اختلالات ژنتیکی نابینایی و چشم

فهرست مطالب

اختلالات ژنتیکی نابینایی و چشم
این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

مقدمه: در تشخیص بیماری‌های چشمی، در نظر گرفتن عوامل ژنتیکی بسیار مهم است. بیش از ۳۵۰ بیماری ژنتیکی چشم وجود دارد و دانستن این که آیا بیماری به ارث رسیده است یا خیر، می‌تواند به پزشکان کمک کند تا پیش‌بینی درستی ارائه دهند. با گسترش تحقیقات در مورد اختلالات ژنتیکی چشم، احساس کردیم که به‌روز کردن شما در مورد برخی از شایع‌ترین اختلالات ژنتیکی چشم و راه‌های پیشگیری از آن‌ها می‌تواند مفید باشد. در این مطلب، ما به بررسی اختلالات ژنتیکی نابینایی و چشم، برخی از شایع‌ترین آن‌ها و اقداماتی که می‌توانید برای پیشگیری یا مدیریت آن‌ها انجام دهید، خواهیم پرداخت.

برخی از علل نابینایی نیز ژنتیکی هستند. با این حال، نابینایی دلایل زیادی دارد، مانند آسیب های چشم، عوارض جراحی چشم، یا شرایط سلامتی مانند دیابت یا سکته مغزی. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)، در سال 2017 در ایالات متحده، حدود 6 میلیون نفر دچار کاهش بینایی و 1 میلیون نفر نابینا شده‌اند. از این افراد، بیش از 1.6 میلیون نفر کمتر از 40 سال سن داشتند.

اختلالات ژنتیکی چشم چیستند؟

اختلالات ژنتیکی چشم چیستند؟

هر بیماری چشمی که به دلیل نقص‌های ژنتیکی و به ارث رسیده باشد، به عنوان اختلالات ژنتیکی چشم (یا بیماری‌های چشمی ارثی) شناخته می‌شود.

مطلب پیشنهادی: آزمایش ژنتیک تشخیص سرطان های ارثی

برخی از شایع‌ترین بیماری‌های چشمی کودکان و بزرگسالان دارای یک جزء ژنتیکی حیاتی هستند.

عواملی مانند وراثت تقریباً ۶۰٪ از تمام موارد نابینایی در کودکان را شامل می‌شود (گلوکوم مادرزادی، بدشکلی‌های چشمی، آتروفی عصب بینایی و رتینیت پیگمنتوزا). بیماری‌های چشمی جدی مانند گلوکوم و دژنراسیون ماکولا نیز ممکن است در بزرگسالی یک جزء ارثی داشته باشند.

آیا نابینایی ژنتیکی است؟

آیا نابینایی ژنتیکی است؟

دلایل زیادی برای از دست دادن بینایی یا نابینایی وجود دارد. برخی از این دلایل ژنتیکی هستند. به عنوان مثال، فرد ممکن است یک شرایط ژنتیکی را به ارث ببرد که باعث نابینایی از بدو تولد شود. این حالت به عنوان نابینایی مادرزادی شناخته می‌شود.

به‌طور دیگر، ژنتیک می‌تواند احتمال ابتلا به شرایطی که باعث نابینایی در طول زندگی می‌شوند را افزایش دهد. این ممکن است به دلیل شرایطی باشد که به طور مستقیم چشم‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد یا شرایط دیگری که می‌تواند باعث مشکلات چشمی شود.

مطلب پیشنهادی: آزمایش ژنتیک چیست؟

آیا ارتباط ژنتیکی برای از دست دادن بینایی وجود دارد؟

آیا ارتباط ژنتیکی برای از دست دادن بینایی وجود دارد؟

تحقیقات نشان می‌دهد که بیش از ۲۶۰ ژن شناسایی شده‌اند که ممکن است منجر به اختلال در بینایی و کوری در صورت داشتن جهش شوند.

تنها راه برای اطمینان از این موضوع، انجام آزمایشات ژنتیکی برای دریافت تشخیص رسمی است.

