سنین پایین‌تر رخ می‌دهد.

ریسک های ابتلا به سرطان تخمدان

عواملی که می توانند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهند عبارتند از:

  • سن بالاتر. با افزایش سن خطر ابتلا به سرطان تخمدان افزایش می یابد. اغلب در افراد مسن تشخیص داده می شود.
    تغییرات ژنی ارثی درصد کمی از سرطان های تخمدان ناشی از تغییرات ژنی است که از والدین خود به ارث می رسند. ژن هایی که خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش می دهند عبارتند از BRCA1 و BRCA2. این ژن ها خطر ابتلا به سرطان سینه را نیز افزایش می دهند.
    چندین تغییر ژنی دیگر برای افزایش خطر Ovarian cancer شناخته شده است، از جمله تغییرات ژنی مرتبط با سندرم لینچ و ژن های BRIP1، RAD51C و RAD51D.
  • سابقه خانوادگی سرطان تخمدان. اگر بستگان خونی دارید که این بیماری در آنها تشخیص داده شده است، ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهید.
  • اضافه وزن یا چاقی. اضافه وزن یا چاقی خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش می دهد.
  • درمان جایگزینی هورمونی پس از یائسگی. مصرف هورمون درمانی جایگزین برای کنترل علائم و نشانه های یائسگی ممکن است خطر ابتلا به Ovarian cancer را افزایش دهد.
  • اندومتریوز. اندومتریوز یک اختلال اغلب دردناک است که در آن بافتی شبیه به بافتی که داخل رحم شما را می پوشاند در خارج از رحم شما رشد می کند.
  • سن شروع و پایان قاعدگی شروع قاعدگی در سنین پایین یا شروع یائسگی در سنین بالاتر یا هر دو ممکن است خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد.
  • شخصی که هرگز باردار نشده است. اگر هرگز باردار نشده اید، ممکن است خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهید.

پیشگیری از ابتلا به سرطان تخمدان

هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از سرطان تخمدان وجود ندارد. اما ممکن است راه هایی برای کاهش خطر وجود داشته باشد:

مصرف قرص های ضد بارداری را در نظر بگیرید.
از پزشک خود بپرسید که آیا قرص های ضد بارداری (قرص های ضد بارداری خوراکی) ممکن است برای شما مناسب باشد یا خیر. مصرف قرص های ضد بارداری خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش می دهد. اما این داروها خطراتی نیز دارند، بنابراین بهتر است با نظر پزشک اقدام نمایید.

عوامل خطر خود را با پزشک خود در میان بگذارید.
اگر سابقه خانوادگی سرطان سینه و تخمدان دارید، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. پزشک شما می تواند تعیین کند که این موارد چگونه می توانند بر خطر ابتلا به سرطان تاثیر داشته باشد. ممکن است نیاز به مشاور ژنتیک داشته باشید تا بررسی کند که آیا آزمایش ژنتیک برای شما مناسب می باشد یا خیر. اگر مشخص شد که تغییر ژنی دارید که خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش می دهد، ممکن است برای جلوگیری از سرطان، جراحی را برای برداشتن تخمدان در نظر بگیرند.

سرطان تخمدان چگونه تشخیص داده می شود؟

علیرغم سالها تحقیق، کارشناسان هنوز یک آزمایش غربالگری سرطان تخمدان موفق ایجاد نکرده اند. به همین دلیل، تشخیص این بیماری در مراحل اولیه اغلب دشوار است.

اگر پزشک شما مشکوک به Ovarian cancer باشد، در مورد علائم شما می پرسد و معاینه لگن را انجام می دهد. در طول معاینه، آنها هرگونه رشد غیرطبیعی یا بزرگ شدن اندام را بررسی می کنند.

آنها ممکن است آزمایش های اضافی را توصیه کنند، از جمله:

تست های تصویربرداری

ارائه دهندگان ممکن است از چندین آزمایش تصویربرداری استفاده کنند، از جمله:

  • سونوگرافی لگن.
  • MRI (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی).
  • CT Scan (توموگرافی کامپیوتری).
  • PET Scan (توموگرافی گسیل پوزیترون).

آزمایشات خون

آزمایش خون به دنبال ماده ای به نام CA-125 است. سطوح بالای CA-125 در خون شما می تواند نشانه سرطان باشد. با این حال، سطوح CA-125 حتی در صورت وجود سرطان می‌تواند طبیعی باشد و در بسیاری از شرایطی که سرطانی نیستند، بالاتر باشد. به همین دلیل، ارائه دهندگان از آزمایش خون در ترکیب با سایر آزمایشات برای تشخیص سرطان تخمدان استفاده می کنند.

