بررسی عوامل عفونی با استفاده از دستگاه BacTec

فهرست مطالب

این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
آزمایشگاه شبانه روزی آرامش سعادت آباد

درخواست آزمایش

سلامتی شما شایسته آرامش است! فرم درخواست آزمایش را پر کنید و با خدمات دقیق و سریع آزمایشگاه شبانه‌روزی آرامش، تحت پوشش تمامی بیمه‌های پایه و اکثر بیمه‌های تکمیلی، گامی مطمئن برای سلامت خود بردارید. در صورتی که نیاز به خدمات رایگان آزمایش در منزل دارید، در خواست خود را در صفحه آزمایش درمنزل ارسال کنید.

بررسی عوامل عفونی با استفاده از دستگاه BacTec

بالغ بر 70% بیماری ها در جهان عوامل عفونی دارند. تشخیص سریع می تواند در درمان و بالطبع نجات جان انسان ها کمک کند و از طرف دیگر هزینه های تحمیل به جامعه را کاهش دهد. .تشخیص صحیح عامل عفونی در مدت درمان و نحوه درمان بیماران بسیار حائز اهمیت می باشد

از مهمترین عوامل در این بین عفونت های خونی می باشد که میزان مرگ و میر ناشی از باکتریمی حدود %20-%50 است.  نشان داده شده است که چون حدود 28 تا 63 درصد این بیماران قبل از آزمایش آنتی بیوتیک مصرف کرده اند ، در نتیجه تشخیص عامل عفونی بسیار مشکل بوده و نتایج منفی کاذب بدنبال خواهد داشت. در این راستا  دستگاه های کشت خون و مایعات استریل بدن که از تکنیک های تشخیص ارگانیسم بر پایه نور فلوروسانس و حذف آنتی بیوتیک در محیط کشت استفاده می کنند که سرعت تشخیص را بالا برده و مدت بستری شدن بیماران را کاهش می دهد.

در این محیط ها می توان تمامی نمونه های مایع که بصورت استریل گرفته می شود  را بکار برد . کشت مایعات استریل بدن در این ویال ها در کمترین زمان ممکن اگر باکتری یا قارچ پاتوژن وجود داشته باشد مثبت خواهد بود .

شرکت Becton Dickenson(BD)   سازنده دستگاه BacTec که دارای ویال های خاص برای شرایط و نمونه ها ی ویژه می باشد کمک بزرگی در کاهش منفی کاذب ، حساسیت و شناسایی عوامل پاتوژن می باشد.

ویال های کشت BacTec

 این ویال ها حاوی محیط های کشت Enriched soybean-casein digest broth   و رزین های خاصی برای غیر فعال کردن آنتی بیوتیک و مواد لیز کننده سلول ها می باشد  تا رشد باکتری های درون سلولی را فراهم نماید . در این ویال ها مقدار 5-10 میلی لیتر و در ویال های کودکان ( Ped) 1-3 میلی لیتر نمونه می توان استفاده کرد .هرچند خود ویال ها دارای نقاط مدرج برای ریختن مناسب نمونه می باشد.

که شامل:

محیط Aerobic plus/F  ( با توانایی رشد پاتوژن های قارچی) برای رشد باکتری های هوازی

محیط Anaerobic plus /F : برای رشد باکتری های بی هوازی

محیط  PEDS PLUS/F : برای نمونه های نوزادان و کشت CSF بکار میرود .

محیط MYCO/F LYTIC : برای کشت مایکوباکتریوم ها و باکتری های درون سلولی اجباری همچون بروسلا ها بکار می رود.

هر ویال حاوی سنسور هایی است که با غلظت Co2 که توسط عامل پاتوژن در نتیجه متابولیسم ایجاد می شود و یا در محیط MYCO/F LYTIC با مصرف اکسیژن که برای رشد باکتری لازم است واکنش می دهد. این سنسور ها هر ده دقیقه توسط دستگاه خوانش می شود . واکنش سنسور ها با  CO2 (و یا  اکسیژن )  باعث  ایجاد نور فلوروسانس می شود و در نتیجه افزایش نور فلورسانس نسبت مستقیم با افزایش CO2  و یا کاهش مقدار O2 در محیط را ثبت می کند. بنابراین واکنش مثبت در ویال ها بیانگر رشد ارگانیسم زنده خواهد بود که توسط دستگاه اعلام می شود.

این ویال ها اگر نمونه ها منفی باشد بصورت اتوماتیک پس از 5 روز ( در مورد Myco/F پس از 6 هفته) منفی اعلام می شود.

شرایط نمونه گیری

نمونه گیری برای گشت در محیط BacTec بایستی با رعایت کامل شرایط استریل انجام شود .  برای نمونه گیری استفاده از خون آنژیوکت و کاتتر ها بایستی اجتناب شود و برای هر ویال باید یک ورود  نیدل جداگانه انجام گردد و استفاده از یکبار گرفتن نمونه و ریختن در چند ویال مجاز نمی باشد.

نکته مهم در نمونه گیری و کشت این محیط ها عدم استفاده از ترکیبات ید همچون پویودین آیدین  می باشد زیرا باعث واکنش با سنسور های موجود در محیط می گردد.

قبل از افزودن نمونه به ویال ها آنها را با پد الکلی  پاک کرده و پس از خشک شدن نمونه اضافه گردد.

بهترین نتیجه زمانی بدست می آید که سه نمونه در زمانهای تب و لرز و عادی گرفته شود .

نیاز به انجام آزمایش دارید؟

درخواست خود را ثبت کنید. کارشناسان ما ظرف چند دقیقه جهت هماهنگی با شما تماس خواهند گرفت

آخرین مقالات وبلاگ
مقالات و مطالب آموزشی در حوزه پزشکی و سلامت

آزمایش در منزل با نمونه گیری رایگان ، دریــــافت جـواب آزمـــــایش به صورت آنـــــلاین