آزمایش دیابت

همه چیز درباره دیابت و آزمایش دیابت

 

در دنیای انسان ها بیماری های مختلفی وجود دارد که بر روی سلامتی جسمی و روحی هر فرد تاثیر زیادی می گذارد. یکی از انواع بیماری هایی که هر فرد در هر سنی ان را تجربه کند دیابت می باشد که با آزمایش دیابت قابل تشخیص است. دیابت باعث می شود بدن در تولید و مصرف انسولین دچار مشکل شود. انسولین ماده ای است که باعث کاهش قند خون و افزایش انرژی در بدن می شود پس زمانی که افراد دچار دیابت شود دیگر سلول ها نمی توانند انسولین زیادی را ترشح کنند. به این ترتیب سطح گلوکز خون بالا می مانند و قند خون افزایش پیدا می کند. اگر دیابت درمان نشود در گذر زمان باعث آسیب رسیدن به رگ های خونی و اعصاب خواهد شد. فرد دیابتی می تواند علائمی همچون سوزش و بی حسی دست و پا ها، مشکل بینایی و حمله قلبی را تجربه کند. اگر بتوانید دیابت را در مراحل اولیه تشخیص دهید پس سریع تر درمان را شروع کرده و از شدت گرفتن آن جلوگیری می کنید.

دیابت انواع مختلفی دارد که شامل دیابت نوع یک، دیابت نوع دو، دیابت بی مزه، دیابت بارداری می باشد. برای تشخیص هر کدام از آنها نیاز به آزمایش دارید و باید آزمایش را انجام دهید تا دیابت شما به صورت قطعی تشخیص داده شود و سپس با توجه به نوع دیابتی که به آن مبتلا شده اید درمان را آغاز کنید. در ادامه به آزمایش هایی که شما برای تشخیص دیابت نیاز دارید می پردازیم البته هزینه آزمایش دیابت بستگی به نوع آزمایشی دارد که شما انجام می دهید.

آزمایش خون، ادرار و مدفوع خود را در منزل یا محل کار با استفاده از اپلیکیشن آرامش میتوانید ثبت کنید. نمونه گیران آزمایشگاه شبانه روزی آرامش بصورت رایگان در تهران بدون هزینه اضافی در کنار شما هستند.

آزمایش قند خون (دیابت) را براحتی در منزل انجام دهید.

آزمایش دیابت

شما به راحتی می توانید با یک کلیک در آزمایشگاه آرامش ثبت درخواست آزمایش در منزل برای آزمایش HPV را انجام دهید. خبر خوب اینکه بدون پرداخت هزینه ایاب ذهاب و کاملا رایگان !!! بی نظیره نه ؟ همین حالادرخواست بده تا نزدیک ترین نمونه گیر ما به آدرس شما جهت انجام اقدامات لازم مراجعه نماید. نتیجه آزمایش خود را نیز به صورت آنلاین از بخش جواب دهی آنلاین مشاهده نمایید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با نحوه انجام خدمات آزمایش در منزل و اطلاع از قیمت پکیج های آزمایشگاهی می توانید بر روی دکمه زیر نیز کلیک نمایید.

فهرست مطالب

پکیج های آزمایش دیابت

بیماری دیابت

آزمایش های روتین
هزار تومان 472
  • FBS , BS 2h pp , Hb A1C
  • U/A , Urea , Cr
  • Tg , Chol , HDL , LDL
  • قیمت فوق به صورت آزاد محاسبه شده است. در صورت دارا بودن بیمه پایه یا تکمیلی، هزینه تحت پوشش بیمه کسر خواهد شد.
پکیج روتین

بیماری دیابت

آزمایش های تکمیلی
هزار تومان 991
  • FBS , BS 2h pp , Hb A1C
  • U/A , Urea , Cr , Tg , Chol
  • HDL , LDL , Urine Vol. (24h)
  • Urine Microalbumin(24h)
  • Urine protein (24h)
  • Urine Microalbumin Random
  • Urine protein Random
  • قیمت فوق به صورت آزاد محاسبه شده است. در صورت دارا بودن بیمه پایه یا تکمیلی، هزینه تحت پوشش بیمه کسر خواهد شد.
پکیج تکمیلی