آزمایش ژنتیک یک فرآیند چند مرحله ای است که ممکن است هفته ها یا ماه ها طول بکشد. فرآیند اغلب به شرح زیر است:

  • مجموعه ای از تاریخچه سلامتی و خانواده
  • یک معاینه بالینی دقیق که می تواند شامل اتساع، آزمایش حدت بینایی، معاینه چشمی با لامپ شکاف، تصویربرداری، آزمایش میدان بینایی یا الکترورتینوگرافی باشد.
  • یک یا چند ژن خاص IRD و مرتبط با آن برای بررسی بیشتر بر اساس تمام اطلاعات جمع آوری شده شناسایی می شوند
  • یک نمونه خون یا بزاق برای تجزیه و تحلیل ژنوم

در طول مسیر، ممکن است با یک مشاور ژنتیک برای درک و مدیریت فرآیند کار کنید. مشاور ژنتیک می‌تواند به شما و خانواده‌تان در پیش‌بینی و مدیریت تأثیرات عاطفی که می‌تواند داشته باشد کمک کند.

مطلب پیشنهادی: مشاوره ژنتیک: دلایل، کاربرد، ضرورت و نحوه انجام

علاوه بر این، مشاور ژنتیک ممکن است به شما کمک کند بفهمید کدام آزمایش‌ها احتمالاً مفید هستند و کدام گزینه‌های درمانی مرتبط‌تر هستند.

با ترکیبی از اطلاعات و حمایت عاطفی، مشاور ژنتیک می تواند به شما در تصمیم گیری در مورد مراقبت کمک کند. این تصمیمات می تواند شامل میزان پیگیری آزمایشات ژنتیکی باشد.

اختلالات ژنتیکی شایع چشم

اختلالات ژنتیکی شایع چشم

در این بخش لیستی شامل برخی از شایع‌ترین بیماری‌های چشمی ارثی در انسان‌ها آورده شده است (توجه داشته باشید که این لیست بخصوص به هند اشاره دارد):

  • کوری رنگ: اگرچه همه موارد کوری رنگ ارثی نیستند، اما اکثریت زیادی از آن‌ها هستند.
  • گلوکوم: اشکال بزرگسالی گلوکوم، مانند POAG، گلوکوم با تنش پایین، و گلوکوم مرتبط با شبه‌تراش، ژنتیکی هستند.
  • دژنراسیون ماکولا: این بیماری ممکن است یک جزء ژنتیکی داشته باشد.
  • انتروپیون: اختلالی که در آن پلک‌ها به سمت داخل و به چشم می‌چرخند.
  • رتینیت پیگمنتوزا: این مجموعه‌ای از بیماری‌های نادر است که شبکیه را تحت تاثیر قرار می‌دهد و باعث کاهش بینایی در طول زمان می‌شود.

مطلب پیشنهادی: اختلالات ژنتیکی: انواع، علائم، علل و نحوه تشخیص

کدام شرایط ژنتیکی می‌توانند باعث نابینایی شوند؟

کدام شرایط ژنتیکی می‌توانند باعث نابینایی شوند؟

عوامل ژنتیکی می‌توانند در شرایط زیر نقش داشته باشند:

دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (AMD)

AMD یک بیماری چشمی است که وقتی پیری ماکولا را آسیب می‌رساند، رخ می‌دهد. ماکولا بخشی از چشم است که کنترل بینایی تیز و مستقیم به جلو را بر عهده دارد.

AMD اصلی‌ترین علت از دست دادن بینایی و نابینایی در افراد ۶۵ سال و بالاتر در ایالات متحده است.

عوامل ژنتیکی می‌توانند تأثیر بگذارند که AMD چه زمانی شروع می‌شود و چگونه پیشرفت می‌کند. محققان ژن‌های زیادی را شناسایی کرده‌اند که با خطر AMD مرتبط هستند.

افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند، بیشتر از افرادی که چنین سابقه‌ای ندارند، به آن مبتلا می‌شوند. حدود ۱۵-۲۰٪ از افراد مبتلا به AMD یک یا چند خویشاوند درجه اول، مانند والدین یا خواهر و برادر، با این شرایط دارند.

علائم AMD شامل موارد زیر است:

  • تاری در بینایی مرکزی
  • مشکل در دیدن در نور کم
  • خطوط صاف که کج یا موج‌دار به نظر می‌رسند
  • رنگ‌ها که روشنایی خود را از دست می‌دهند
  • نقاط خالی در دید

گلوکوم

گلوکوم یک گروه از بیماری‌های پیشرونده چشم است که عصب بینایی که چشم را به مغز متصل می‌کند، آسیب می‌رساند و منجر به از دست دادن بینایی و نابینایی می‌شود.