ارزیابی جراحی

تیم های پزشکی به طور معمول می توانند سرطان تخمدان را در طول جراحی تشخیص دهند و با عمل جراحی توده مشکوک را از بدن خارج نمایند.

لاپاراسکوپی

در طول جراحی لاپاراسکوپی، جراح یک دوربین نازک (لاپاراسکوپ) را از طریق یک برش کوچک (برش) ایجاد شده در شکم شما قرار می دهد. با استفاده از اسکوپ به عنوان راهنما، همراه با پورت های اضافی برای نگه داشتن ابزار، جراح می تواند سرطان را ارزیابی کند، بیوپسی های مرحله بندی انجام دهد و در برخی شرایط، تومورهای تخمدان را از بدن خارج نمایند.

سرطان تخمدان در چه مراحلی قرار دارد؟

سرطان تخمدان چهار مرحله دارد. در این سیستم مرحله بندی سرطان، کمترین شدت، کمترین عدد است. هر چه این بیماری جدی تر باشد، عدد آن بالاتر است.

مرحله I: این مرحله به سه مرحله فرعی (Stage IA و Stage IB و Stage IC) تقسیم می شود. در مرحله فرعی اول، سرطان فقط در یک تخمدان یا یک لوله فالوپ است. مرحله IB سرطان در هر دو تخمدان یا لوله های فالوپ است. در مرحله IC، سرطان در هر دو تخمدان یا لوله های فالوپ و در خارج از تخمدان شما (در قسمت بیرونی خود اندام یا در فضای اطراف تخمدان، به نام حفره صفاقی) یافت می شود.

مرحله II: مرحله دوم نیز به چند مرحله اضافی تقسیم می شود. در مرحله IIA، سرطان دیگر تنها در تخمدان فرد نیست، بلکه به رحم فرد نیز گسترش یافته است. در مرحله IIB، سرطان به سایر ساختارهای مجاور در لگن شما گسترش یافته است.

مرحله III: این مرحله شامل سه مرحله فرعی است. در مرحله IIIA، سرطان فراتر از لگن به شکم فرد (میکروسکوپی) یا درون غدد لنفاوی گسترش یافته است. مرحله فرعی دوم (مرحله IIIB)، اندازه تومور تا 2 سانتی متر است و به خارج از لگن یا درون غدد لنفاوی شما گسترش یافته است. در مرحله IIIC، سرطان به خارج از ناحیه لگن فرد حرکت کرده است و اندازه آن بزرگتر است (بیش از 2 سانتی متر) یا ممکن است در غدد لنفاوی فرد باشد. در این مرحله، می‌تواند بر اندام‌های دیگر مانند کبد و طحال تأثیر بگذارد.

مرحله IV: سرطان مرحله IV شدیدترین است. در این مرحله، سرطان به داخل اندام هایی مانند کبد یا طحال گسترش یافته است. در مرحله IVA، در نزدیکی ریه‌های فرد یافت می‌شود، و در مرحله IVB، سرطان به غدد لنفاوی کشاله ران یا به قفسه سینه گسترش یافته است.
مرحله بندی مهم است زیرا به تیم های پزشکی فرد کمک می کند تا یک برنامه درمانی مناسب طراحی نمایند. تیم پزشکی در مورد گزینه های درمانی فرد مشورت و تصمیم نهایی را می گیرند.

سرطان تخمدان چگونه درمان می شود؟

هدف از درمان سرطان این است که تا حد امکان تمام سرطان از بدن فرد پاک گردد. درمان های رایج سرطان تخمدان عبارتند از:

عمل جراحی
این روش معمولاً شامل برداشتن اندام‌های تناسلی و هر عضوی است که مبتلا به سرطان می باشد. جراح شما ممکن است از لاپاراسکوپی (یک جراحی کم تهاجمی) یا لاپاراتومی (جراحی باز که نیاز به برش شکم دارد) استفاده کند.

شیمی درمانی
تیم پزشکی ممکن است شیمی درمانی را قبل یا بعد از جراحی توصیه کند. شیمی درمانی داروهایی هستند که برای هدف قرار دادن و از بین بردن سلول های سرطانی طراحی شده اند. تیم پزشکی ممکن است شیمی درمانی را به صورت داخل وریدی (از طریق ورید) یا خوراکی (به شکل قرص) انجام دهد.

درمان هدفمند
در این روش درمانی سرطان از داروهایی برای شناسایی و حمله به سلول های سرطانی استفاده می شود. درمان هدفمند نحوه رشد و تقسیم سلول های سرطانی را تغییر می دهد.

هورمون درمانی
در برخی از سرطان های تخمدان، هورمون ها سبب رشد تومور می شوند. در این نوع درمان میزان تولید هورمون ها را متوقف می نمایند و درنتیجه رشد سرطان را کند یا متوقف می نمایند.

