لوگو مجله سلامت آزمایشگاه آرامش
جستجو

پاسخگوی آرامش : 02172493

جستجو

پاسخگوی آرامش : 02172493

بیماری پانکراس در کودکان + انواع، علائم، علل و درمان

بیماری پانکراس در کودکان + انواع، علائم، علل و درمان
به این متن امتیاز دهید
5/5
فهرست مطالب

مقدمه: 
پانکراتیت یا التهاب پانکراس، همان التهاب اندامی است که در پشت معده قرار دارد. اگرچه نسبتاً نادر است، اما پانکراتیت در کودکان (Pediatric Pancreatitis) شایع‌تر از آن چیزی است که قبلاً تصور می‌شد. بیماری پانکراس در کودکان همانند بزرگسالان در دو نوع حاد عودکننده و حاد مزمن قابل مشاهده است.

هر دو نوع بیماری پانکراس در کودکان، بار قابل توجهی را بر کودکان و مراقبان آنها وارد می کند. عوامل خطر پانکراتیت برای کودکان در مقایسه با بزرگسالان متفاوت است. در کودکان، عوامل خطر اصلی، انواع ژنتیکی ارثی است و سپس مجاری مسدود شده ناشی از ناهنجاری های مادرزادی یا سنگ کیسه صفرا است. در بزرگسالان، عوامل خطر شامل ژنتیک و سنگ کیسه صفرا است، اما عوامل محیطی مانند مصرف الکل و دخانیات غالب هستند. اگرچه دیابت یکی دیگر از عوامل خطر پانکراتیت است، اما در کودکان به اندازه بزرگسالان شایع نیست. تولید ناکافی آنزیم های پانکراس هم در کودکان و هم در بزرگسالان مبتلا به پانکراتیت مشاهده می شود.

مراجعه به اورژانس و بستری شدن در بیمارستان در کودکان و بزرگسالان مبتلا به این بیماری رایج است، مانند روزهای غیبت در مدرسه یا محل کار. درمان درد، چه در دوره‌های مجزا باشد و چه ثابت باشد، اغلب دشوار است و منجر به از دست دادن زمان مدرسه برای کودکان و افزایش استفاده از مراقبت‌های بهداشتی و هزینه‌های بالای پزشکی می‌شود. در حال حاضر هیچ دارویی وجود ندارد که به طور موثر پیشرفت این بیماری بالقوه ناتوان کننده را متوقف کند یا روند بیماری را معکوس کند.

گزینه های درمانی برای مدیریت درد شدید و اغلب بی وقفه که معمولاً با پانکراتیت مزمن همراه است، شامل مواد افیونی است که خطر اعتیاد را به همراه دارد. اگر مدیریت درد سنتی ناموفق باشد، کودک مبتلا به پانکراتیت ممکن است نیاز به جراحی (TP-IAT) داشته باشد، که در آن پانکراس با جراحی برداشته می‌شود و سلول‌های جزیره‌ای تولیدکننده انسولین آن، که قند خون (قند) را تنظیم می‌کنند. جمع آوری شده و به کبد تزریق می شوند.

1- پانکراتیت چیست؟

پانکراتیت چیست؟

پانکراتیت التهاب لوزالمعده، غده بزرگی در پشت معده است. لوزالمعده آنزیم های گوارشی را در روده کوچک ترشح می کند تا به هضم چربی ها، پروتئین ها و کربوهیدرات های موجود در غذا کمک کند. لوزالمعده همچنین هورمون های انسولین و گلوکاگون را در جریان خون آزاد می کند. این هورمون ها به بدن کمک می کنند از گلوکزی که از غذا می گیرد برای انرژی استفاده کند. به طور معمول، آنزیم های گوارشی تا زمانی که به روده کوچک برسند یعنی همان جایی که شروع به هضم غذا می کنند، فعال نمی شوند. اما اگر این آنزیم ها در داخل لوزالمعده فعال شوند، شروع به “هضم” خود پانکراس می کنند. در این محتوا به بررسی کامل بیماری پانکراس در کودکان می پردازیم. جهت کسب اطلاعات بیستر در رابطه با بیماری پانکراس کلیک کنید.

پانکراتیت حاد به طور ناگهانی رخ می دهد و برای مدت کوتاهی ادامه می یابد. پانکراتیت مزمن خود به خود برطرف نمی شود و منجر به تخریب آهسته پانکراس می شود. هر دو شکل می توانند عوارض جدی ایجاد کنند. در موارد شدید، خونریزی، آسیب بافتی و عفونت ممکن است رخ دهد. کیست های کاذب، تجمع مایعات و بقایای بافتی نیز ممکن است ایجاد شوند. و آنزیم ها و سموم ممکن است وارد جریان خون شوند و به قلب، ریه ها و کلیه ها یا سایر اندام ها آسیب برسانند.

پانکراتیت مزمن یا همان بیماری پانکراس در کودکان نادر است. Trauma به پانکراس و پانکراتیت ارثی دو علت شناخته شده پانکراتیت دوران کودکی هستند. کودکان مبتلا به فیبروز کیستیک (یک بیماری ریوی پیشرونده، ناتوان کننده و غیرقابل درمان) ممکن است پانکراتیت نیز داشته باشند. اما بیشتر اوقات علت آن مشخص نیست.

2- علائم بیماری پانکراس در کودکان

پانکراتیت حاد معمولا با درد در قسمت بالای شکم شروع می شود که ممکن است چند روز طول بکشد. درد ممکن است شدید باشد و یا ثابت شود. ممکن است فقط در شکم باشد یا حتی به پشت و سایر نواحی برسد. همچنین می تواند ناگهانی و شدید باشد یا به صورت درد خفیفی شروع شود که با خوردن غذا بدتر می شود. فرد مبتلا به پانکراتیت حاد اغلب احساس بیماری می کند. علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • شکم متورم و حساس
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • تب
  • نبض سریع

موارد شدید ممکن است باعث کم آبی و فشار خون پایین شود. قلب، ریه ها یا کلیه ها ممکن است از کار بیفتند. اگر خونریزی در لوزالمعده رخ دهد، شوک و گاهی اوقات حتی مرگ به دنبال دارد.

در رابطه با آزمایش فشار خون ، آزمایش کلیه و آزمایش تشخیص بیماری های قلبی بیشتر بخوانید.

3- انواع بیماری پانکراس در کودکان

پانکراتیت حاد در کودکان

پانکراتیت حاد درواقع سوزش و تحریک پانکراس است. پانکراس عضوی است که در قسمت بالای شکم قرار دارد و برای هضم و تنظیم قند خون مهم است.

پانکراتیت زمانی رخ می دهد که پانکراس آسیب دیده و ملتهب شود. دلایل مختلفی وجود دارد که باعث آسیب پانکراس می شود. این رویداد اولیه باعث التهاب می شود. با ادامه التهاب، آسیب بیشتر به پانکراس رخ می دهد. میزان این آسیب، شدت پانکراتیت حاد را تعیین می کند. آسیب و تحریک پانکراس معمولاً با گذشت زمان برطرف می شود. بنابراین، پانکراتیت حاد یک التهاب برگشت پذیر پانکراس است.

پانکراتیت مزمن در کودکان

پانکراتیت مزمن وضعیتی را توصیف می کند که در آن لوزالمعده کودک به تدریج تحریک شده و به طور غیر قابل برگشتی آسیب دیده است. این آسیب باعث ایجاد زخم در پانکراس می شود و منجر به از دست دادن بخشی از عملکرد گوارشی می شود. همچنین ممکن است باعث دیابت شود.

4- نحوه تشخیص بیماری پانکراس در کودکان

پزشک برای تشخیص پانکراتیت حاد آزمایش خون تجویز می کند. پزشک همچنین ممکن است سونوگرافی شکم را برای بررسی سنگ های صفراوی و اسکن CAT (توموگرافی محوری کامپیوتری) را برای بررسی التهاب یا تخریب پانکراس تجویز کند. اسکن CAT نیز در مکان یابی کیست های کاذب مفید است.

5- اختلالات پانکراس ارثی دوران کودکی

درباره اختلالات پانکراس

طیف بسیار وسیعی از اختلالات ارثی وجود دارد که منجر به بیماری پانکراس در کودکی می شود. بسته به شرایط، علائم می تواند در هر زمانی از تولد تا بزرگسالی ایجاد شود. لوزالمعده بیش از 25 آنزیم گوارشی مختلف تولید می کند که در روده ترشح می شود تا پروتئین، چربی و نشاسته غذایی را به مولکول های ساده تر تجزیه کند تا بتوان آنها را جذب کرد. در واقع، پانکراس ظرفیت ذخیره فوق‌العاده‌ای دارد و بیش از 95 درصد از عملکرد پانکراس باید قبل از از کار افتادن پانکراس و بروز علائم نفخ و سوء هاضمه از بین برود. کودکان مبتلا به مشکلات گوارشی به دلیل نارسایی لوزالمعده باید از درمان جایگزین آنزیمی همراه با وعده های غذایی و همچنین ویتامین های محلول در چربی اضافی استفاده کنند. ذخیره بزرگ لوزالمعده همچنین به این معنی است که کودکان می توانند بدون هیچ مشکلی در هضم، مشکلات پانکراس شدید داشته باشند.

پانکراس اگزوکرین در بدو تولد به طور کامل رشد نکرده است. در واقع، همه نوزادان سالم درجاتی از سوء هضم را نشان می دهند، زیرا پانکراس نابالغ است و توانایی یکسانی برای تولید آنزیم های کافی را ندارد. این به ویژه برای هضم نشاسته و چربی صادق است. با این حال، لوزالمعده پس از تولد بالغ می شود و در سن دو سالگی، مانند پانکراس بالغ عمل می کند. به نظر می رسد که لوزالمعده نابالغ هیچ اثر نامطلوبی بر روی کودکان سالم نداشته باشد، اما زمانی که کودکان دچار سوءتغذیه یا بسیار بیمار می شوند، می تواند تاثیرات زیادی داشته باشد.

فیبروز کیستیک (CF)

فیبروز کیستیک (CF) تا کنون شایع ترین بیماری لوزالمعده ارثی در دوران کودکی است. حدود 90 درصد از اختلالات بیماری پانکراس در کودکی را تشکیل می دهد. CF بسیاری از اندام های دیگر را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و شایع ترین علت سلامت ضعیف و مرگ ناشی از بیماری پیشرونده ریه است. لوزالمعده CF زمانی شروع به آسیب دیدن می کند که کودک مبتلا هنوز در رحم مادر است. لوله های کوچک داخل لوزالمعده که به آنزیم های گوارشی اجازه می دهد تا به روده برسند با مخاط و پروتئین مسدود می شوند و پانکراس به شدت زخمی شده و کوچک می شود. بسیاری از کودکان مبتلا به CF بلافاصله پس از تولد شواهدی از نارسایی شدید لوزالمعده دارند و تا دو سالگی 90٪ CF تشخیص داده می شود و معمولاً با سوء تغذیه شدید. تقریباً 85٪ از همه افراد مبتلا به CF نارسایی لوزالمعده دارند و نیاز به مصرف آنزیم های پانکراس با وعده های غذایی دارند. در مورد علت ژنتیکی CF اطلاعات زیادی وجود دارد. ژن CF که روی کروموزوم 7 قرار دارد در سال 1989 شناسایی شد. شایع ترین بیماری CF که باعث اشتباه ژنتیکی در این ژن می شود DF508 نام دارد و تقریباً در 70٪ کروموزوم های CF در سراسر جهان شناسایی شده است. با این حال ، بیش از 1000 اشتباه ژنتیکی اضافی در ژن CF وجود دارد که بسیاری از آنها بسیار نادر هستند. تحقیقات زیادی برای اصلاح اختلال ژنتیکی با ژن درمانی و کشف راه‌های دور زدن اختلال ژنتیکی با استفاده از داروهای خاص در حال انجام است.

سندرم الماس شواچمن (SDS)

سندرم الماس شوچمن (SDS) رایج ترین علت ارثی در خرابی لوزالمعده در دوران کودکی است. بسیار کمتر از CF است و حدود 5 ٪ از دلایل ارثی بیماری لوزالمعده را تشکیل می دهد. این وضعیت همچنین بر اندامهای دیگر از جمله مغز استخوان (که باعث تولید سلول های خون می شود) ، اسکلت و کبد نیز تأثیر می گذارد. كودكان مبتلا به SD بسیار كوتاه هستند و در معرض خطر ابتلا به عفونت های شدید و نوعی لوسمی به خصوص شدید هستند. بر خلاف CF ، ژن مسئول SDS هنوز مشخص نشده است. با این حال ، تحقیقات اخیر نشان می دهد که ژن SDS نیز در کروموزوم 7 قرار دارد. مشکل لوزالمعده با CF کاملاً متفاوت است. سلولهایی که آنزیم ها (سلولهای acinar) ایجاد می کنند به درستی ایجاد نمی شوند. در رابطه با آزمایش کبد و آزمایش سرطان استخوان بیشتر بخوانید.

سایر بیماری های ارثی پانکراس

پس از CF و SDS ، دلایل دیگر بیماری لوزالمعده ارثی بسیار نادر است. آنها شامل سندرم Blizzard Johansson ، سندرم مغز استخوان پیرسون و پانکراتیت ارثی هستند. جالب است بدانید که ژن ارثی لوزالمعده در کروموزوم 7 نیز قرار دارد. این یک تصادف است!

در شرایط بسیار غیرمعمول ممکن است کودک بدون هیچ لوزالمعده ای متولد شود که شامل اجزای گوارشی (برون ریز) و تولید کننده انسولین (غدد درون ریز) پانکراس است.

6- درمان پانکراتیت

درمان پانکراتیت

درمان بستگی به شدت حمله دارد. اگر عوارض کلیوی یا ریوی رخ ندهد، پانکراتیت حاد معمولاً به خودی خود بهبود می یابد. درمان، به طور کلی، برای حمایت از عملکردهای حیاتی بدن و جلوگیری از عوارض طراحی شده است. بستری شدن در بیمارستان ضروری است تا بتوان مایعات را به صورت داخل وریدی جایگزین کرد. اگر کیست‌های کاذب لوزالمعده رخ دهند و به اندازه‌ای بزرگ در نظر گرفته شوند که در بهبود لوزالمعده اختلال ایجاد کنند، پزشک ممکن است آن‌ها را تخلیه کرده یا با جراحی خارج کند.

مگر اینکه مجرای پانکراس یا مجرای صفراوی توسط سنگ کیسه صفرا مسدود شود، حمله حاد معمولا فقط چند روز طول می کشد. در موارد شدید، فرد ممکن است به مدت سه تا شش هفته نیاز به تغذیه وریدی داشته باشد تا لوزالمعده به آرامی بهبود یابد. این فرآیند تغذیه کامل تزریقی نامیده می شود. با این حال، برای موارد خفیف بیماری، تغذیه کامل تزریقی هیچ فایده ای ندارد. پس از از بین رفتن همه علائم پانکراتیت حاد، پزشک سعی می کند تشخیص دهد که چه چیزی باعث آن شده است تا از حملات بعدی جلوگیری کند. در برخی افراد علت حمله مشخص است، اما در برخی دیگر آزمایشات بیشتری مورد نیاز است.

درمان بیماری پانکراس در کودکان

همانطورکه گفته شد بیشتر اوقات، پانکراتیت به خودی خود در حدود یک هفته بهبود می یابد. با بهبودی پانکراس، پزشکان می توانند برای کنترل درد و درمان تهوع و استفراغ دارو تجویز کنند.

کودکانی که می توانند مایعات کافی بنوشند و دردشان با داروهای خوراکی کاهش می یابد، می توانند در خانه مراقبت شوند. کودکان مبتلا به پانکراتیت شدیدتر به مراقبت در بیمارستان نیاز دارند. آنها مایعات داخل وریدی (IV) و داروی درد دریافت خواهند کرد. تیم مراقبتی مراقب عوارضی مانند عفونت، مشکلات تنفسی یا مشکلات کلیوی خواهد بود.

پزشکان توصیه می کنند کودکان مبتلا به پانکراتیت خفیف هر چه زودتر شروع به خوردن کنند. کودکانی که موارد جدی‌تری دارند، ممکن است شیر خشک را از طریق لوله‌ای تغذیه کنند که مستقیماً به معده یا روده کوچک می‌رود. برخی ممکن است نیاز به دریافت تغذیه وریدی داشته باشند یعنی تغذیه کامل تزریقی (TPN).

برخی از کودکان مبتلا به پانکراتیت به روشی به نام کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپی (ERCP) نیاز دارند. ERCP به پزشکان اجازه می دهد مجاری موجود در پانکراس و کبد را ببینند. در طول ERCP، پزشکان می توانند سنگ های صفراوی را بردارند یا سایر علل پانکراتیت را پیدا کرده و درمان کنند.

نکات تکمیلی

اکثر کودکان مبتلا به پانکراتیت حاد بدون هیچ مشکلی بهبود می یابند. مایع در داخل و اطراف پانکراس ممکن است اتفاق بیفتد، اما معمولاً خود به خود بهتر می شود. اما گاهی اوقات، پزشکان نیاز به تخلیه مایع دارند.

کودکان مبتلا به پانکراتیت مزمن در هضم غذا مشکل دارند و معمولاً نیاز به مصرف مکمل های آنزیم پانکراس دارند. پانکراتیت مزمن ممکن است منجر به دیابت شود، اما این اتفاق معمولاً سال ها طول می کشد. در رابطه با آزمایش قند خون بیشتر بخوانید.

امیدواریم این مطلب در رابطه با بیماری پانکراس در کودکان به سوال های شما پاسخ داده باشد با این حال می توانید همچنان با ما تماس گرفته یا در بخش نظرات سوال خود را مطرح نمایید تا در اسرع وقت به شما عزیزان پاسخ دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب :
ژوئن 6, 2022
آزمایش ژنتیک چیست؟ + انواع، کاربردها و تحلیل نتایج
آزمایش ژنتیک چیست؟ آزمایش ژنتیک نوعی آزمایش پزشکی است که تغییرات در ژن ها، کروموزوم ها یا پروتئین ها را مشخص می کند. نتایج یک […]
ژوئن 1, 2022
آزمایش خون و تفسیر کامل آن+ معرفی انواع آزمایش خون
آزمایش خون چیست؟ آزمایش خون چیست؟آزمایش خون برای اندازه گیری یا بررسی سلول ها، مواد شیمیایی، پروتئین ها یا سایر مواد موجود در خون استفاده […]
سپتامبر 19, 2021
CRP و ESR در آزمایش خون چیست؟
آزمایش CRP برای بررسی عفونت و التهاب در بدن انجام می شود. پروتئین فعال C با حساسیت بالا (hs-CRP) و پروتئین فعال C بسیار حساس (us-CRP) نام های دیگری هستند که برای CRP به کار می روند.
می 11, 2024
آزمایش HPV در مردان: علائم، پیشگیری و نحوه انجام
مقدمه: HPV – ویروس پاپیلومای انسانی – شایع ترین ویروس مقاربتی است. تخمین زده شده است که 80٪ یا بیشتر از آمریکایی های فعال جنسی […]
می 7, 2024
گروه هماتولوژی آزمایشگاه آرامش مهمان برنامه دوازده رو هشت شبکه یک سیما
به مناسبت روز جهانی تالاسمی؛گروه هماتولوژی آزمایشگاه آرامش مهمان برنامه دوازده رو هشت شبکه یک سیما به گزارش روابط عمومی آزمایشگاه آرامش، 18 اردیبهشت از […]
می 7, 2024
هفته جهانی واکسیناسیون
به مناسبت هفته جهانی واکسیناسیون برگزار شد وبینار آشنایی با ویروس HPV، غربالگری و تشخیص به صورت لایو اینستاگرام به گزارش واحد روابط عمومی و […]
می 7, 2024
جلسه کارگروه استقرار سیستم مدیریت کیفیت
اولین جلسه کارگروه استقرارسیستم مدیریت کیفیت آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک آرامش در سال 1403 به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل آزمایشگاه آرامش، این […]
می 6, 2024
آزمایش خون MCH: علائم، علل و تفسیر کامل نتایج
مقدمه: MCH مخفف Mean Corpuscular Hemoglobin است و محاسبه‌ای از مقدار متوسط هموگلوبین موجود در هر یک از گلبول‌های قرمز خون فرد است. هموگلوبین ماده […]
آوریل 25, 2024
حضور معاون وزیر بهداشت در غرفه آزمایشگاه آرامش
حضور معاون وزیر بهداشت در غرفه آزمایشگاه آرامش دکتر فرشیدی معاون بهداشت وزیر بهداشت در حاشیه نمایشگاه سلامت از غرفه آزمایشگاه آرامش بازدید کرد. به […]
آوریل 23, 2024
بهترین زمان آزمایش خون بارداری
مقدمه: قبل از آنکه به بررسی بهترین زمان آزمایش خون بارداری و آزمایش ادرار بارداری بپردازیم بهتری است بدانید که به طور کلی تست های […]
به مناسبت هفته جهانی واکسیناسیون برگزار شد
هفته جهانی واکسیناسیون

به مناسبت هفته جهانی واکسیناسیون برگزار شد وبینار آشنایی با ویروس HPV، غربالگری و تشخیص به صورت لایو اینستاگرام به گزارش واحد روابط عمومی و

ادامه مطلب »

درخواست آزمایش در منزل

نمونه گیری  رایگان در منزل و محل کار شما 

جواب آزمایش را هم بصورت آنلاین دریافت نمایید