بیماری دیابت

دیابت (Diabetes) نوعی بیماری مزمن و اختلال متابولیکی است که بر اثر عدم تولید انسولین کافی توسط پانکراس و یا عدم عملکرد صحیح انسولین ترشح شده در بدن به وجود می آید. انسولین هورمونی است که در پانکراس یا لوزالمعده ساخته می شود و نقش مهمی در کنترل متابولیسم بدن دارد. بیماری قند یا دیابت یکی از بیماری های شایع به شمار می آید که موجب اختلال در سوخت و ساز بدن می شود. در بیماران مبتلا به دیابت بدن به اندازه کافی انسولین تولید نمی کند و یا بدن در برابر انسولین مقاومت می کند. در حالت طبیعی، بدن برای متابولیسم به قند نیاز دارد، اما اگر گلوکز خون افزایش یابد، فرد دچار اختلال دیابت می شود. به بیان ساده تر، چنان چه قند تولید شده در بدن به وسیله انسولین به مصرف سلول ها نرسد، فرد دچار بیماری قند خون می شود.

درخواست مشاوره رایگان

همین حالا می توانید با برقراری تماس از طریق شماره زیر از مشاوره رایگان آزمایشگاه آرامش در رابطه با نحوه ثبت آزمایش در منزل برخوردار شوید. همچنین درباره نحوه انجام آزمایش های مختلف و رعایت نکات ضروری پرس و جو کنید. کارشناسان ما پاسخگوی تمام سوالات شما خواهند بود. بی صبرانه منتظر شما هستیم.

مشاوره رایگان آزمایشگاه آرامش

انجام آزمایش دیابت برای چه افرادی ضروری است؟

اگر هنوز دیابت در مراحل اولیه باشد علائمی از خود بروز می دهد با این حال بعضی از افراد در مراحل اولیه علائم آشکاری ندارند به هر حال اگر دچار یکی از علائم زودرس شده اید بهتر است به فکر انجام یک آزمایش دیابت باشید.

علائم تشدید کننده یا اولیه دیابت:

بسیاری از افراد مبتلا به دیابت در مراحل اولیه بیماری، هیچ گونه علائمی ندارند؛ در این موارد، انجام آزمایش قند خون می تواند به تشخیص زودهنگام و شروع روند درمان کمک کند. همچنین برای بررسی سطح قند خون پزشک می تواند درخواست آزمایش قند ادرار دهد. علاوه بر این، افرادی که دارای این علائم و نشانه ها هستند، لازم است آزمایش دیابت را انجام دهند:

  • سابقه ابتلا به دیابت در خانواده
  • احساس عطش و تشنگی شدید
  • خستگی مفرط
  • چاقی و اضافه وزن
  • تکرر ادرار یا افزایش حجم ادرار
  • احساس گرسنگی نامعمول
  • دیر ترمیم شدن زخم های پوستی
  • تاری دید
  • عدم تحرک و فعالیت بدنی
  • خانم های مبتلا به دیابت بارداری
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک در زنان

آزمایش دیابت چه کاربردی دارد؟

بررسی و آزمایش دیابت یکی از معیارهای تشخیص آزمایشگاهی بیماری دیابت محسوب می شود. به بیان ساده تر، انجام چکاپ دیابت موثرترین روش برای بررسی دقیق سطح قند خون و کنترل بیماری در افراد مبتلا به دیابت است. روش های متفاوت اندازه گیری قند خون این مزیت را دارند که فرد در مراحل ابتدایی متوجه بیماری شود و در بسیاری از موارد، با پیروی از رژیم غذایی سالم و پرهیز از عوامل تاثیرگذار در بروز بیماری دیابت، سطح قند خون خود را کنترل و تنظیم نماید.

انجام انواع آزمایش قند در خون میزان تاثیر داروهای دیابت و انسولین را بر روی بدن فرد مشخص می کند. همچنین پزشکان با تفسیر نتایج آزمایش اهداف درمانی خود را تعیین می نمایند. از مهم ترین مزایای انجام آزمایش های قند به صورت روتین می توان به بررسی احتمال ابتلا به دیابت نوع اول و دیابت نوع دوم، کنترل گلوکز خون، تشخیص دیابت حاملگی و مرحله پره دیابت اشاره کرد.

