لوگو مجله سلامت آزمایشگاه آرامش
جستجو

پاسخگوی آرامش : 02172493

جستجو

پاسخگوی آرامش : 02172493

بیماری سرطان تیروئید + انواع، علائم، علل و درمان

بیماری سرطان تیروئید
به این متن امتیاز دهید
5/5
فهرست مطالب

مقدمه:
سرطان تیروئید رشد غیر عادی سلول هایی از غده تیروئید می باشد. تیروئید غده ای پروانه ای شکل است که در قاعده گردن قرار دارد. تیروئید هورمون هایی تولید می کند که ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن و وزن را تنظیم می کند. سرطان تیروئید ممکن است در ابتدا هیچ علامتی ایجاد نکند. اما همانطور که رشد می کند، می تواند علائم و نشانه هایی مانند تورم در گردن، تغییرات صدا و مشکل در بلع را ایجاد کند.

انواع مختلفی از سرطان تیروئید وجود دارد. اکثر انواع به کندی رشد می کنند، اگرچه برخی از انواع می توانند بسیار تهاجمی باشند. اکثر سرطان های تیروئید قابل درمان هستند. به نظر می رسد میزان سرطان تیروئید در حال افزایش است. این افزایش ممکن است ناشی از فناوری تصویربرداری بهبود یافته باشد که به تیم های پزشکی اجازه می دهد تا سرطان های کوچک تیروئید را در اسکن های سی تی و ام آر آی پیدا کنند. سرطان های تیروئید که به این روش یافت می شوند، معمولاً سرطان های کوچکی هستند که به خوبی به درمان ها پاسخ می دهند. در این مطلب به بررسی کامل این بیماری می پردازیم.

1- سرطان تیروئید چیست؟

بیماری سرطان تیروئید

بیماری سرطان تیروئید

سرطان تیروئید در غده تیروئید (غده کوچک پروانه ای شکل در پایه گردن) ایجاد می شود. این غده هورمون هایی تولید می کند که متابولیسم را تنظیم می کند (نحوه استفاده بدن از انرژی). هورمون های تیروئید همچنین به کنترل دمای بدن، فشار خون و ضربان قلب کمک می کنند. به طور کلی این بیماری در بسیاری از موارد قابل درمان است.

سرطان تیروئید چیست؟

سرطان تیروئید چیست؟

سرطان تیروئید چقدر شایع است؟

هر سال نزدیک به 53000 آمریکایی سرطان تیروئید را تجربه می کنند. درمان اکثر سرطان های تیروئید بسیار موفق آمیز می باشد. با این حال، سالانه حدود 2000 نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند.

احتمال ابتلا به سرطان تیروئید در زنان و افرادی که در بدو تولد به آنها زن (AFAB) اختصاص داده شده است، در مقایسه با مردان و افرادی که در بدو تولد مرد هستند (AMAB) سه برابر بیشتر است. این بیماری معمولاً در زنان و افراد AFAB در 40 و 50 سالگی و مردان و افراد AMAB در 60 و 70 سالگی تشخیص داده می شود. حتی کودکان نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.

2- انواع سرطان تیروئید چیست؟

تیم های پزشکی سرطان تیروئید را بر اساس نوع سلول هایی که سرطان از آنها رشد می کند طبقه بندی می کنند که عبارتند از:

  • پاپیلاری: 80 درصد از تمام سرطان های تیروئید پاپیلاری هستند. این نوع سرطان به کندی رشد می کند. اگرچه سرطان پاپیلاری تیروئید اغلب به غدد لنفاوی گردن گسترش می یابد، اما این بیماری به خوبی به درمان پاسخ می دهد. سرطان پاپیلاری تیروئید بسیار قابل درمان است و به ندرت کشنده است.
  • فولیکولار: سرطان فولیکولی تیروئید تا 15 درصد از تشخیص های این بیماری را تشکیل می دهد. این سرطان بیشتر به استخوان‌ها و اندام‌ها مانند ریه‌ها سرایت می‌کند. سرطان متاستاتیک (سرطانی که گسترش می یابد) ممکن است برای درمان چالش برانگیزتر باشد.
  • مدولاری: حدود 2 درصد از سرطان های تیروئید مدولاری هستند. یک چهارم افراد مبتلا به سرطان مدولاری تیروئید سابقه خانوادگی این بیماری را دارند. یک ژن معیوب (جهش ژنتیکی) ممکن است باعث ایجاد آن باشد.
  • آناپلاستیک: این سرطان تهاجمی تیروئید سخت ترین نوع آن است. می تواند به سرعت رشد کند و اغلب به بافت های اطراف و سایر قسمت های بدن گسترش می یابد. این نوع سرطان نادر حدود 2 درصد از تشخیص های سرطان تیروئید را تشکیل می دهد.

