آزمایش سرطان خون چیست؟ روش های تشخیص سرطان خون

فهرست مطالب

سرطان خون چیست
این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

مقدمه:
سرطان خون نوعی سرطان است که بر سلول های خونی شما تأثیر می گذارد. لوسمی، لنفوم و میلوما از شایع ترین انواع سرطان خون هستند. انواعی نیز به نام MPN و MDS وجود دارد. سرطان خون در اثر تغییرات (جهش) در DNA در سلول های خونی ایجاد می شود. این باعث می شود که سلول های خونی شروع به رفتار غیر طبیعی کنند. تقریباً در همه موارد، این تغییرات به چیزهایی مرتبط است که ما نمی توانیم کنترل کنیم. آنها در طول زندگی یک فرد اتفاق می‌افتند، بنابراین خطاهای ژنتیکی نیستند که بتوانید آنها را منتقل کنید. آزمایش سرطان خون برای تشخیص این نوع سرطان انجام می شود که معمولا انواع مختلفی هستند ازجمله آزمایش های خون، اسکن ها، بیوپسی مغز استخوان و … که در این محتوا به بررسی کامل آن ها و روش های انجام آن می پردازیم. درنتیجه شما کاملا آگاه به پاسخ آزمایش سرطان خون چگونه انجام می شود؟ خواهید بود.

1- آزمایش سرطان خون چیست؟

آزمایش سرطان خون به تست هایی گفته می شود که معمولا برای تشخیص سرطان خون انجام می شوند. آزمایش‌های این بخش می‌تواند به تشخیص اینکه آیا فردی سرطان خون دارد یا خیر، کمک کند ازجمله:

  • آزمایشات خون
  • بیوپسی مغز استخوان
  • بیوپسی غدد لنفاوی
  • اسکن
  • آزمایشات ژنتیکی
  • ایمونوفنوتایپینگ

انجام این آزمایشات لزوماً به معنای ابتلا به سرطان خون نیست. بسیاری از این آزمایشات برای تشخیص طیف وسیعی از شرایط سلامتی استفاده می شود.

اگر سرطان خون دارید، این آزمایش‌ها می‌تواند به شما کمک کند که نوع خاصی از سرطان خون مانند لوسمی، لنفوم، میلوما، MDS یا MPN را پیدا کنید. احتمالا به انجام این آزمایشات قبل، درحین و بعد از درمان ادامه دهید تا وضعیت خود را ببینید.

انجام آزمایشات می تواند نگران کننده باشد. اگر سؤالی دارید، یا فقط به کسی نیاز دارید که با او صحبت کنید، با تیم خدمات پشتیبانی ما تماس بگیرید.

2- تشخیص سرطان خون

همانطورکه گفته شد پزشک روش های مختلف و تست های مختلفی را برای تشخیص سرطان خون معمولا تجویز می کند که در این بخش با جزئیات بیشتری در رابطه با آن ها صحبت می کنیم.

1. آزمایشات خون برای تشخیص سرطان خون

اکثر آزمایشات خون در جراحی عمومی یا بیمارستان محلی شما انجام می شود. با استفاده از یک سوزن و سرنگ نازک از رگ شما خون گرفته می شود. ممکن است با وارد شدن سوزن کمی درد داشته باشد، اما معمولاً خیلی سریع تمام می شود. سپس خون شما برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده می شود. پزشک باید به شما بگوید که چه زمانی نتایج را دریافت خواهید کرد.

پزشک شما ممکن است این بررسی ها را در مورد خون شما درخواست کند:

شمارش کامل خون (FBC)

این تست تعداد هر نوع سلول در خون شما را اندازه گیری می کند: گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها. در مورد آزمایش CBC بیشتر بدانید.

تست های عملکرد کبد

آزمایش‌های خونی به نام تست‌های عملکرد کبد (LFTs) می‌توانند عملکرد کبد شما را بررسی کنند. در رابطه با آزمایش کبد بیشتر بخوانید.

اوره و الکترولیت ها

این آزمایش عملکرد کلیه های شما را بررسی می کند. در رابطه با آزمایش کلیه بیشتر بخوانید.