سبک زندگی و نوع تغذیه در کنترل دیابت

انواع دیابت

به طور کلی، بیماری قند خون به پنج دسته دیابت نوع 1 (Type 1 diabetes) ، دیابت نوع 2 (Type 2 diabetes)، دیابت بارداری (Gestational diabetes)، پیش دیابت (Prediabetes) و دیابت بی مزه (Diabetes insipidus) تقسیم می شود. در بروز انواع مختلف دیابت دلایل متفاوتی تاثیرگذار هستند و هر یک از آن ها علائم و نشانه های خاصی دارند. دیابت یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک در جوامع امروزی به شمار می آید.

آزمایش قند خون ناشتا (FBS) یکی از بهترین روش ها برای بررسی سطح قند خون و تشخیص انواع دیابت است.

آزمایش های مربوط به دیابت

آزمایش دیابت تست ساده ای است که به کمک آن می توان به راحتی سطح قند خون را کنترل کرد. افزایش قند خون می تواند زمینه را برای بروز بیماری های جدی از جمله نارسایی های قلبی و عروقی، بیماری های مزمن کلیوی، عوارض چشمی، اختلالات عصبی و زخم در پا فراهم آورد.

همچنین در صورت عدم درمان به موقع، ممکن است بیمار به عوارض حاد دیابت نظیر کتواسیدوز دیابتی (DKA) و سندرم هایپراوسمولار هایپرگلایسمیک دچار شود. از آن جایی که سبک زندگی و نوع تغذیه از عوامل موثر در بروز این بیماری به شمار می آیند؛ انجام آزمایش های مربوط به دیابت به صورت دوره ای می تواند به کنترل قند خون و کاهش تعداد بیماران دیابتی کمک کند.

بهتر است که افراد در هر سنی آزمایش دیابت را انجام دهند اما در کل برای اینکه از سلامتی تان آگاه باشید از سن ۴۵ سال به بالا سعی کنید قند خونتان را کنترل کنید به این ترتیب با افزایش سن، خودتان را از خطر ابتلا به دیابت در امان نگه می دارید. این آزمایش را می توانید در آزمایشگاه آرامش با جدیدترین روش های تشخیصی انجام دهید. یکی از روش های پیشگیری از بیماری دیابت، کنترل قند خون است.

انواع آزمایش برای بررسی و آنالیز قند خون

روش های مختلفی برای آزمایش دیابت و اندازه گیری قند خون وجود دارد. پزشک پس از معاینه و آگاهی از شرح حال بیمار، ممکن است پرسش هایی در مورد سابقه بیماری های زمینه ای و ژنتیکی، علائم و بیماری های قلبی و عروقی (CVD) از فرد بپرسد. سپس آزمایش هایی را برای تشخیص دیابت تجویز نماید. انواع آزمایش قند خون ساده و در دسترس هستند و بیماران به راحتی و با آسودگی خاطر می توانند آزمایشات درخواستی پزشک را انجام دهند و در اسرع وقت نتیجه آزمایش را دریافت نمایند.

از انواع آزمایش دیابت می‌توان آزمایش قند خون ناشتا (FBS)، قند خون ساده (BS)، آزمایش هموگلوبین ای وان سی (HbA1C)، آزمایش قند خون دو ساعته (2hpp)، تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT)، آزمایش قند خون تصادفی و آزمایش گلوکز ادرار را نام برد. انجام دوره ای و منظم این آزمایش ها برای افراد دیابتی و یا کسانی که در معرض ریسک بالای ابتلا به دیابت هستند، توصیه می شود.

آزمایش A1C

آزمایش HbA1C

آزمایش HbA1C یکی از انواع رایج آزمایش دیابت به شمار می آید و برای غربالگری بیماران دیابتی انجام می شود. آزمایش هموگلوبین ای وان سی نیازی به ناشتا بودن فرد ندارد. در این نوع از آزمایش دیابت، متوسط قند خون بیمار در طی سه ماه گذشته بررسی می شود. نتایج این آزمایش نشان می دهد که بیماران دیابتی تا چه اندازه در در کنترل بیماری موفق بوده اند. آزمایش A1C یکی از دقیق ترین انواع آزمایش قند خون محسوب می شود و در مقایسه با آزمایش FBS از دقت بالاتری برخوردار است. این آزمایش برای تشخیص به موقع بیماری دیابت انجام می شود. اگر نتیجه آزمایش عددی پایین تر از ۵٫۷ درصد را نشان دهد، بیانگر سلامت فرد است. عدد بین ۵٫۷ تا ۶٫۴ درصد نشان دهنده مرحله پیش دیابت و عدد بالاتر از ۶٫۵ درصد از ابتلای فرد به دیابت خبر می دهد.

