اختلالات کروموزومی: علل، انواع و تشخیص

فهرست مطالب

اختلالات کروموزومی: علل، انواع و تشخیص

این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

مقدمه: اختلالات کروموزومی اساساً اختلالات ژنوم ناشی از از دست دادن یا اضافه شدن یک کروموزوم کامل (آنئوپلوئیدی) یا بخشی از کروموزوم ها (ساختاری) است. اختلالات کروموزومی معمولاً علت میکروسفالی در بدو تولد نیستند، مگر اینکه آپلازی مغزی، مانند HPE، بخشی از این سندرم باشد. هیپوتونی و بدشکلی ویژگی های بارز اختلالات کروموزومی در نوزاد هستند و میکروسفالی در دوران نوزادی آشکار می شود.

کروموزوم چیست؟

کروموزوم چیست؟

به طور معمول، انسان دارای 46 کروموزوم است که در 23 جفت مرتب شده اند. جفت ها در اندازه و شکل متفاوت هستند و بر اساس قرارداد شماره گذاری می شوند. بیست و دو جفت از این جفت ها اتوزوم هستند و یک جفت، شماره 23، کروموزوم های جنسی هستند. هر گونه تغییر در این الگو باعث ایجاد ناهنجاری می شود.

یک کروموزوم از هر یک از جفت ها ممکن است تکراری باشد (تریزومی) یا وجود نداشته باشد (مونوسومی). یک مجموعه کامل از 23 جفت کروموزوم می تواند سه بار (تری پلوئیدی) یا بیشتر (پلی پلوئیدی) تکرار شود. یا ممکن است یک بازو یا بخشی از یک بازوی یک کروموزوم وجود نداشته باشد (حذف شده باشد). بخشی از یک کروموزوم ممکن است به کروموزوم دیگر منتقل شود (جابه‌جایی)، که هیچ تأثیری بر فردی که در آن رخ می‌دهد ندارد، اما عموماً باعث ایجاد سندرم حذف یا تکرار در فرزندان او می‌شود.

تغییرات در تعداد کروموزوم ها در طول تشکیل اسپرم یا تخمک یا در مراحل اولیه رشد جنین رخ می دهد. در مورد دوم، ممکن است مخلوطی از سلول ها، برخی نرمال (اوپلوئید) و برخی حاوی مکمل های کروموزومی غیرطبیعی رخ دهد، وضعیتی که به عنوان موزاییکیسم شناخته می شود. در هر صورت، ناهنجاری‌های رشد به دلیل سیگنال‌های ژنتیکی غیرعادی منتقل شده توسط کروموزوم‌ها رخ می‌دهد. برخی از این عدم تعادل های کروموزومی در 0.5 درصد از همه تولدها رخ می دهد.

سندرم داون (که قبلا به عنوان مغولیسم شناخته می شد)، تریزومی کروموزوم 21، اولین اختلال کروموزومی بود که در سال 1959 شناسایی شد. این شایع ترین تریزومی و شایع ترین علت ناتوانی ذهنی است. ناتوانی ذهنی شاید شایع ترین تظاهر ناهنجاری های کروموزومی باشد که تا حدی در تمام ناهنجاری های اتوزومی عمده رخ می دهد. چندین ناهنجاری کروموزومی، از جمله سندرم داون، نیز با بیماری قلبی یا ناهنجاری مرتبط است. شواهد دیگر از ناهنجاری های کروموزومی شامل رشد غیر طبیعی جنسی، اختلالات رفتاری، بدخیمی (مانند کروموزوم فیلادلفیا در لوسمی میلوسیتیک مزمن) و سقط جنین خود به خودی است.