پرتو درمانی
تیم پزشکی به ندرت از پرتودرمانی برای درمان سرطان تخمدان استفاده می کنند.
پس از اتمام درمان این بیماری، تیم پزشکی به طور منظم فرد را برای ارزیابی اثربخشی درمان معاینه می نماید. ممکن است نیاز به ویزیت های متعارف باشد تا مطمئن شوید که سرطان در طول زمان عود نکرده نباشد. در طول این معاینات دوره ای تیم پزشکی ممکن است علائم احتمالی را بررسی و معاینه انجام دهد. توجه به علائمی که ممکن است وجود داشته باشد ضروری است و می بایست کوچکترین علائم به تیم پزشکی اطلاع داده شود. گاهی اوقات پزشک معالج ممکن است انجام تصویربرداری (به طور معمول CT scan) را تجویز نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب :
16 خرداد 1401

آزمایش ژنتیک چیست؟ + انواع، کاربردها و تحلیل نتایج

آزمایش ژنتیک چیست؟ آزمایش ژنتیک نوعی آزمایش پزشکی است که تغییرات در ژن ها، کروموزوم ها یا پروتئین ها را مشخص می کند. نتایج یک […]
11 خرداد 1401

آزمایش خون چیست؟ معرفی انواع آزمایش خون

آزمایش خون چیست؟ آزمایش خون چیست؟آزمایش خون برای اندازه گیری یا بررسی سلول ها، مواد شیمیایی، پروتئین ها یا سایر مواد موجود در خون استفاده […]
28 شهریور 1400

CRP و ESR در آزمایش خون چیست؟

آزمایش CRP برای بررسی عفونت و التهاب در بدن انجام می شود. پروتئین فعال C با حساسیت بالا (hs-CRP) و پروتئین فعال C بسیار حساس (us-CRP) نام های دیگری هستند که برای CRP به کار می روند.
17 شهریور 1403

اختلالات متابولیک چیست؟ علل، تشخیص و درمان

مقدمه: اختلالات متابولیک شامل گروهی از بیماری‌ها هستند که مکانیسم‌های ایجاد آنها بسیار متنوع و پیچیده است. روابط بین این بیماری‌ها نیازمند رویکردی انعطاف‌پذیر در […]
13 شهریور 1403

هفتمین دوره استانداردسازی و کنترل کیفیت

مشخصات دوره مدرسین:آقای دکتر ملک، آقای دکتر کوپاهی، خانم فخر، آقای دکتر نوری، آقای سرداری و استاد مصطفی قلمی.شروع دوره:آبان ۱۴۰۳گروه های هدف: کارشناس علوم […]
27 مرداد 1403

نفرولوژی (Nephrology) چیست؟

مقدمه: نفرولوژی یک تخصص پزشکی داخلی است که بر درمان بیماری هایی تمرکز دارد که بر کلیه ها تأثیر می گذارد. نفرولوژیست پزشکی است که […]
24 مرداد 1403

اختلالات ژنتیکی آلزایمر: ژن ها، تشخیص و آزمایش

مقدمه: بیماری آلزایمر (AD) شایع ترین علت اختلال عصبی در افراد مسن است. از نظر بالینی، بیماران در ابتدا با از دست دادن حافظه کوتاه […]
17 مرداد 1403

اختلالات ژنتیکی نابینایی و چشم

مقدمه: در تشخیص بیماری‌های چشمی، در نظر گرفتن عوامل ژنتیکی بسیار مهم است. بیش از ۳۵۰ بیماری ژنتیکی چشم وجود دارد و دانستن این که آیا […]
13 مرداد 1403

آزمایش ژنتیک سرطان معده: با تمرکز بر نوع HDGC

مقدمه: آزمایش ژنتیک سرطان معده به عنوان یکی از ابزارهای پیشرفته در تشخیص و پیشگیری از این بیماری خطرناک نقش حیاتی ایفا می‌کند. با استفاده […]
13 مرداد 1403

آزمایش ژنتیک سرطان ریه: انواع و نحوه تشخیص

مقدمه: آزمایش ژنتیک به تعیین این که آیا جهش‌های خاصی در ژن‌ها باعث سرطان ریه شده‌اند یا نه، کمک می‌کند. پس از شناسایی یک جهش، […]
نفرولوژی (Nephrology) چیست؟
نفرولوژی (Nephrology) چیست؟

مقدمه: نفرولوژی یک تخصص پزشکی داخلی است که بر درمان بیماری هایی تمرکز دارد که بر کلیه ها تأثیر می گذارد. نفرولوژیست پزشکی است که

ادامه مطلب »

آزمایش در منزل با نمونه گیری رایگان ، دریــــافت جـواب آزمـــــایش به صورت آنـــــلاین