آزمایش قند خون
آزمایش لب

آزمایشگاه شبانه روزی آرامش

آزمایش قند خون ناشتا

آزمایش دیابت ناشتا (FBS)

چکاپ دیابت FBS (Fasting Blood Sugar) یکی از آزمایش های روتین و ضروری برای چکاپ های دوره ای (هر 6 ماه) به شمار می آید. در افراد دیابتی و یا کسانی که در معرض ابتلا به دیابت هستند، این آزمایش باید در فواصل زمانی کوتاه تری انجام شود. سطح قند خون در این نوع آزمایش دیابت به آخرین وعده غذایی فرد، ساعت ناشتا بودن و توانایی بدن در تولید انسولین و واکنش به آن بستگی دارد.

در این تست دیابت فرد پس از چند ساعت ناشتا بودن (8 تا 12 ساعت) اندازه گیری می شود. سطح قند خون کمتر از 100 نرمال و طبیعی است. چنان چه نتیجه آزمایش عددی بین 100 تا 125 را نشان دهد، به این معناست که فرد در مرحله پیش دیابت است و اگر سبک زندگی و رژیم غذایی خود را تغییر ندهد، به دیابت مبتلا خواهد شد. اگر سطح قند خون فردی پس از دو بار تکرار آزمایش بالاتر از 125 باشد، نشان می دهد که فرد به دیابت مبتلا شده است. از مهم ترین دلایل بالا رفتن FBS می توان به عدم تحرک، زیاده روی در مصرف کربوهیدرات، عفونت، استرس و فشار عصبی اشاره کرد.

آزمایش تست دیابت قند تصادفی

آزمایش گلوکز تصادفی یکی دیگر از انواع آزمایش دیابت به شمار می آید که در آن میزان قند خون در هر زمان از روز اندازه گیری می شود. این تست قند خون به طور تصادفی و بدون توجه به آخرین وعده غذایی بیمار انجام می شود. در واقع، تست دیابت تصادفی نیازی به ناشتا بودن فرد ندارد. این تست برای افراد مبتلا به دیابت نوع 1 که به انسولین نیاز دارند، کاربردی است.

اگر عدد قند خون در نتیجه آزمایش بیش از 200 باشد، نشان دهنده ابتلای فرد به بیماری دیابت است. در مواقعی که پزشک تشخیص دهد بیمار دیابت نوع 1 دارد، آزمایش های تکمیلی تجویز می نماید. همچنین ممکن است پزشک برای احتمال وجود کتون (Ketone) در ادرار (از علائم دیابت نوع 1) درخواست آزمایش ادرار دهد.

در صورت بالا بودن سطح گلوکز در بدن و عدم درمان، فرد با آسیب های جدی مواجه خواهد شد.

آزمایش گلوکز ادرار برای بررسی دیابت

یکی از انواع آزمایش دیابت، اندازه گیری گلوکز ادرار است. این آزمایش یک روش ساده و سریع برای تشخیص افزایش گلوکز در ادرار است. تست گلوکز ادرار یک بخش از آزمایش های روتین برای بیماران مبتلا به دیابت و یا در معرض دیابت محسوب می شود. در این آزمایش غربالگری ادرار فرد از نظر وجود گلوکز و کتون بررسی می شود. چنان چه کتون و یا گلوکز در ادرار وجود داشته باشد، به این معناست که بدن فرد به اندازه کافی انسولین تولید نمی کند. همچنین وجود گلوکز در ادرار می تواند نشان دهنده احتمال دیابت قندی (DM) و یا اختلال تحمل گلوکز (IGT) در فرد باشد. در این مواقع، پزشک آزمایش های دیگر قند خون مانند FBS، A1C و OGTT    را تجویز می کند.

برای تشخیص دیابت نوع یک فرد باید ازمایش ادرار انجام دهد این آزمایش فقط برای تشخیص دیابت به کار نمی رود بلکه برای بیماری های دیگر نیز از آن استفاده می شود. در دیابت نوع یک بدن به جای استفاده از گلوکز از بافت های چربی برای تولید انرژی استفاده می کند به این ترتیب گلوکز در بدن بالا رفته و در ادرار کتون بادی تولید می شود به این ترتیب با بررسی ادرار می توان از وجود کتون بادی ها اطلاع پیدا کرد. اگر این مواد در ادرار زیاد یا متوسط باشند پس فرد دچار دیابت نوع ۱ شده است.