ناهنجاری‌های کروموزوم‌های جنسی شایع‌تر هستند و نسبت به ناهنجاری‌های اتوزومال اثرات کمتری دارند. زنان نرمال دارای دو کروموزوم X و مردان دارای X و Y هستند. ناهنجاری در توزیع کروموزوم های جنسی باعث ایجاد سندرم ترنر (XO)، سندرم کلاین فلتر (XXY) و به اصطلاح “سوپر مذکر” (XYY) می شود. افراد ترنر و کلاین فلتر به ترتیب دارای اندام تناسلی زنانه و مردانه با تاخیر در رشد خصوصیات جنسی هستند.

سوپرمردها معمولاً قدشان از حد متوسط بیشتر است و ناتوانی های یادگیری دارند. اگرچه برخی از مطالعات نشان داده اند که بین ابرمرد بودن و رفتار مجرمانه ارتباط وجود دارد، این ارتباط تا حد زیادی رد شده است. در واقع، بسیاری از افراد XYY از نظر اجتماعی به خوبی سازگار هستند. چندین اختلال کروموزومی را می توان قبل از تولد با بررسی سلول های به دست آمده از مایع آمنیوتیک تشخیص داد ازجمله:

سندرم داون؛ سندرم کری دو چت؛ تریزومی 13; تریزومی 18; سندرم ترنر؛ X-تریزومی؛ سندرم کلاین فلتر؛ XYY-تریزومی.

اختلالات کروموزومی چیست؟

اختلال کروموزومی به هر سندرمی که با ناهنجاری ها یا عملکرد نادرست در هر یک از سیستم های بدن مشخص می شود و به دلیل تعداد یا ساختار غیرطبیعی کروموزوم ایجاد می شود اشاره دارد.

هر سندرمی که با عملکرد نادرست یا ناهنجاری در هر یک از سیستم های بدن که منجر به تعداد غیر طبیعی کروموزوم شود، به عنوان اختلالات کروموزومی شناخته می شود. هر یک از جفت کروموزوم ها از نظر شکل و اندازه متفاوت هستند و بر اساس ترتیب شماره گذاری می شوند.

یکی از جفت ها کروموزوم های جنسی هستند و بیست و دو جفت بقیه اتوزوم هستند. اگر هر گونه نابرابری در الگو وجود داشته باشد، باعث ناهنجاری می شود. ممکن است همانندسازی یا عدم وجود کروموزوم از هر یک از جفت ها وجود داشته باشد، یا گاهی اوقات یک مجموعه سالم از بیست و سه جفت کروموزوم نیز می تواند سه بار یا بیشتر تکرار شود.

مطلب پیشنهادی: آزمایش ژنتیک تشخیص سرطان های ارثی

اختلالات کروموزومی به طور کلاسیک به عنوان فنوتیپ ناشی از تغییر قابل مشاهده در تعداد یا ساختار کروموزوم ها تعریف می شود. با استفاده از میکروسکوپ نوری معمول و سطح متوسط نواربندی کروموزوم، فراوانی بازآرایی‌های ساختاری متعادل و نامتعادل در نوزادان حدود 9.2:1000 برآورد شده است.

برخی از افرادی که دارای بازآرایی نامتعادل هستند، ناهنجاری های مادرزادی و/یا ناتوانی های ذهنی خواهند داشت. بخشی از افرادی که تغییرات متعادلی دارند، در بزرگسالی در معرض خطر سقط جنین یا داشتن فرزند معلول خواهند بود. میزان بروز آنئوپلوئیدی در نوزادان حدود 3:1000 است، اما فراوانی آن در بین مرده‌زایی یا سقط‌های خودبخودی به‌طور چشمگیری افزایش می‌یابد.

تخمین زده می شود که از هر دو مفهوم، یکی دارای ناهنجاری کروموزومی است که معمولاً منجر به سقط جنین می شود. انواع مختلف ناهنجاری های کروموزومی در سقط جنین های خود به خودی در مقایسه با نوزادان زنده غالب است. به عنوان مثال، تریزومی 16 شایع ترین تریزومی اتوزومی در سقط جنین است، در حالی که تریزومی کروموزوم های 21، 18 و 13 تنها تریزومی های اتوزومی هستند که با فرکانس های قابل توجهی در نوزادان زنده به دنیا می آیند.