گلوکوم حدود ۲.۷ میلیون نفر در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این دومین علت اصلی نابینایی غیر قابل برگشت است.

بسیاری از افراد مبتلا به گلوکوم هیچ سابقه خانوادگی از این بیماری ندارند. با این حال، برخی تحقیقات نشان می‌دهد که حدود ۵۰٪ از افراد مبتلا به گلوکوم اولیه با زاویه باز اعضای خانواده‌ای با این بیماری دارند که نشان‌دهنده وجود یک پیوند ژنتیکی است.

علائم گلوکوم به نوع و شدت آن بستگی دارد اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • نقاط کور تکه‌تکه به طرفین
  • مشکل در دیدن جلو
  • درد شدید چشم
  • سردرد شدید
  • تاری دید
  • هاله‌ها اطراف چراغ‌ها
  • چشمی مات و کدر

درمان نمی‌تواند آسیب گلوکوم را معکوس کند، اما می‌تواند به پیشگیری یا کاهش از دست دادن بینایی کمک کند.

آب مروارید

آب مروارید هنگامی است که عدسی چشم، که معمولاً شفاف است، تکه‌های کدر پیدا می‌کند. این تکه‌ها می‌توانند بزرگ‌تر شوند و باعث تاری و مه‌آلودگی دید شوند. اگر به مدت طولانی درمان نشود، می‌تواند باعث دید بسیار ضعیف شود.

آب مروارید مادرزادی، که از بدو تولد وجود دارد، گاهی اوقات زمانی رخ می‌دهد که یک ژن از والدین به فرزند منتقل می‌شود.

خدمات بهداشت ملی (NHS) در بریتانیا تخمین می‌زند که ۱ در ۵ نفر با آب مروارید مادرزادی سابقه خانوادگی این شرایط را دارند. ژنتیک همچنین ممکن است در برخی از آب مرواریدهای وابسته به سن نقش داشته باشد.

علائم آب مروارید ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • دید کدر یا تار
  • درک رنگ محو شده
  • مشکل در دیدن در شب
  • هاله‌ها اطراف چراغ‌ها
  • دوبینی

عمل جراحی موثرترین درمان برای آب مروارید است. جراحی آب مروارید، عدسی کدر را با یک عدسی مصنوعی جایگزین می‌کند.

آمبلیوپی

آمبلیوپی نوعی اختلال بینایی است که زمانی رخ می‌دهد که مغز و چشم به درستی با هم کار نمی‌کنند، باعث می‌شود مغز نتواند دید از چشم را تشخیص دهد.

این شرایط معمولاً یک چشم را تحت تأثیر قرار می‌دهد و مغز بیشتر به چشم قوی‌تر متکی می‌شود. این وضعیت باعث می‌شود دید در چشم ضعیف‌تر بدتر شود، که برخی افراد به آن “چشم تنبل” می‌گویند. بدون درمان، آمبلیوپی می‌تواند باعث از دست دادن دائمی بینایی شود.

آمبلیوپی در دوران کودکی شروع می‌شود و تا ۳ از ۱۰۰ کودک را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری تمایل به ارث بردن در خانواده‌ها دارد. کودکانی که سابقه خانوادگی آمبلیوپی یا سایر شرایط چشمی، مانند استرابیسموس، دارند، خطر بیشتری برای آمبلیوپی دارند.

علائم شامل موارد زیر است:

  • درک عمق ضعیف
  • چپ شدن چشم
  • بستن یک چشم
  • کج کردن سر

بسیاری از والدین و مراقبان نمی‌دانند که کودکشان آمبلیوپی دارد تا زمانی که معاینه چشم انجام شود. پزشکان توصیه می‌کنند که کودکان بین ۳ تا ۵ سالگی معاینه بینایی انجام دهند تا آن را شناسایی کنند.

علل نادر ژنتیکی ارثی نابینایی

علل نادر ژنتیکی ارثی نابینایی

گروهی از شرایط ژنتیکی نادر که به عنوان بیماری‌های ارثی شبکیه (IRDs) شناخته می‌شوند نیز می‌توانند به از دست دادن بینایی و نابینایی منجر شوند.