آزمایش دیابت

یکی دیگر از آزمایش هایی که جهت تشخیص دیابت به کار می رود آزمایش تحمل گلوکز می باشد. این ازمایش باید طی دو ساعت انجام شود ابتدا در حالت عادی قند خون اندازه گیری شده سپس به فرد بیمار نوشیدنی داده می‌شود تا مجدداً بعد از دو ساعت قند خون اندازه‌گیری شود به این ترتیب اگر عدد به دست آمده کمتر از ۱۴۰ میلی گرم بر دسی لیتر باشد فرد عادی است، اگر بین ۱۴۰ تا ۱۹۹ میلی گرم باشد این فرد در آستانه ابتلا به دیابت می باشد و اگر بزرگتر از ۲۰۰ میلی گرم باشد نشان دهنده دیابت خواهد بود.

آزمایش دیابت بارداری

دیابت بارداری اغلب علامت خاصی ندارد و در ماه های آخر بارداری به دلیل تغییرات هورمونی رخ می دهد. هورمون های تولید شده توسط جفت می توانند بر روی انسولین تاثیر بگذارند و در عملکرد آن اختلال ایجاد نمایند. در صورت ابتلا به دیابت بارداری، آزمایش دیابت به صورت روتین برای کنترل بیماری ضروری است.

خانم هایی که باردار هستند باید آزمایش دیابت را بدهند تا دچار دیابت بارداری نشوند و یا اینکه اگر در مراحل اولیه است تشخیص داده شده و از پیشرفت آن جلوگیری کنند. معمولاً دیابت بارداری در سه ماهه دوم و سوم اتفاق می افتد. آزمایش هایی که برای تشخیص دیابت بارداری انجام می شود دو نوع هستند. در مرحله اول باید فرد یک شربت گلوکز مصرف کند و سپس بعد از یک ساعت میزان قند خون فرد اندازه گیری می شو،  نتایج باید بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد تا فرد عادی تلقی شود، اگر مقادیر بالاتر از این اعداد باشد باید فرد برای انجام آزمایش های بیشتر اقدام کند.

مرحله دوم که باید به عنوان آزمایش تکمیلی انجام شود، فرد باید ناشتا بوده و قند خون اولیه آن اندازه گیری شود سپس فرد بیمار باید یک محلول با غلظت بالای قند را مصرف کند و بعد از ۳ ساعت قند خون آن مجددا اندازه گیری می شود اگر عدد به دست آمده یک یا دو تعداد بیشتر از قند خون عادی باشد فرد مبتلا به دیابت بارداری می باشد.

تغذیه سالم برای کنترل دیابت

تغذیه سالم و فعالیت بدنی نقش مهمی در کنترل سطح گلوکز خون در افراد مبتلا به دیابت دارد.

آزمایش تحمل گلوکز خوراکی OGTT

یک نوع دیگر از آزمایش دیابت، تست تحمل گلوکز خوراکی OGTT (Oral Glucose Tolerance Test) است. این تست برای تشخیص دیابت نوع 1، دیابت نوع 2، دیابت بارداری و پیش دیابت به کار برده می شود. در این نوع آزمایش دیابت، سطح قند خود فرد در حالت ناشتا و بعد از نوشیدن یک مایع حاوی قند یا گلوکز اندازه گیری می شود.

دو نوع استاندارد وجود دارد که آزمایش دیابت به صورت قند خون دو ساعته (تشخیص دیابت یا مرحله پیش دیابت در کودکان و بزرگسالان) و قند خون سه ساعته (غربالگری دیابت بارداری) انجام می شود. اگر تست تحمل گلوکز خوراکی عددی کمتر از 140 را نشان دهد، فرد نرمال و سالم است. اگر نتیجه آزمایش عددی بین 140 تا 199 باشد، فرد در مرحله پیش دیابت قرار دارد و چنان چه قند بالای 200 را نشان دهد، فرد مبتلا به دیابت است.