3- مراحل سرطان تیروئید

تیم های پزشکی از یک سیستم مرحله بندی برای تعیین میزان گسترش این بیماری استفاده می کنند. به طور کلی، زمانی که سلول های سرطانی در تیروئید متاستاز می دهند، ابتدا به ساختارهای مجاور و غدد لنفاوی گسترش می یابند. پس از آن، سرطان می تواند به غدد لنفاوی دور، اندام ها و استخوان ها گسترش یابد.

مراحل سرطان تیروئید از 1 (I) تا 4 (IV) متغیر است. به زبان ساده، هر چه این عدد بیشتر باشد، سرطان بیشتر گسترش یافته است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مرحله بندی سرطان و نحوه اعمال آن در تشخیص خاص خود، با اتیم مشاور پزشکی مشورت نمایید.

4- علائم هشدار دهنده سرطان تیروئید

علائم هشداردهنده سرطان تیروئید

علائم هشداردهنده سرطان تیروئید

خود فرد یا پزشک معالج ممکن است توده یا رشدی در گردن فرد به نام ندول تیروئید احساس کند. اگر ندول (nodule) تیروئید مشاهده شد نباید وحشت کرد. بیشتر گره ها خوش خیم هستند (نه سرطانی). از هر 20 ندول تیروئید فقط 3 مورد سرطانی (بدخیم) است.

سایر علائم سرطان تیروئید عبارتند از:

  • مشکل در تنفس یا بلع.
  • از دست دادن صدا (گرفتگی صدا).
  • غدد لنفاوی متورم در گردن.

5- علائم گسترش سرطان تیروئید 

در مواردیکه سرطان تیروئید به نواحی دیگر گسترش یابد (متاستاز)، ممکن است علائم زیر دیده می شود:

  • خستگی.
  • از دست دادن اشتها.
  • تهوع و استفراغ.
  • کاهش وزن غیر منتظره.

6- علت ایجاد سرطان تیروئید 

کارشناسان مطمئن نیستند که چرا برخی از سلول ها سرطانی (بدخیم) می شوند و به تیروئید حمله می کنند. برخی عوامل مانند قرار گرفتن در معرض اشعه، رژیم غذایی کم ید و ژن های معیوب می توانند خطر را افزایش دهند. سایر عوامل خطر عبارتند از:

  • بزرگ شدن تیروئید (گواتر).
  • سابقه خانوادگی بیماری تیروئید یا سرطان تیروئید.
  • تیروئیدیت (التهاب غده تیروئید).
  • جهش های ژنی (تغییرات) که باعث بیماری های غدد درون ریز می شوند، مانند نئوپلازی غدد درون ریز متعدد نوع 2A (MEN2A) یا سندرم نوع 2B (MEN2B).
  • مصرف کم ید
  • چاقی (شاخص توده بدنی بالا).
  • پرتودرمانی برای سرطان سر و گردن، به ویژه در دوران کودکی.
  • قرار گرفتن در معرض امواج رادیواکتیو ناشی از سلاح های هسته ای یا حادثه نیروگاه.

7- سرطان تیروئید چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر ندول تیروئید بزرگ شده یا سایر علائم سرطان تیروئید دیده شود، باید به پزشک مراجعه کرد و ممکن است یک یا چند مورد از این آزمایش ها توسط پزشک درخواست گردد:

  • آزمایش خون: آزمایش خون تیروئید سطح هورمون ها را بررسی می کند و عملکرد درست تیروئید را ارزیابی می کند.
  • بیوپسی: در طول بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ظریف، پزشک سلول‌های تیروئید را برای آزمایش سلول‌های سرطانی خارج می‌کند. بیوپسی (sentinel node biobpsy) می تواند تعیین کند که آیا سلول های سرطانی به غدد لنفاوی گسترش یافته اند یا خیر. تیم درمانی ممکن است از فناوری اولتراسوند برای هدایت این روش های بیوپسی استفاده کند.
  • اسکن ید رادیویی: این آزمایش می تواند سرطان تیروئید را تشخیص دهد و مشخص کند که آیا سرطان گسترش یافته است یا خیر. فرد یک قرص حاوی مقدار معینی از ید رادیواکتیو (رادیو ید) را می بلعد. طی چند ساعت، غده تیروئید ید را جذب می کند. تیم پزشکی از دستگاه خاصی برای اندازه گیری میزان تشعشع در غده استفاده می کند. نواحی با رادیواکتیویته کمتر به آزمایش بیشتری برای تایید وجود سرطان نیاز دارند.
  • اسکن تصویربرداری: اسکن ید رادیواکتیو، CT Scan و PET Scan می تواند سرطان تیروئید و گسترش سرطان را تشخیص دهد.

8- سرطان تیروئید چگونه مدیریت یا درمان می شود؟

درمان سرطان تیروئید به اندازه تومور و گسترش سرطان بستگی دارد. درمان ها عبارتند از:

  • جراحی: جراحی رایج ترین درمان سرطان تیروئید است. بسته به اندازه و محل تومور، جراح ممکن است بخشی از غده تیروئید (لوبکتومی) یا تمام غده (تیروئیدکتومی) را بردارد. جراح همچنین غدد لنفاوی مجاور را که در آن سلول های سرطانی گسترش یافته اند، برمی دارد.
  • درمان با ید رادیواکتیو: در روش ید رادیواکتیو، قرص یا مایعی را می بلعید که حاوی دوز بالاتری از ید رادیواکتیو اسکن می باشد. ید رادیواکتیو غده تیروئید بیمار را به همراه سلول های سرطانی کوچک می کند و از بین می برد. این درمان بسیار ایمن است. غده تیروئید تقریباً تمام ید رادیواکتیو را جذب می کند و بقیه بدن در معرض حداقل اشعه قرار می گیرند.
  • پرتودرمانی: پرتودرمانی سلول های سرطانی را می کشد و رشد آنها را متوقف می کند. پرتودرمانی خارجی از دستگاهی برای ارسال پرتوهای قوی انرژی به طور مستقیم به محل تومور استفاده می کند. پرتودرمانی داخلی (براکی تراپی) شامل قرار دادن دانه های رادیواکتیو در داخل یا اطراف تومور است.
  • شیمی درمانی: داروهای شیمی درمانی داخل وریدی یا خوراکی سلول های سرطانی را می کشند و رشد سرطان را متوقف می کنند. تعداد بسیار کمی از افراد مبتلا به سرطان تیروئید به شیمی درمانی نیاز خواهند داشت.
  • هورمون درمانی: این درمان مانع از ترشح هورمون هایی می شود که می توانند باعث گسترش یا عود سرطان شوند.

9- عوارض سرطان تیروئید چیست؟

عوارض سرطان تیروئید

عوارض سرطان تیروئید

سرطان تیروئید می تواند به سایر قسمت های بدن مانند کبد، ریه ها یا استخوان ها گسترش یابد (متاستاز). تشخیص و درمان سرطان تیروئید در مراحل اولیه خطر متاستاز را کاهش می دهد.

سرطان تیروئید حتی پس از درمان می تواند عود کند. از آنجایی که سرطان تیروئید به کندی رشد می کند، ممکن است بعد از 20 سال هم طول عود نماید. عود در 30 درصد موارد سرطان تیروئید اتفاق می افتد.

به طور کلی مهم است بدانید که پس از جراحی یا درمان تیروئید، بدن همچنان برای عملکرد به هورمون های تیروئید نیاز دارد. فرد مادام العمر به هورمون درمانی جایگزین تیروئید نیاز خواهد داشت. هورمون های تیروئید مصنوعی، مانند لووتیروکسین (Synthroid®)، هورمون های تیروئیدی را که بدن دیگر به طور طبیعی تولید نمی کند را بر عهده می گیرد.