تحقیقات بیش از ۲۶۰ ژن را شناسایی کرده‌اند که باعث IRDs می‌شوند. این شرایط بیش از ۲ میلیون نفر در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ۲۰-۲۵٪ از موارد نابینایی در افراد ۱۸-۶۵ سال را شامل می‌شوند.

نمونه‌هایی از IRDs عبارتند از:

  • رتینیت پیگمنتوزا: رتینیت پیگمنتوزا یک گروه از اختلالات ارثی چشم است که سلول‌های حساس به نور شبکیه را تخریب می‌کند و باعث از دست دادن بینایی می‌شود. این بیماری ۱ در ۴۰۰۰ نفر را در ایالات متحده تحت تأثیر قرار می‌دهد.
  • کوریودرمی: این یک اختلال ژنتیکی است که باعث از دست دادن تدریجی بینایی به دلیل از دست دادن مداوم سلول‌ها در شبکیه و عروق خونی نزدیک آن می‌شود. معمولاً مردان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. افراد مبتلا به این بیماری ابتدا شب‌کوری را تجربه می‌کنند، سپس دید تونلی و کاهش توانایی دیدن جزئیات را خواهند داشت. کوریودرمی کمتر از ۵۰,۰۰۰ نفر را در ایالات متحده تحت تأثیر قرار می‌دهد.
  • بیماری استارگاردت: این بیماری ژنتیکی چشم زمانی رخ می‌دهد که مواد چرب روی ماکولا تجمع پیدا می‌کنند. بیماری استارگاردت باعث از دست دادن تدریجی بینایی می‌شود. کمتر از ۲۰۰,۰۰۰ نفر در ایالات متحده به آن مبتلا هستند.
  • دیستروفی مخروطی-میله‌ای: این گروه از اختلالات ارثی چشم سلول‌های حساس به نور شبکیه به نام مخروط‌ها و میله‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. افراد با از دست دادن تدریجی بینایی روبرو می‌شوند زیرا مخروط‌ها و میله‌ها تخریب می‌شوند. این بیماری حدود ۱ در ۳۰,۰۰۰-۴۰,۰۰۰ نفر را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
  • آموروز مادرزادی لبر: افراد مبتلا به این اختلال ژنتیکی چشم، اختلال شدید بینایی را از بدو تولد دارند. این بیماری در حدود ۲-۳ در ۱۰۰,۰۰۰ نوزاد رخ می‌دهد.
  • آکروماتوپسی: این اختلال ارثی بینایی باعث می‌شود افراد دید رنگی ناقص یا کاملاً نداشته باشند همراه با نقاط کور، تاری و کم‌بینی. آکروماتوپسی حدود ۱ در ۳۰,۰۰۰ نفر در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
  • رتینوشیزیس وابسته به X: رتینوشیزیس وابسته به X سلول‌های ماکولا را تحت تأثیر قرار می‌دهد و منجر به کاهش تیزی بینایی در هر دو چشم می‌شود. عوارض می‌توانند باعث نابینایی شوند. این اختلال ژنتیکی مردان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و معمولاً در کودکی تشخیص داده می‌شود.

برای اکثر IRDs درمان قطعی وجود ندارد، اما پزشکان از راهکارهایی برای کاهش از دست دادن بینایی و حفظ بینایی برای مدت ممکن استفاده می‌کنند.

چگونه اختلالات ژنتیکی چشم بروز می‌کنند؟

چگونه اختلالات ژنتیکی چشم بروز می‌کنند؟

در بیشتر موارد، اختلالات ژنتیکی چشم تا رسیدن به بلوغ ظاهر نمی‌شوند. تشخیص حاملین اختلالات ارثی از طریق تست‌های ژنتیکی بسیار اهمیت دارد.

در بسیاری از موارد، کودکان به اختلال مبتلا می‌شوند در حالی که والدین آن‌ها فقط حامل ژن معیوب هستند.

در موارد دیگر، این خود بیماری نیست که منتقل می‌شود، بلکه تمایل به بیماری است که از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود. چندین بیماری شایع چشمی در این دسته قرار می‌گیرند، از جمله دژنراسیون ماکولا، استرابیسموس (چشم‌زدگی)، و برخی انواع گلوکوم، میوپیا (نزدیک‌بینی) و آستیگماتیسم.