آزمایش دیابت نوع 1

در دیابت نوع یک جزایر لانگرهانس پانکراس دچار بیماری خود ایمنی شده و باعث می‌شوند که دیگر سلول ها انسولین تولید نکند. دیابت نوع 1 یک نوع اختلال خود ایمن محسوب می شود. در این حالت، سیستم ایمنی بدن موجب اختلال در عملکرد سلول های تولید کننده انسولین در پانکراس می گردد و به این ترتیب، بدن قادر به تولید هورمون انسولین نخواهد بود. دیابت نوع 1 در بسیاری از موارد یک بیماری ژنتیکی است و از طریق ژن ها منتقل می شود و به همین دلیل در کودکان و نوجوانان شایع تر است. کاهش تولید انسولین، سلول ها را به سمت استفاده از چربی ها برای تولید انرژی سوق می دهد. افرادی که مبتلا به دیابت نوع یک هستند باید انسولین تزریق کنند تا سطح انسولین خون آن ها بالا بیاید.  این افراد دچار تکرر ادرار و خستگی می‌شوند. برای تشخیص این نوع دیابت باید آزمایش قند خون ناشتا، هموگلوبینa1c، اتوآنتی بادی های انسولین و اتوآنتی بادی های گلوتامیک اسید کربوکسیلاز انجام شود.

آزمایش دیابت نوع 2

در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بدن به اندازه کافی انسولین ترشح نمی کند. در واقع، انسولین در بدن وجود دارد، اما عملکرد آن در بدن به درستی انجام نمی شود. دیابت نوع 2 ارتباط مستقیمی با سبک زندگی و رژیم غذایی افراد دارد. انجام آزمایش بررسی قند خون برای افرادی که فاکتورهای ابتلا به دیابت در آن ها زیاد است، می تواند به پیشگیری از بیماری و کاهش هزینه های درمان کمک کند. افرادی که مبتلا به چاقی هستند و از فعالیت های بدنی دور شده اند بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ می باشند. در این دیابت برخلاف دیابت نوع یک سلول ها انسولین تولید می کنند اما دیگر بدن نمی تواند از آن ها استفاده کند به این ترتیب گلوکز در خون بالا رفته و فرد دچار دیابت می شود. معمولاً ۹۰ درصد افراد به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند آزمایشاتی که برای تشخیص این نوع دیابت استفاده می شود شامل هموگلوبینa1c، قند خون ناشتا و قند خونه تصادفی می باشد که این موارد در بالا به صورت کامل توضیح داده شده اند.

آزمایش دیابت پنهان

اگر آزمایش قند خون دو ساعته را انجام داده باشید و نتایج آزمایش بین ۱۴۰ تا ۲۰۰ میلی گرم بر دسی لیتر باشد ممکن است در مرحله دیابت پنهان قرار گرفته باشید. این افرادی که دچار دیابت پنهان شده‌اند قند خون ناشتایی بین ۱۱۰ تا ۱۲۶ میلی گرم خواهند داشت. برای این که بتوانید قند خون پنهان را تشخیص دهید باید از آزمایش قند خون ناشتا و آزمایش تست تحمل گلوکز استفاده کنید. اینکه کدام روش برای تشخیص بهتر عمل می کند سوال درستی نیست زیرا هر دو روش برای تشخیص کاملاً مطمئن هستند. معمولاً افرادی که سنی کمتر از ۴۵ سال دارند و به اضافه وزن دچار شده‌اند اگر زمینه ارثی دیابت دارند، دچار چربی خون بالا، سابقه دیابت حاملگی، فشار خون بالا باشند باید نسبت به انجام آزمایش قند خون پنهان اقدام کنند تا دچار عوارض بعد آن نشوند.

دیابت بی مزه و پیش دیابت

یکی دیگر از انواع دیابت که با تست قند خون مشخص می شود، مرحله پیش دیابت است. در این وضعیت، با وجود قند خون بالا، فرد هنوز دچار دیابت نشده است. رژیم غذایی سالم، تغییر سبک زندگی، ورزش کردن، چکاپ های دوره ای و انجام آزمایش دیابت به طور منظم می تواند از ابتلای فرد به بیماری قند خون جلوگیری کند. دیابت بی مزه، نوعی اختلال مادرزادی در غدد درون ریز است و اغلب در اثر فقدان و یا عملکرد ناقص هورمون آنتی دیورتیک یا وازوپرسین رخ می دهد. از مهم ترین علائم این بیماری می توان به تشنگی و افزایش حجم ادرار اشاره کرد.