مونوسومی برای کروموزوم X (45،X) در حدود 1٪ از تمام لقاح ها رخ می دهد، اما 98٪ از آنهایی که تحت تاثیر قرار می گیرند به ترم نمی رسند. تریپلوئیدی نیز در سقط جنین شایع است اما در نوزادان استثنایی است. فراوانی بالای تصورات کروموزومی غیرطبیعی با نتایج تجزیه و تحلیل کروموزومی در گامت ها منعکس می شود که میزان ناهنجاری تقریبی 5-4 درصد در اسپرم و 12 تا 15 درصد در تخمک ها را نشان می دهد. هنگامی که یک خانواده سه یا بیشتر سقط جنین را تجربه می کند، یکی از والدین در 8.5 درصد از تجزیه و تحلیل ها با یک ناهنجاری کروموزومی اتوزومی شناسایی می شود.

مطلب پیشنهادی: آزمایش ژنتیک سرطان: انواع، کاربرد، مزایا و معایب

میکروسکوپ نوری معمولی نمی تواند مقادیر کوچکی از مواد گمشده یا اضافی (کمتر از 4 مگابایت DNA) را شناسایی کند. ظهور تجزیه و تحلیل ریزآرایه سیتوژنومیک فرکانس بالایی از حذف ها و تکرارهای زیر میکروسکوپی و سایر تغییرات تعداد کپی ها، از جمله تغییرات ظاهراً خوش خیم و پاتولوژیک را نشان داده است. در سال‌های اخیر اختلالات ریزحذفی و ریزدوپلیکاسیون متعددی تعریف شده‌اند و بدون شک بیشتر در انتظار کشف هستند. چنین ریزحذفی‌هایی که از نظر epistemologically «اختلالات کروموزومی» را با اختلالات تک ژنی مرتبط می‌کنند، بخشی از ناتوانی‌های یادگیری غیرقابل توضیح و سندرم‌های ناهنجاری‌های چندگانه را به‌خود اختصاص می‌دهند.

مطلب پیشنهادی: آزمایش ژنتیک اوتیسم

علائم ناهنجاری های کروموزومی

علائم ناهنجاری های کروموزومی

برخی از علائم ناهنجاری های کروموزومی عبارتند از:

  • ناباروری
  • سر به شکل غیر طبیعی
  • بدن کم مو یا بدون مو
  • قد زیر متوسط
  • توده عضلانی کاهش یافته
  • اختلالات جسمی و روانی
  • وزن بسیار کم هنگام تولد
  • منافذ در دهان یا لب
  • ناتوانی در یادگیری
  • نقص در کلیه ها، قلب، معده، ریه ها و قلب
  • ویژگی های متمایز صورت

مطلب پیشنهادی: بیماری ژنتیک تحلیل عضلانی: انواع، عوارض و درمان

آزمایش برای تشخیص اختلالات کروموزومی

دو نوع آزمایش برای اختلالات کروموزومی وجود دارد:

  • تست های غربالگری – این آزمایش به تشخیص اینکه آیا نوزاد هر نوع اختلال ژنتیکی دارد یا خیر کمک می کند
  • تست های تشخیصی – این شامل چندین آزمایش است. نتایج این به تعیین اختلالات ژنتیکی خاص کمک می کند.

آزمایشات برای اختلالات کروموزومی اختیاری هستند. از این رو، آنها در دسترس زنانی هستند که اصلاً هیچ خطری ندارند.

مطلب پیشنهادی: آزمایش ژنتیک تالاسمی

درمان اختلالات کروموزومی

درمان اختلالات کروموزومی

ساختار ژنتیکی افراد تحت تأثیر اختلالات کروموزومی است. بنابراین آنها را نمی توان با هیچ نوع درمانی بازسازی کرد. اما هنوز درمان هایی وجود دارد که می تواند به آسان تر کردن زندگی افراد مبتلا به اختلالات کروموزومی کمک کند.