تست های دیگر

اگر در حال شروع درمان سرطان خون هستید، ممکن است غربالگری عفونت یا آزمایش ویروس شناسی انجام دهید. این برای بررسی شرایطی مانند HIV، هپاتیت B و هپاتیت C است. در رابطه با آزمایش تشخیص بیماری های مقاربتی بیشتر بخوانید.

همچنین ممکن است یک فیلم خون محیطی داشته باشید. این گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید و پلاکت‌ها را بررسی می‌کند تا ببیند آیا اندازه و شکل مناسبی دارند و آیا سالم به نظر می‌رسند.

همچنین می توان از آزمایش خون برای انجام ایمونوفنوتایپ و برخی آزمایشات ژنتیکی استفاده کرد در ادامه توضیح خواهیم داد. در رابطه با آزمایش ژنتیک بیشتر بخوانید.

2. بیوپسی مغز استخوان برای تشخیص سرطان خون

این آزمایش مغز استخوان، آسپیراسیون مغز استخوان یا معاینه مغز استخوان نیز نامیده می شود.

مغز استخوان یک بافت اسفنجی است که در داخل برخی از استخوان های شما یافت می شود. جایی است که بدن شما سلول های خونی می سازد.

بیوپسی مغز استخوان شامل برداشتن نمونه ای از مغز استخوان برای مشاهده زیر میکروسکوپ است. این می تواند نشان دهد که آیا بدن شما سلول های خونی طبیعی و سالم می سازد یا خیر.

بیوپسی مغز استخوان چگونه انجام می شود؟

نمونه مغز استخوان معمولاً از استخوان لگن شما گرفته می شود. شما به پهلو دراز می کشید و زانوهایتان را به سمت سینه جمع می کنید. پزشک یا پرستار برای بی حس کردن ناحیه (بی حسی موضعی) به شما تزریق می کند.

سپس پزشک از یک سوزن بزرگ (آسپیراسیون) برای مکیدن نمونه ای از مغز استخوان از استخوان لگن استفاده می کند. همچنین ممکن است یک تکه استخوان با استفاده از ابزاری به نام ترفین گرفته شود.

بیوپسی مغز استخوان را می توان در بخش یا در بخش سرپایی انجام داد. حدود 20 تا 30 دقیقه طول می کشد، اما برداشتن نمونه مغز استخوان تنها چند دقیقه طول می کشد.

اگر به اندازه کافی احساس خوبی دارید، معمولا می توانید همان روز به خانه بروید. روی ناحیه تست بانداژی خواهید داشت که باید آن را به مدت 24 ساعت نگه دارید.

اگر آرام‌بخش می‌خورید، به کسی نیاز دارید که شما را به خانه ببرد و یک شب پیش شما بماند.

بیوپسی مغز استخوان یک روش رایج است و خطرات آن اندک است. خطر کمی آسیب به ناحیه نزدیک محل انجام بیوپسی وجود دارد، اما این بسیار نادر است.

آیا بیوپسی مغز استخوان دردناک است؟

انجام بیوپسی مغز استخوان می تواند دردناک باشد، اما به نظر می رسد متفاوت است – برخی افراد می گویند که احساس زیادی ندارند، برخی احساس کشیدن را تجربه می کنند و برخی دیگر آن را دردناک می دانند.

به شما یک بی حس کننده موضعی داده می شود تا ناحیه بی حس شود. همچنین ممکن است به شما یک قرص برای ایجاد احساس خواب آلودگی (یک آرام بخش) یا گاز و هوا برای کمک به درد پیشنهاد شود.

اگر در مورد آزمایش عصبی هستید، از قبل با تیم مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید. ممکن است بخواهید کسی هم با شما بیاید.

پس از انجام آزمایش، لگن شما ممکن است برای چند روز درد داشته باشد و ممکن است نیاز به مصرف مسکن داشته باشید. درد باید ظرف چند روز برطرف شود.

نتایج بیوپسی مغز استخوان

شما فوراً به نتایج خود نخواهید رسید. دریافت آنها ممکن است یک یا دو هفته طول بکشد و معمولاً یک قرار ملاقات خواهید داشت.

انتظار برای نتایج آزمایش می تواند زمان نگران کننده ای باشد. اگر سؤالی دارید، یا فقط به کسی نیاز دارید که با او صحبت کنید، با تیم خدمات پشتیبانی ما تماس بگیرید.

3. بیوپسی غدد لنفاوی

این تست، روش دیگر باری تشخیص سرطان خون می باشد. بیوپسی غدد لنفاوی زمانی است که پزشک شما تمام یا بخشی از یک غدد لنفاوی را در طی یک عمل کوتاه برمی دارد. غدد لنفاوی بخشی از سیستم لنفاوی شما محسوب می شوند.

برداشتن یک غدد لنفاوی و مشاهده آن در زیر میکروسکوپ می تواند نشان دهد که آیا سلول های خونی غیر طبیعی وجود دارد یا خیر.

بیوپسی غدد لنفاوی چگونه انجام می شود؟

شما معمولاً به صورت سرپایی بیوپسی غدد لنفاوی انجام می دهید، به این معنی که مجبور نیستید یک شبه در بیمارستان بمانید.

بسته به محل قرار گرفتن غدد لنفاوی، تزریقی برای بی حس کردن آن ناحیه خواهید داشت (بی حسی موضعی) یا برای آن در خواب خواهید بود (بیهوشی عمومی).

پزشک یک برش کوچک در پوست ایجاد می کند و تمام یا بخشی از غدد لنفاوی شما را برمی دارد. این روش ممکن است تا نیم ساعت طول بکشد. سپس پزشک محل برش را با چند بخیه می بندد و احتمالاً آن را با یک بانداژ کوچک می پوشاند.

پرستار شما به شما خواهد گفت که چگونه از زخم در چند روز آینده مراقبت کنید. برای چند روز پس از هر نمونه برداری، ممکن است در اطراف ناحیه احساس درد و کبودی داشته باشید. مصرف مسکن های خفیف می تواند کمک کننده باشد. کبودی ظرف چند هفته از بین می رود. تیم مراقبت های بهداشتی به شما خواهند گفت که در صورت بروز هرگونه مشکل پس از آزمایش با چه کسی تماس بگیرید.

معمولاً در عرض دو هفته نتایج را دریافت خواهید کرد.

انتظار برای نتایج آزمایش می تواند زمان نگران کننده ای باشد. اگر سؤالی دارید، یا فقط به کسی نیاز دارید که با او صحبت کنید، با تیم خدمات پشتیبانی ما تماس بگیرید.

4. اسکن

از اسکن ها می توان برای مشاهده اندام ها و استخوان های داخل بدن استفاده کرد.

CT Scan

سی تی اسکن از اشعه ایکس و رایانه برای ایجاد تصویری دقیق از داخل بدن شما استفاده می کند.

شما معمولاً یک سی تی اسکن در بخش رادیولوژی به عنوان سرپایی انجام می دهید. ممکن است به شما یک نوشیدنی یا رنگ تزریقی داده شود که به شما امکان می دهد قسمت هایی از بدن شما واضح تر دیده شود. این ممکن است باعث شود برای چند دقیقه احساس گرما کنید.

در طول اسکن، شما معمولا به پشت روی یک تخت صاف که به داخل اسکنر سی تی حرکت می کند، دراز می کشید. اسکن معمولاً 10 تا 30 دقیقه طول می کشد و بدون درد است. در طول اسکن، باید بی حرکت بمانید.

اسکن MRI

اسکن MRI از میدان های مغناطیسی و امواج رادیویی برای تولید تصاویر دقیق از داخل بدن استفاده می کند.

شما به پشت روی کاناپه ای دراز می کشید که به داخل دستگاه ام آر آی حرکت می کند. ممکن است برای کمک به نمایش واضح‌تر اندام‌های بدن در اسکن، یک رنگ تزریق کنید. اسکن بدون درد است، اما شما باید بی حرکت دراز بکشید، که ممکن است کمی ناراحت کننده باشد.

اسکن معمولا بین 15 دقیقه تا یک ساعت طول می کشد. اسکنر بسیار پر سر و صدا است و به شما گوش گیر یا هدفون داده می شود. ممکن است امکان گوش دادن به موسیقی در حین اسکن وجود داشته باشد.

PET Scan

اسکن PET مشابه اسکن MRI است. از تابش با دوز کم برای بررسی فعالیت سلول ها در قسمت های مختلف بدن استفاده می کند. ممکن است برای ارائه اطلاعات دقیق تر در مورد سرطان یا نواحی غیر طبیعی که در اسکن های دیگر دیده می شود استفاده شود.

قبل از اسکن، ماده ای به نام «رادیوتراسر» تزریق می شود. شما باید حدود یک ساعت بی سر و صدا منتظر بمانید تا به آن زمان بدهید تا توسط سلول های بدن شما جذب شود. در این مدت، باید از حرکت یا صحبت زیاد خودداری کنید.

در طول اسکن، روی یک تخت صاف دراز می کشید که به مرکز اسکنر منتقل شده است. اسکن معمولا تا 30 دقیقه طول می کشد و بدون درد است، اگرچه شما باید بی حرکت دراز بکشید.

اشعه ایکس

اشعه ایکس آزمایشی است که از دوزهای کوچک پرتو برای گرفتن عکس از داخل بدن، به ویژه استخوان های شما استفاده می کند. انجام عکسبرداری با اشعه ایکس دردناک نیست و فقط چند دقیقه طول می کشد. تمام اشعه ایکس بدن را در معرض مقداری تشعشع قرار می دهد، با این حال خطرات آن در مقایسه با فایده اشعه ایکس بسیار ناچیز است.

اسکن سونوگرافی

اسکن اولتراسوند که گاهی سونوگرافی نامیده می شود، از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصویری از بخشی از داخل بدن استفاده می کند.

یک دستگاه کوچک دستی روی قسمتی از بدن شما که در حال اسکن است حرکت می کند. دردناک یا ناراحت کننده نمی باشد.

5. آزمایشات ژنتیکی

روش های مختلفی برای بررسی ژن ها در سلول های سرطانی وجود دارد. بسته به روش مورد استفاده، ممکن است آزمایش‌های ژنتیکی را بشنوید که به عنوان آزمایش ژنتیک، سیتوژنتیک، آزمایش سیتوژنتیک، ژنتیک مولکولی، آزمایش مولکولی، کاریوتایپینگ یا آزمایش FISH توصیف می‌شوند.

هر نوع سرطان، از جمله سرطان خون، ناشی از تغییرات (نقص) در DNA درون سلولی است. DNA در بخش هایی به نام ژن مرتب شده است که در ساختارهایی به نام کروموزوم در داخل یک سلول قرار دارند.

این تغییرات ژنی که باعث سرطان خون می‌شود در طول زندگی فرد اتفاق می‌افتد.

با استفاده از نمونه ای از سلول های سرطانی، پزشکان می توانند به دنبال تغییرات خاصی در ژن ها و کروموزوم ها باشند تا به آنها در شناسایی نوع خاصی از سرطان خون کمک کنند. دانستن اینکه آیا تغییرات ژنی خاصی در سلول‌های سرطانی خود دارید یا نه، می‌تواند به پیش‌بینی اینکه چه درمان‌هایی ممکن است برای شما بهتر عمل کنند، کمک کند و ایده روشن‌تری از پیش‌آگهی ارائه دهد.

آزمایشات ژنتیکی معمولاً بر روی سلول های جمع آوری شده از آزمایش خون یا بیوپسی مغز استخوان انجام می شود.

6. ایمونوفنوتایپینگ

ایمونوفنوتایپینگ (گاهی اوقات فلوسیتومتری نامیده می شود) به معنای نگاه کردن به پروتئین های روی سطح سلول ها است. برای دیدن اینکه آیا سلول های خونی غیرطبیعی وجود دارد یا خیر، و اگر چنین است، چند عدد استفاده می شود.

ایمونوفنوتایپ می تواند به تشخیص برخی از سرطان های خون کمک کند، نوع دقیق سرطان خون را مشخص کند و ایده روشن تری ارائه دهد.

ایمونوفنوتایپینگ معمولاً بر روی سلول های جمع آوری شده از آزمایش خون یا بیوپسی مغز استخوان انجام می شود.

این آزمایش بسیار حساس است – حتی اگر تعداد کمی سلول غیر طبیعی وجود داشته باشد، آزمایش آنها را مشاهده خواهد کرد.

آخرین مقالات وبلاگ
مقالات و مطالب آموزشی در حوزه پزشکی و سلامت

آزمایش در منزل با نمونه گیری رایگان ، دریــــافت جـواب آزمـــــایش به صورت آنـــــلاین