یکی دیگر از انواع دیابت، دیابت بی مزه می باشد که بسیار نادر است. در این دیابت کلیه های فرد بیمار به صورت غیر طبیعی مقدار زیادی ادرار رقیق و بی بو تولید می کنند به طوری که می تواند روزانه حدود یک تا دو کوارت ادرار تولید کند. فرد به دلیل از دست دادن مقدار زیادی آب از بدن مجبور است در طول روز آب زیاد بنوشد. معمولاً در انواع دیابت ها فرد به دلیل تکرر ادرار و از دست دادن آب بدن به تشنگی مداوم دچار می شود اما هیچکدام از این نوع دیابت ها به یکدیگر ربطی ندارند. (در دیابت شیرین گلوکز در خون بالا رفته و بدن قادر به تامین انرژی از طریق گلوکز نیست) اگر فردی که مبتلا به دیابت بی مزه است قند خون خود را اندازه بگیرد، متوجه می‌شود که کاملا نرمال است زیرا کلیه ها فقط دچار عدم تعادل شده اند. دیابت بی مزه دارای انواع مختلفی می باشد که شامل دیابت بارداری دیسپوژنیک که با تشنگی مفرط همراه است، مرکزی و نفروژنیک که به دلیل نارسایی کلیه ایجاد می شود.

اگر فرد به دیابت بی مزه دچار شود باعث از دست دادن مقدار زیادی مایعات می‌شود که به این ترتیب علائم دهیدراتاسیون را تجربه می‌کند که شامل حالت تهوع، بی حالی، خشکی پوست، تشنگی، خستگی و سرگیجه می باشد. حتماً نسبت به درمان دیابت بی مزه اقدام کنید زیرا کم آبی شدید در بدن می تواند باعث آسیب دائمی در مغز،تشنج و حتی مرگ شود. اگر دچار گیجی، بی حالی و سرگیجه شدید حتما نسبت به درمان اقدام کنید زیرا ممکن است دیابت بی مزه علائم کم آبی و تشنگی را در شما بروز نداده باشد.

برای تشخیص دیابت بی مزه ابتدا باید تاریخچه پزشکی و سابقه خانوادگی شما مورد بررسی قرار گیرد سپس پزشک معاینات فیزیکی را برای بررسی وضعیت جسمی شما انجام می دهد در نهایت شما باید نسبت به انجام آزمایش ادرار، آزمایش خون، آزمایش محرومیت مایعات و ام آر آی اقدام کنید.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند؟

بهترین روش برای اندازه گیری میزان قند خون، انجام روتین آزمایش دیابت است. افرادی که در خانواده فرد مبتلا به دیابت دارند، لازم است به صورت دوره ای آزمایش دیابت را انجام دهند. همچنین اگر فرد علائم دیابت را در خود مشاهده کرد، بهتر است با پزشک مشورت کند و در صورت نیاز آزمایش دهد. دیابت زندگی را برای فرد سخت و طاقت فرسا می کند، بنابراین پیشگیری و درمان به موقع می تواند بهترین راهکار برای مقابله با دیابت باشد. انواع آزمایش دیابت، مصرف صحیح داروها و مدیریت سبک زندگی می تواند در بهبود علائم بیماری نقش موثری داشته باشد. عوامل متعددی در بروز این بیماری تاثیرگذار هستند و برخی از افراد به دلایل مختلف بیش از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند:

  • افراد مستعد چاقی و اضافه وزن (به ویژه تجمع چربی در ناحیه شکم)
  • افراد دارای سابقه خانوادگی و زمینه ژنتیکی
  • افراد مبتلا به استرس و اضطراب شدید و کنترل نشده
  • مصرف طولانی مدت برخی از داروها (داروهای ضد افسردگی، صرع، مدر و دیورتیک، کورتون ها و استاتین ها)

آزمایش دیابت در منزل

یکی از روش های انجام آزمایش دیابت و سنجش قند خون استفاده از دستگاه گلوکومتر (Glucose meter) است. بیماران دیابتی با استفاده از این دستگاه به راحتی می توانند سطح قند خون خود را در خانه اندازه بگیرند. روش کار با گلوکومتر با توجه به نوع دستگاه متفاوت است و به طور کلی، هر گلوکومتر دستورالعمل های خاص خود را دارد که در راهنمای دستگاه به آن اشاره شده است. دستگاه تست قند خون یک وسیله کاربردی برای انجام آزمایش دیابت به شمار می آید و سالانه تعداد زیادی از افراد مبتلا به دیابت از این دستگاه استفاده می کنند.