10- سرطان تیروئید چه تاثیری بر بارداری دارد؟

سرطان تیروئید دومین سرطان شایع در افراد باردار است (سرطان سینه اولین است). تقریباً 10 درصد از سرطان های تیروئید در دوران بارداری یا در سال اول پس از زایمان ایجاد می شوند. کارشناسان بر این باورند که نوسانات سطح هورمون در دوران بارداری ممکن است باعث ایجاد سرطان شود.

اگر در دوران بارداری سرطان تیروئید را تشخیص دهید، مشاور پزشکی می تواند درباره گزینه های درمانی بیمار مشورت نماید. بسته به نوع و شدت سرطان، مشاور پزشکی ممکن است به تعویق انداختن درمان تا پس از زایمان نوزادتان را توصیه کند. اگر درمان نیاز باشد، اکثر افراد می توانند با خیال راحت تحت عمل جراحی برای برداشتن غده سرطانی قرار گیرند. در دوران بارداری یا شیردهی نباید آزمایشات یا درمان های تشخیصی رادیواکتیو انجام داد.

11- بهبودی پس از درمان سرطان تیروئید چقدر طول می کشد؟

بهبودی به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله سن فرد، اندازه و مرحله تومور تیروئید، و نوع درمانی که دریافت شده است. فرد باید با مشاور پزشکی خود در مورد آنچه در طول و بعد از درمان سرطان تیروئید انتظار دارد صحبت نماید.

12- نحوه پیشگیری از سرطان تیروئید؟

بسیاری از افراد بدون هیچ دلیل شناخته شده ای به سرطان تیروئید مبتلا می شوند، بنابراین پیشگیری واقعاً ممکن نیست. اما اگر می دانید که در معرض خطر ابتلا به سرطان تیروئید هستید، بهتر است این مراحل را انجام دهید:

  • جراحی پیشگیرانه (پیشگیرانه): آزمایش‌های ژنتیکی می‌توانند تعیین کنند که آیا فرد حامل یک ژن تغییر یافته (جهش) هست که خطر ابتلا به سرطان مدولاری تیروئید یا نئوپلازی غدد درون ریز متعدد را افزایش می‌دهد یا خیر. اگر ژن معیوب وجود دارد، ممکن است قبل از ایجاد سرطان، جراحی پیشگیرانه توصیه شود.
  • یدید پتاسیم: اگر در طول یک فاجعه هسته‌ای، مانند حادثه سال 2011 در فوکوشیما، ژاپن، در معرض تشعشعات قرار گرفته‌اید، مصرف یدید پتاسیم در عرض 24 ساعت پس از قرار گرفتن در معرض می‌تواند خطر ابتلا به سرطان تیروئید را کاهش دهد. یدید پتاسیم (®Pima) غده تیروئید را از جذب بیش از حد ید رادیواکتیو مسدود می کند. در نتیجه غده تیروئید سالم می ماند.

13- میزان بقای سرطان تیروئید چقدر است؟

از هر 10 نفری که سرطان تیروئید دارند، هشت نفر به نوع پاپیلاری مبتلا می شوند. سرطان پاپیلاری تیروئید زمانی که سرطان فقط در غده آنها باشد (محلی باشد) نرخ بقای پنج ساله تقریباً 100٪ است. حتی زمانی که سرطان گسترش می یابد (متاستاز می کند)، میزان بقا نزدیک به 80٪ است.

نرخ بقای پنج ساله سایر انواع سرطان تیروئید عبارتند از:

  • فولیکولار: نزدیک به 100٪ برای موضعی، حدود 63٪ برای متاستاز.
  • مدولاری: نزدیک به 100٪
  • برای موضعی. حدود 40٪ برای متاستاز.
  • آناپلاستیک: نزدیک به 31٪ برای موضعی، 4 درصد برای متاستاز.

14- آیا سرطان تیروئید قابل درمان است؟

آیا سرطان تیروئید قابل درمان است؟

آیا سرطان تیروئید قابل درمان است؟

بله، بیشتر سرطان های تیروئید با درمان قابل درمان هستند، به خصوص اگر سلول های سرطانی به نقاط دوردست بدن شما گسترش نیافته باشند. اگر درمان سرطان تیروئید به طور کامل انجام نشود، تیم پزشکی معالج می‌تواند یک برنامه درمانی برای از بین بردن تا حد امکان تومور و جلوگیری از رشد مجدد یا گسترش آن طراحی کند.

15- چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

زمان مراجعه به پزشک برای تشخیص سرطان تیروئید

زمان مراجعه به پزشک برای تشخیص سرطان تیروئید

درصورت وجود این علائم باید با پزشک معالج خود تماس بگیرید:

  • توده در گردن.
  • ضربان قلب سریع.
  • کاهش یا افزایش وزن غیر قابل توضیح.
  • خستگی مفرط.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب :
ژوئن 6, 2022
آزمایش ژنتیک چیست؟ + انواع، کاربردها و تحلیل نتایج
آزمایش ژنتیک چیست؟ آزمایش ژنتیک نوعی آزمایش پزشکی است که تغییرات در ژن ها، کروموزوم ها یا پروتئین ها را مشخص می کند. نتایج یک […]
ژوئن 1, 2022
آزمایش خون و تفسیر کامل آن+ معرفی انواع آزمایش خون
آزمایش خون چیست؟ آزمایش خون چیست؟آزمایش خون برای اندازه گیری یا بررسی سلول ها، مواد شیمیایی، پروتئین ها یا سایر مواد موجود در خون استفاده […]
سپتامبر 19, 2021
CRP و ESR در آزمایش خون چیست؟
آزمایش CRP برای بررسی عفونت و التهاب در بدن انجام می شود. پروتئین فعال C با حساسیت بالا (hs-CRP) و پروتئین فعال C بسیار حساس (us-CRP) نام های دیگری هستند که برای CRP به کار می روند.
می 7, 2024
گروه هماتولوژی آزمایشگاه آرامش مهمان برنامه دوازده رو هشت شبکه یک سیما
به مناسبت روز جهانی تالاسمی؛گروه هماتولوژی آزمایشگاه آرامش مهمان برنامه دوازده رو هشت شبکه یک سیما به گزارش روابط عمومی آزمایشگاه آرامش، 18 اردیبهشت از […]
می 7, 2024
هفته جهانی واکسیناسیون
به مناسبت هفته جهانی واکسیناسیون برگزار شد وبینار آشنایی با ویروس HPV، غربالگری و تشخیص به صورت لایو اینستاگرام به گزارش واحد روابط عمومی و […]
می 7, 2024
جلسه کارگروه استقرار سیستم مدیریت کیفیت
اولین جلسه کارگروه استقرارسیستم مدیریت کیفیت آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک آرامش در سال 1403 به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل آزمایشگاه آرامش، این […]
می 6, 2024
آزمایش خون MCH: علائم، علل و تفسیر کامل نتایج
مقدمه: MCH مخفف Mean Corpuscular Hemoglobin است و محاسبه‌ای از مقدار متوسط هموگلوبین موجود در هر یک از گلبول‌های قرمز خون فرد است. هموگلوبین ماده […]
آوریل 25, 2024
حضور معاون وزیر بهداشت در غرفه آزمایشگاه آرامش
حضور معاون وزیر بهداشت در غرفه آزمایشگاه آرامش دکتر فرشیدی معاون بهداشت وزیر بهداشت در حاشیه نمایشگاه سلامت از غرفه آزمایشگاه آرامش بازدید کرد. به […]
آوریل 23, 2024
بهترین زمان آزمایش خون بارداری
مقدمه: قبل از آنکه به بررسی بهترین زمان آزمایش خون بارداری و آزمایش ادرار بارداری بپردازیم بهتری است بدانید که به طور کلی تست های […]
آوریل 21, 2024
طرح پایش سلامت بانوان سازمان حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان انجام شد
طرح پایش سلامت بانوان سازمان حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان به گزارش روابط عمومی آزمایشگاه آرامش، صبح روز دوشنبه ۲۷ فروردین ماه۱۴۰۳ بانوان […]
به مناسبت هفته جهانی واکسیناسیون برگزار شد
هفته جهانی واکسیناسیون

به مناسبت هفته جهانی واکسیناسیون برگزار شد وبینار آشنایی با ویروس HPV، غربالگری و تشخیص به صورت لایو اینستاگرام به گزارش واحد روابط عمومی و

ادامه مطلب »

درخواست آزمایش در منزل

نمونه گیری  رایگان در منزل و محل کار شما 

جواب آزمایش را هم بصورت آنلاین دریافت نمایید