برخی از درمان ها عبارتند از فیزیوتراپی یا کاردرمانی، هورمون رشد تزریقی و درمان های جایگزین هورمونی. این موارد به درمان برخی از علائم اختلالات ژنتیکی کروموزومی و مسائل مرتبط با هم کمک می کند.

مطلب پیشنهادی: مشاوره ژنتیک: دلایل، کاربرد، ضرورت و نحوه انجام

آزمایش کروموزوم در بارداری چیست؟

آزمایش کروموزوم در بارداری چیست؟

زمانی که پزشکان بخواهند نتیجه آزمایشات ژنتیکی را ببینند، آزمایش کروموزوم توسط پزشکان توصیه می شود. نتیجه این آزمایش به تعیین وضعیت پزشکی کودک شما کمک می کند. هر فرد می تواند ساختار متنوعی از متریال ژنتیکی در سلول ها داشته باشد. این موضوع به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهد که آیا هر گونه ناهنجاری در کودک وجود دارد یا خیر.

دو آزمایش کروموزومی شامل آمنیوسنتز و CVS یا نمونه برداری از پرزهای کوریونی است.

مطلب پیشنهادی: آزمایش بارداری

آمنیوسنتز 

آمنیوسنتز فرآیندی است که شامل برداشتن مایع آمنیوتیک از رحم و ارسال آن برای درمان و آزمایش است. این مایع وظیفه احاطه و محافظت از کودک را در دوران بارداری بر عهده دارد. مایع آمنیوتیک حاوی انواع مختلفی از پروتئین ها و سلول های جنینی است. با کمک مایع آمنیوتیک می توان اطلاعات حیاتی در مورد سلامت نوزاد به دست آورد. آمنیوسنتز می تواند به تعیین موارد زیر کمک کند:

آزمایش ریه جنین

وقتی این مایع از رحم خارج می شود و برای آزمایش فرستاده می شود، می تواند به شناخت وضعیت ریه های نوزاد و تعیین اینکه آیا آنها برای تولد بالغ هستند یا خیر کمک کند.

آزمایش ژنتیک

این شامل گرفتن مایع از رحم و آزمایش آن برای تعیین شرایطی مانند سندرم داون است.

مطلب پیشنهادی: آزمایش ژنتیک چیست؟

آزمایش پدر فرزندی

آمنیوسنتز به جمع آوری DNA کمک می کند که می تواند با DNA پدر بالقوه مقایسه شود.

مطلب پیشنهادی: آزمایش ژنتیک پدر فرزندی: انواع، نحوه انجام و تفسیر

درمان

درمان برای تخلیه مایع آمنیوتیک اضافی از رحم مادر انجام می شود تا مایع آمنیوتیک اضافی در دوران بارداری مشکلی ایجاد نکند.

مطلب پیشنهادی: بهترین زمان آزمایش خون بارداری

تشخیص عفونت جنین

به تشخیص اینکه آیا کودک از بیماری یا عفونت رنج می برد کمک می کند. بسته به آن، تشخیص انجام می شود.

نمونه برداری از پرزهای کوریونی یا CVS

نمونه برداری از پرزهای کوریونی یا CVS یکی از آزمایشات قبل از تولد است که شامل برداشتن پرزهای کوریونی از جفت برای معاینه است. نمونه یا از دیواره شکم یا دهانه رحم گرفته می شود. جفت مسئول تامین مواد مغذی و اکسیژن برای نوزاد در حال رشد و حذف مواد زائد از خون نوزاد است. این آزمایش را می توان در اوایل هفته 11 تا 14 بارداری انجام داد.