این آزمایش به وسیله این دستگاه ساده است. برای استفاده ابتدا دست های خود را شسته و خشک نمایید. سپس به کمک سوزن لانست بسیار نازک خودکار مخصوص گلوکومتر نوک انگشت خود را سوراخ کنید. نوار تست قند خون را در دستگاه قرار دهید و یک قطره خون روی آن بچکانید. در مدت ده تا بیست ثانیه بعد، عدد قند خون بر روی دستگاه نمایش داده می شود.

سخن پایانی

آزمایش دیابت به منظور آگاهی از میزان سطح قند خون فرد توسط پزشک درخواست می شود. انواع آزمایش های قند خون می توانند فرد را از ابتلا به دیابت نوع 1، دیابت نوع 2، پره دیابت و یا دیابت بارداری مطلع نمایند. در صورت مشاهده علائمی نظیر تشنگی شدید، خشکی دهان، احساس گرسنگی، تکرر ادرار و گزگز شدن دست ها و پاها بهتر است با پزشک مشورت نمایید. پزشک با توجه به علائم بالینی بیمار انجام تست دیابت را توصیه خواهد کرد. بسیاری از افراد به ویژه در دوران میانسالی در مرحله پیش دیابت قرار دارند و به دلیل نداشتن علائم از شرایط جسمانی خود بی اطلاع هستند. در همین راستا، افراد بالای 40 سال لازم است آزمایش دیابت را انجام دهند.

به طور کلی، نتایج نرمال آزمایش قند خون ناشتا بین 70 تا 100 و قند خون تصادفی پایین تر از ۱۲۵ میلی گرم در دسی لیتر است. اگر نتیجه آزمایش قند ناشتا عددی بین 100 تا 125 را نشان دهد، فرد مبتلا به پره دیابت است. همچنین نتیجه ۱۴۰ تا ۱۹۹ در قند خون تصادفی احتمال ابتلا به پیش دیابت را نشان می دهد. در صورتی که نتیجه آزمایش در محدوده طبیعی قرار نداشته باشد، برای تشخیص به پزشک مراجعه نمایید.

چه آزمایش هایی برای افراد دیابتی ضروری است؟

آزمایش های تکمیلی مربوط به بیماری دیابت

نام

نام آزمایش

1

قند ناشتا

FBS*

2

قند غیر ناشتا

BS

3

آزمایش مقاومت گلوکز(چک قند دوساعت بعدازصبحانه)

BS 2h pp

4

تشخیص دیابت نوع 1و2و قند بارداری

GTT

5

تشخیص قند بارداری( پذیرش FBS الزامی می باشد)

*GCT

6

اندازه گیری میانگین قند سه ماهه( پذیرشFBS الزامی می باشد)

Hb A1C*

7

آنالیز ادرار

U/A

8

بررسی اوره خون

Urea

9

بررسی کراتنین خون

Cr

10

بررسی میکروآلبومین ادرار24 ساعته

Urine Microalbumin(24h)

11

بررسی پروتیین ادرار 24 ساعته

Urine protein (24h)

12

بررسی میکروآلبومین ادراررندوم

Urine Microalbumin Random

13

بررسی پروتیین ادرار رندوم

Urine protein Random

14

بررسی تری گلیسرید خون( تست تکمیلی برای دیابت)

Tg*

15

بررسی کلسترول خون (تست تکمیلی برای دیابت )

Chol*

16

بررسی لیپوپروتیینHDL(تست تکمیلی برای دیابت)

HDL*

17

بررسی لیپوپروتیین LDL(تست تکمیلی برای دیابت)

LDL*

*

تست های ستاره دار مکمل یکدیگر هستندو باید باهم انتخاب شوند

4 Comments

  1. احمد گفت:

    سلام
    برای آزمایش قند خون چند ساعت باید ناشتا باشیم؟

  2. دریس گفت:

    برای دیابت چه آزمایش هایی نیاز هست انجام شه؟

    • کارشناس آزمایشگاه آرامش گفت:

      سلام وقت بخیر
      باید زیر نظر پزشک ازمایش ثیت کنید
      معمولا FBS / A1C/ GCT/ انجام میشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *