لوگو مجله سلامت آزمایشگاه آرامش
جستجو

پاسخگوی آرامش : 02172493

جستجو

پاسخگوی آرامش : 02172493

بیماری حصبه یا تب تیفوئید + راهنمای کامل و نحوه درمان

بیماری حصبه یا تب تیفوئید + راهنمای کامل و نحوه درمان
به این متن امتیاز دهید
5/5
فهرست مطالب

مقدمه: بیماری حصبه یک بیماری است که توسط باکتری به نام S. Typhi ایجاد می شود. تب بالا، علائم شبه آنفولانزا و اسهال از علائم ای ن بیماری می باشد. حتی اگر فرد احساس بیماری نکند، می تواند به تیفوئید مبتلا باشد. تب حصبه می تواند تهدید کننده زندگی باشد و باید به سرعت با آنتی بیوتیک درمان شود. اگر در منطقه ای زندگی می کنید یا به منطقه ای سفر می کنید که حصبه شایع است، باید واکسن بزنید.

تب حصبه یا بیماری حصبه چیست؟

تب حصبه یک بیماری است که توسط باکتری سالمونلا تیفی (S. Typhi) ایجاد می شود. روده کوچک را آلوده می کند و باعث تب بالا، درد معده و سایر علائم می شود. تب حصبه را تب روده ای نیز می نامند.

معمولاً تب پاراتیفوئید را همراه با تیفوئید می شنوید. تب پاراتیفوئید شبیه تیفوئید با علائم خفیف تر است. این بیماری توسط سالمونلا پاراتیفی (S. Paratyphi) ایجاد می شود.

S. Typhi و S. Paratyphi متفاوت از باکتری های سالمونلا هستند که باعث سالمونلوز، یک نوع رایج مسمومیت غذایی می شوند.

تب تیفوئید چه کسانی را مبتلا می کند؟

تب تیفوئید چه کسانی را مبتلا می کند؟

بیماری حصبه در مناطق روستایی کشورهای در حال توسعه که در آن سرویس های بهداشتی مدرن وجود ندارد شایع ترین است. کشورهای جنوب و جنوب شرقی آسیا، آمریکای مرکزی و جنوبی، آفریقا و حوزه کارائیب بیشتر تحت تاثیر بیماری تیفوئید قرار دارند. مسافران هنگام بازدید از پاکستان، هند یا بنگلادش بیشتر در معرض خطر هستند.

کودکان بیشتر از بزرگسالان در معرض ابتلا به بیماری حصبه هستند.

تب حصبه چقدر شایع است؟

تخمین زده می شود که سالانه 11 تا 21 میلیون نفر در سراسر جهان به تب حصبه مبتلا می شوند. در ایالات متحده، کانادا، ژاپن، اروپای غربی و استرالیا نادر است.

ناقل طولانی مدت تب حصبه چیست؟

برخی از افراد حتی پس از بهبودی (ناقل طولانی مدت) همچنان به ناقل تب تیفوئید مسری هستند. فرد بیمار می تواند تب تیفوئید را برای یک سال یا بیشتر بدون هیچ علامتی انتقال دهد. مهم است که بعد از اینکه فرد احساس بهتری کرد برای وجود S. Typhi آزمایش شود تا مطمئن شود که نمی تواند آن را به افراد دیگر منتقل کند.

تفاوت بین تیفوس و تیفوئید چیست؟

در حالی که نام ها یکسان به نظر می رسند، تیفوس و تیفوئید بیماری های مختلفی هستند که توسط باکتری های مختلف ایجاد می شوند. علائم مشابه هستند – به حدی که پزشکان قبلاً فکر می کردند که هردو یک بیماری هستند. ما اکنون می دانیم که آنها بیماری های مختلفی هستند، اما نام مشابه باقی مانده است (و همچنان سردرگمی ایجاد می شود).

علائم تب حصبه چیست؟

علائم تب حصبه چیست؟

تب حصبه نام خود را از تب شدیدی گرفته است که در صورت عدم درمان می تواند هفته ها طول بکشد. اغلب در طی چند روز به تدریج بدتر می شود.

سایر علائم تب حصبه عبارتند از:

  • سردرد.
  • لرز
  • از دست دادن اشتها.
  • درد معده (شکم).
  • بثورات “لکه های گل رز” یا لکه های صورتی کمرنگ، معمولا روی سینه یا معده.
  • سرفه.
  • دردهای عضلانی.
  • حالت تهوع، استفراغ.
  • اسهال یا یبوست.

چه چیزی باعث بیماری حصبه می شود؟

تب تیفوئید توسط باکتری S. Typhi ایجاد می شود. در روده افراد آلوده زندگی می کند و می تواند غذا و آب را آلوده کند.

تب حصبه چگونه گسترش می یابد؟

تب حصبه معمولاً از طریق غذا یا آب آلوده به S. Typhi گسترش می یابد. اگر فرد مبتلا به تیفوئید یا تب روده چیزی را که می خورید یا می نوشید بدون شستن دست هایش لمس کند، ممکن است به این بیماری مبتلا شوید. همچنین اگر آب زائد (آبی که مدفوع یا ادرار در آن وجود دارد) به آبی که می‌نوشید یا روی غذایی که می‌خورید وارد شود، ممکن است منتقل شود.

اگر فرد دیگری که تب حصبه دارد پس از رفتن به دستشویی دست های خود را نشوید، می توانید به تیفوس مبتلا شوید. هنگامی که آنها سطوح و اشیاء (مانند تلفن یا دستگیره در) را لمس می کنند، می توانند باکتری هایی را پشت سر بگذارند که می توانند به فرد بعدی که آن را لمس می کند منتقل شوند.

آیا حصبه با بوسیدن منتقل می شود؟

خیر، حصبه با بوسیدن منتقل نمی شود. فرد معمولاً تب تیفوئید را مستقیماً از شخص دیگری دریافت نمی کند. اما اگر دست‌های خود را بعد از رفتن به دستشویی نشوید، احتمال انتقال ممکن است.

مراحل ابتلا به حصبه

مراحل ابتلا به حصبه

فرد علائم تب حصبه را به تدریج در چهار مرحله حس می کند. درمان زودهنگام با آنتی بیوتیک ها می تواند بیمار را از پیشرفت به مراحل بعدی باز دارد.

  • مرحله 1. فرد بیمار علائم تیفوئید را از 5 تا 14 روز پس از تماس با S. Typhi مشاهده می کند. اولین علامت تبی است که طی چند روز افزایش می‌یابد، به این دلیل که مرحله به مرحله بالا می‌رود. در این مرحله باکتری وارد خون بیمار می شود.
  • مرحله 2. در حوالی هفته دوم تب، باکتری ها در تکه های Peyer (بخشی از سیستم ایمنی که مهاجمان مضر را شناسایی می کند) در حال تکثیر هستند. بیمار شروع به تجربه درد شکم و سایر علائم معده، مانند اسهال یا یبوست خواهد کرد. ممکن است “لکه های گل رز”، نقاط صورتی کوچک روی پوست که شبیه بثورات پوستی هستند، داشته باشد.
  • مرحله 3. اگر با آنتی بیوتیک درمان نشود، باکتری می تواند باعث آسیب شدید شود، معمولا حدود هفته سوم پس از شروع علائم. برخی افراد دچار عوارض جدی مانند خونریزی داخلی و آنسفالیت (التهاب در مغز) می شوند.
  • مرحله 4. مرحله چهار زمانی است که بیشتر افراد شروع به بهبودی می کنند. تب شدید بیمار شروع به پایین آمدن می کند. S. Typhi می تواند بدون ایجاد علائم در کیسه صفرا زندگی کند، به این معنی که حتی بعد از اینکه بیمار احساس بهتری کرد، ممکن است همچنان ناقل باشد.

تب حصبه چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک از علائم، سابقه سفر و آزمایش های آزمایشگاهی برای تشخیص تب حصبه استفاده می کند. پزشک بیمار را معاینه فیزیکی می کند و به قلب و ریه های او گوش می دهد.

اگر  فرد اخیراً سفر کرده یا فکر می کند در معرض تیفوئید قرار گرفته است، بسیار مهم است که به پزشک خود بگوید، در غیر این صورت ممکن است نداند که آن را آزمایش کند. پزشک همچنین از این اطلاعات برای تصمیم گیری در مورد درمان استفاده خواهد کرد.

برای تشخیص تب تیفوئید چه آزمایشاتی می توان انجام داد؟

پزشک نمونه‌هایی از مایعات یا بافت بدن را برای آزمایش نشانه‌های S. Typhi می‌گیرد. نمونه ها عبارتند از:

  • خون. پزشک از یک سوزن برای گرفتن خون از دست استفاده می کند. در رابطه با آزمایش خون بیشتر بخوانید.
  • مدفوع. آزمایشگاه یا نمونه گیر یک ظرف استریل و دستورالعمل هایی در مورد نحوه جمع آوری نمونه به بیمار می دهد.
  • ادرار. ممکن است از بیمار خواسته شود که در ظرف ادرار که نمونه گیر داده است ادرار کند.
  • ممکن است پزشک پوست بیمار را بی حس کند و با یک تیغ کوچک یا چاقوی جراحی نمونه برداری کند.
  • مغز استخوان. پزشک پوست بیمار را بی حس می کند و از یک سوزن مخصوص برای گرفتن نمونه از داخل استخوان ها استفاده می کند. به ندرت پیش می آید که برای تشخیص به این آزمایش نیاز داشته باشد.
  • همچنین بیمار ممکن است برای بررسی تغییرات در ریه‌ها نیاز به اشعه ایکس (تصاویری از داخل بدنتان) داشته باشد.

درمان تب حصبه

بیماری حصبه با آنتی بیوتیک درمان می شود. برخی از انواع جدیدتر باکتری‌ها می‌توانند از درمان‌های آنتی‌بیوتیکی جان سالم به در ببرند، بنابراین بسته به نوع تیفوئید و جایی که بیمار شده‌اید، با آنتی‌بیوتیک‌های متفاوتی درمان خواهید شد. تب پاراتیفوئید نیز با آنتی بیوتیک درمان می شود.

اگر فرد به شدت بیمار باشد یا عوارضی دارد، ممکن است به درمان های اضافی نیاز داشته باشد. احتمالاً برای این درمان ها باید در بیمارستان بستری شود.

چه داروهایی برای درمان تب حصبه استفاده می شود؟

چه داروهایی برای درمان تب حصبه استفاده می شود؟

پزشک تب حصبه را با آنتی بیوتیک ها درمان می کند که ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سیپروفلوکساسین، لووفلاکسین یا افلوکساسین.
  • سفتریاکسون، سفوتاکسیم یا سفیکسیم.
  • آزیترومایسین
  • کارباپنم ها

اگر مورد بیمار شدید باشد، ممکن است با استروئیدها مانند دگزامتازون درمان شود.

مقاومت آنتی بیوتیکی در تب تیفوئید

باکتری هایی مانند S. Typhi گاهی اوقات می توانند به داروها مقاومت داشته باشند. این بدان معنی است که اکثر آنتی بیوتیک ها دیگر برای از بین بردن آنها کار نمی کنند (مقاومت آنتی بیوتیکی) و باید پس از تعیین آنتی بیوگرام از انتی بیوتیک هایی برای درمان استفاده نمود که باکتری به آن حساس می باشد.

بسیاری از موارد حصبه را نمی‌توان با آنتی‌بیوتیک‌هایی که زمانی استفاده می‌کردیم از بین برد، اما برخی داروها هنوز روی آن‌ها اثر می‌گذارند. برخی از آنها به شدت مقاوم به دارو هستند (تنها چند آنتی بیوتیک هنوز روی آنها کار می کند) این یکی از دلایلی است که واکسن زدن برای جلوگیری از تیفوئید بسیار مهم است.

مقامات بهداشتی نگران این هستند که اگر داروهای موجود کار خود را متوقف کنند، ممکن است دیگر نتوانیم تب تیفوئید را درمان کنیم. بیمار با آنتی بیوتیکی درمان می شود که بر اساس نتایج آزمایش فشار روی نوع تیفوئید او اثر می گذارد.

چگونه از خود مراقبت کنم؟

برای مراقبت از خود، مطمئن شوید که تمام داروهای خود را طبق تجویز پزشک خود تمام کنید. از پزشک خود بپرسید که آیا مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDS) مانند ایبوپروفن (Advil® یا Motrin®)، ناپروکسن سدیم (Aleve®) یا استامینوفن (Tylenol®) برای درد یا تب بی خطر است یا خیر.

چه مدت بعد از درمان تب تیفوئید احساس بهتری خواهم داشت؟

اگر به موقع با آنتی بیوتیک درمان می شوید، باید در عرض چند روز احساس بهتری داشته باشید. ممکن است یک هفته تا 10 روز طول بکشد تا احساس بهبودی کامل کنید.

نحوه پیشگیری از ابتلا به بیماری حصبه

بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به بیماری حصبه این است که اگر در منطقه‌ای زندگی می‌کنید یا به منطقه‌ای که در آن شایع است سفر می‌کنید، واکسینه شوید. شستن دست ها و نگهداری ایمن غذا نیز برای محدود کردن شیوع تیفوئید مهم است.

واکسن هایی برای پیشگیری از تب حصبه

دو واکسن برای تب حصبه وجود دارد. آنها برای همیشه دوام نمی آورند – برای محافظت از خود باید دوزهای بیشتری دریافت کنید. آنها تا حد زیادی خطر ابتلا را کاهش می دهند، اما تضمین نمی کنند که به تیفوئید مبتلا نشوید. واکسن ها ممکن است محافظتی در برابر تب پاراتیفوئید ایجاد کنند، اگرچه این مورد آزمایش نشده است.

  • واکسن خوراکی. واکسن خوراکی حصبه چهار قرص است که بیمار یک روز در میان باید میل کند. از دسامبر 2020 این واکسن تولید نمی شود.
  • واکسن تزریقی (شات). واکسن تزریقی باید حداقل دو هفته قبل از رسیدن به منطقه ای که حصبه در آن شایع است، دریافت شود تا بدن زمان  کافی داشته باشد تا دفاعی ایجاد کند (آنتی بادی بسازد). کودکان بالای 2 سال می توانند واکسن تیفوئید دریافت کنند. برای محافظت از خود باید هر دو سال یک بار واکسن تقویت کننده تزریق کنید.

روش های غذایی ایمن برای پیشگیری از تب حصبه

روش های غذایی ایمن برای پیشگیری از تب حصبه

واکسن ها بهترین راه برای محافظت از خود در برابر تیفوئید هستند. اما باید اقداماتی را نیز انجام دهید تا از خوردن یا نوشیدن چیزهایی که ممکن است به S. Typhi یا سایر باکتری‌ها آلوده باشند، خودداری کنید. این هم در خانه و هم زمانی که در سفر هستید صادق است. اقدامات ایمن حمل و نقل مواد غذایی عبارتند از:

  • اگر مریض هستید برای دیگران غذا درست نکنید.
  • قبل و بعد از تهیه غذا یا غذا خوردن و بعد از رفتن به دستشویی دست های خود را با آب و صابون بشویید.
  • سطوح و ظروف مورد استفاده برای تهیه و خوردن غذا را قبل و بعد از استفاده بشویید.
  • اگر مطمئن نیستید که غذایی که می خورید بی خطر است، بیشتر غذای خوب پخته یا بسته بندی شده بخورید.
  • آب تصفیه نشده ننوشید یا غذای تهیه شده با آب تصفیه نشده نخورید. اگر مطمئن نیستید، ایمن‌ترین کار این است که از آب بطری برای نوشیدن و آشپزی استفاده کنید.

عوارض بیماری حصبه

اگر تیفوئید درمان نشود، در معرض خطر عوارض شدید از جمله:

  • خونریزی داخلی.
  • سوراخ شدن روده.
  • تورم یا ترکیدن کیسه صفرا.
  • علائم عصبی (مغزی)، از جمله گیجی، هذیان و تشنج.
  • تورم در اطراف مغز (مننژیت).
  • برونشیت، پنومونی یا سایر مشکلات تنفسی.
  • التهاب استخوان (استئومیلیت).
  • التهاب قلب.
  • نارسایی کلیه.
  • سقط جنین.

تب حصبه چقدر طول می کشد؟

تب حصبه زمانی هفت تا 10 روز طول می کشد که بلافاصله پس از شروع علائم درمان شود. اگر درمان نشود یا اگر درمان دیرتر شروع شود، می تواند سه هفته یا بیشتر طول بکشد. اگر عوارض یا عود بیماری دارید، بهبودی کامل ممکن است بیشتر از آن طول بکشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب :
ژوئن 6, 2022
آزمایش ژنتیک چیست؟ + انواع، کاربردها و تحلیل نتایج
آزمایش ژنتیک چیست؟ آزمایش ژنتیک نوعی آزمایش پزشکی است که تغییرات در ژن ها، کروموزوم ها یا پروتئین ها را مشخص می کند. نتایج یک […]
ژوئن 1, 2022
آزمایش خون و تفسیر کامل آن+ معرفی انواع آزمایش خون
آزمایش خون چیست؟ آزمایش خون چیست؟آزمایش خون برای اندازه گیری یا بررسی سلول ها، مواد شیمیایی، پروتئین ها یا سایر مواد موجود در خون استفاده […]
سپتامبر 19, 2021
CRP و ESR در آزمایش خون چیست؟
آزمایش CRP برای بررسی عفونت و التهاب در بدن انجام می شود. پروتئین فعال C با حساسیت بالا (hs-CRP) و پروتئین فعال C بسیار حساس (us-CRP) نام های دیگری هستند که برای CRP به کار می روند.
آوریل 25, 2024
حضور معاون وزیر بهداشت در غرفه آزمایشگاه آرامش
حضور معاون وزیر بهداشت در غرفه آزمایشگاه آرامش دکتر فرشیدی معاون بهداشت وزیر بهداشت در حاشیه نمایشگاه سلامت از غرفه آزمایشگاه آرامش بازدید کرد. به […]
آوریل 23, 2024
بهترین زمان آزمایش خون بارداری
مقدمه: قبل از آنکه به بررسی بهترین زمان آزمایش خون بارداری و آزمایش ادرار بارداری بپردازیم بهتری است بدانید که به طور کلی تست های […]
آوریل 21, 2024
طرح پایش سلامت بانوان سازمان حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان انجام شد
طرح پایش سلامت بانوان سازمان حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان به گزارش روابط عمومی آزمایشگاه آرامش، صبح روز دوشنبه ۲۷ فروردین ماه۱۴۰۳ بانوان […]
آوریل 20, 2024
جشن گرامیداشت آزمایشگاهیان در آزمایشگاه آرامش برگزار شد
گزارش گرامیداشت آزمایشگاهیان آزمایشگاه آرامش به گزارش روابط عمومی آزمایشگاه در این رویداد که به مناسبت بزرگداشت حکیم جرجانی و روزعلوم ازمایشگاهی در رستوران فرین […]
آوریل 17, 2024
برگزاری وبینار تخصصی با موضوع هموفیلی از تشخیص تا درمان
به گزارش روابط عمومی آزمایشگاه آرامش آکادمی آرامش در روز هموفیلی سخنرانی علمی با موضوع هموفیلی در بستر گوگل میت برگزار شد خانم دکتر نژاد […]
آوریل 13, 2024
آزمایش خون در مدفوع: علائم، علل و روش انجام
مقدمه: آزمایش خون مخفی مدفوع (FOBT) برای یافتن خون در مدفوع استفاده می شود. FOBT خونی را در مدفوع پیدا می کند که شما نمی […]
آوریل 8, 2024
تشخیص زودهنگام آلزایمر با آزمایش خون ممکن شد
مقدمه: در ماه جولای، اولین آزمایش خون مستقیم که برای ارزیابی خطر ابتلای کاربر به بیماری آلزایمر طراحی شده بود، وارد بازار شد. دکتر زالدی […]

درخواست آزمایش در منزل

نمونه گیری  رایگان در منزل و محل کار شما 

جواب آزمایش را هم بصورت آنلاین دریافت نمایید