این آزمایش می‌تواند نشان دهد که آیا کودک دارای شرایط کروموزومی است یا خیر، مانند سندرم داون یا هر اختلال ژنتیکی دیگری، به عنوان مثال، فیبروز کیستیک. این آزمایش اطلاعات ارزشمندی در مورد سلامت نوزاد ارائه می دهد. همچنین باید برای درک خطرات موجود و آماده شدن برای نتایج آزمایش آماده باشید.

چه زمانی نتایج آزمایش غربالگری قبل از تولد مثبت است؟

پزشکان این آزمایش را پیشنهاد می‌کنند، یا ممکن است زمانی که نتایج آزمایش‌های غربالگری، که شامل غربالگری DNA بدون سلول قبل از تولد یا غربالگری سه ماهه اول، مشکل‌ساز یا مثبت است، این آزمایش نمونه‌برداری را انتخاب کنید. به تشخیص اینکه آیا نیازی به تشخیص وجود دارد یا خیر کمک می کند.

مطلب پیشنهادی: آزمایش ژنتیک قبل از تولد: ضرورت، کاربرد و انواع

سابقه بیماری کروموزومی در آخرین بارداری؟

گاهی اوقات بارداری قبلی تحت تأثیر برخی شرایط کروموزومی یا سندرم داون قرار می گیرد. بنابراین بارداری فعلی ممکن است خطرات بیشتری نیز داشته باشد. پزشک این آزمایش را توصیه می کند تا مشخص شود آیا خطری وجود دارد یا خیر.

در صورتی که سن زن 35 سال یا بیشتر باشد؟

هنگامی که زنان در سن سی و پنج سالگی یا بزرگتر باردار می شوند، خطر ابتلا به سندرم داون در زنان بیشتر است.

سابقه خانوادگی یا هر یک از شرکا ناقل یک بیماری ژنتیکی شناخته شده است؟

این آزمایش می تواند به تشخیص اینکه آیا کودک مبتلا به سندرم داون است یا خیر کمک می کند. همچنین به تعیین اینکه آیا شرایط ژنتیکی زمینه ای در نوزاد وجود دارد یا خیر کمک می کند. اختلالات تک ژنی مانند فیبروز کیستیک یا Tay-Sachs نیز ممکن است با این آزمایش شناسایی شوند.

عوامل خطر برای اختلالات کروموزومی در بارداری

برخی از عوامل خطر برای اختلالات کروموزومی در بارداری عبارتند از:

  • سابقه مرده زایی یا سقط های متعدد
  • سن مادر 35 سال یا حتی بیشتر است
  • سن پدر 40 یا حتی بیشتر است

علل ناهنجاری های کروموزومی در بارداری

علل ناهنجاری های کروموزومی در بارداری

ساختار کروموزوم مانند یک ساختار چوبی است و در وسط هر سلول بدن ما قرار دارد. در هر جفت 23 جفت کروموزوم و 46 کروموزوم وجود دارد. اگر مشکلی در کروموزوم وجود داشته باشد، باعث ایجاد مشکلاتی در کل بدن می شود.

در دوران بارداری، ناهنجاری های کروموزومی ممکن است به دلیل اشتباه در تقسیم سلولی رخ دهد. این ناهنجاری می تواند به دلایل زیر رخ دهد:

  • میوز – خطا در تقسیم سلول های جنسی
  • میتوز – یافتن خطا هنگام دایوینگ سلول های دیگر
  • تراتوژن ها – چیزهایی که مادر در دوران بارداری در معرض آنها قرار می گیرد مانند داروهای مختلف، الکل، مواد شیمیایی سمی، تنباکو، پرتوها، باکتری ها و ویروس ها و دیابت کنترل نشده.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

برخی از دلایلی که پزشکان آزمایش کروموزوم را در دوران بارداری توصیه می کنند عبارتند از:

  • درد شدید در شکم که با پاراستامول یا استراحت برطرف نمی شود
  • خونریزی از واژن
  • نشت مایع از واژن
  • احساس ناخوشی ناگهانی با درجه حرارت بالا

پیشگیری از ناهنجاری های کروموزومی در دوران بارداری

با افزایش سن، خطر انتقال ناهنجاری های کروموزومی به نوزادان شما افزایش می یابد. برای جلوگیری از ناهنجاری های کروموزومی در دوران بارداری باید مراحل خاصی را دنبال کنید. برخی از مراحل عبارتند از:

  • قبل از سه ماهگی که می خواهید باردار شوید با پزشک مشورت کنید. در مورد مسائل سلامتی، سابقه سلامتی، ایمن سازی و داروها صحبت کنید. در رابطه با غربالگری سه ماه اول بارداری بیشتر بخوانید.
  • از مصرف الکل و سیگار خودداری کنید
  • قبل از بارداری به مدت سه ماه هر روز ویتامین های دوران بارداری مصرف کنید. داروها باید حاوی 400 میکروگرم اسید فولیک باشند.
  • بهتر است مرتباً به پزشک مراجعه کنید
  • سعی کنید غذاهای سالم مصرف کنید. غذاهایی که سرشار از اسید فولیک هستند مانند محصولات غلات، آب پرتقال، پرتقال، بادام زمینی و غلات صبحانه ضروری هستند.
  • زمانی که وزن مناسبی دارید این فرآیند را شروع کنید
  • از داروهایی استفاده کنید که فقط توسط پزشکانی که می دانند باردار هستید تجویز می شوند

انواع اختلالات قابل تشخیص در دوران بارداری

انواع اختلالات قابل تشخیص در دوران بارداری

اختلالات تک ژنی

هنگامی که یک بیماری به دلیل تغییر در یک ژن ایجاد می شود، باعث اختلالات تک ژنی می شود. برخی از نمونه ها کم خونی داسی شکل، فیبروز کیستیک، هموفیلی، سندرم مارفان و بیماری تای ساکس هستند. در رابطه با آزمایش کم خونی بیشتر بخوانید.

مطلب پیشنهادی: آزمایش ژنتیک هموفیلی: انواع، کاربرد و نحوه انجام

ناهنجاری های کروموزومی

این نوع شرایط زمانی رخ می دهد که کروموزوم های از دست رفته یا کروموزوم های اضافی وجود داشته باشد. سندرم داون یکی از شایع ترین انواع ناهنجاری های کروموزومی در نظر گرفته می شود. در این سناریو، یک کروموزوم اضافی شماره 21 پیدا می شود. بیشتر از والدین به ارث می رسد یا بیشتر به صورت تصادفی اتفاق می افتد.

اختلالات پیچیده یا چند عاملی

این وضعیت ناشی از ترکیب عوامل محیطی و همچنین استعدادهای ژنتیکی است. درک اینکه چه کسی در معرض خطر است بسیار سخت تر است. برخی از نمونه ها شکاف کام یا شکاف لب، اسپینا بیفیدا و نقایص قلبی هستند. در رابطه با ازمایش بیماری های قلبی بیشتر بخوانید.

اختلالات تراتوژنیک

این زمانی اتفاق می افتد که کودک در طول دوران بارداری در معرض مواد مختلف قرار می گیرد. می تواند باعث ایجاد ناهنجاری هایی شود که به عنوان تراتوژن شناخته می شوند. در طول زمان رشد اندام ها در سه ماهه اول، نوزادان مستعد ابتلا هستند. برخی از تراتوژن ها شامل مواد سمی و عفونت ها، داروها، الکل، قرار گرفتن در معرض تابش زیاد و دخالت برخی داروها هستند.

آخرین مقالات وبلاگ

مقالات و مطالب آموزشی در حوزه پزشکی و سلامت

آزمایش در منزل با نمونه گیری رایگان ، دریــــافت جـواب آزمـــــایش به صورت آنـــــلاین