این واقعیت که بسیاری از اعضای یک خانواده ممکن است به بیماری‌هایی مانند دیابت مبتلا شوند، احتمالاً به دلیل تمایل ژنتیکی است. آگاهی از این عوامل خطر شناخته شده برای پیشگیری از بیماری بسیار حیاتی است.

در ژنتیک مدرن، یکی از فعال‌ترین حوزه‌های تحقیقاتی، جستجو برای عوامل خطر ژنتیکی است که احتمال بروز تغییرات بینایی را افزایش می‌دهند.

مطلب پیشنهادی: سرطان چشم + علائم، انواع و درمان

چرا باید تست ژنتیکی انجام داد؟

تست ژنتیکی، تشخیص بالینی اختلالات ژنتیکی چشم را تقویت و تأیید می‌کند. این امر به ویژه در تشخیص برخی مشکلات بینایی که علائم مشترک دارند، بسیار حیاتی است.

تست ژنتیکی می‌تواند:

  • به بیماران اطمینان خاطر دهد و منبع اختلال چشم را شناسایی کند.
  • به پزشکان اجازه دهد تا درمان یا درمان مناسب را بر اساس ژنتیکی بودن اختلال چشمی پیشنهاد دهند.
  • به پیشرفت‌های غیرمنتظره در زمینه در حال رشد اختلالات ژنتیکی چشم منجر شود.

درمان بیماری‌های ژنتیکی چشم

درمان بیماری‌های ژنتیکی چشم

در حالی که می‌توان علائم اختلالات چشمی را با درمان‌های مختلف کاهش داد، چالش در درمان اختلالات ژنتیکی چشم این است که آن‌ها در کد ژنتیکی فرد نوشته شده‌اند.

درمان ژنی یک روش پزشکی است که ژن‌های معیوب را جایگزین یا ژن‌های جدیدی را اضافه می‌کند تا بیماری را درمان کند یا توانایی بدن را برای مقابله با آن بهبود بخشد.

تحقیقات زیادی در این زمینه برای اختلالات ژنتیکی چشم در حال انجام است و آینده امیدوارکننده به نظر می‌رسد. به عنوان مثال، LUXTURNA، اولین درمان جایگزینی ژن تایید شده در جهان، به طور موفقیت‌آمیزی افراد مبتلا به یک بیماری ارثی نابینا کننده را درمان کرده است.

مراقبت از اختلالات ژنتیکی چشم

آینده درمان اختلالات ژنتیکی چشم امیدوارکننده به نظر می‌رسد. در این بین، باید اقداماتی را برای آماده‌سازی خود برای درمان انجام دهیم. ما به شدت توصیه می‌کنیم که سالی یک بار به چشم پزشک مراجعه کنید و معاینه چشم انجام دهید.

آیا ژن‌ درمانی برای بیماری‌های ارثی چشم موثر است؟

آیا ژن‌ درمانی برای بیماری‌های ارثی چشم موثر است؟

ژن‌ درمانی جایگزینی، یک ژن جدید را به سلول وارد می‌کند تا نسخه جهش‌یافته را جایگزین کرده و عملکرد سلول را بازیابی کند. برای افرادی با بیماری‌های ارثی شبکیه (IRDs)، این به معنای تزریق یک نسخه سالم از ژن معیوب به داخل چشم است.

با این حال، ژن‌ درمانی برای درمان IRDs در مراحل اولیه قرار دارد و نیاز به تحقیقات بیشتری دارد. ژن‌ درمانی جایگزینی در درمان حداقل یک بیماری ارثی چشم، یعنی LCA، موثر بوده است.

محققان در حال بررسی ژن‌ درمانی جایگزینی برای درمان سایر IRDs هستند و چشم‌انداز کلی برای افرادی که با IRDs زندگی می‌کنند امیدوارکننده است.

چندین آزمایش بالینی برای بررسی IRDs خاص در حال انجام است و به‌طور فعال شرکت‌کنندگان را جذب می‌کند. این تلاش‌ها ممکن است به افرادی که تحت تأثیر IRDs قرار دارند امیدی برای حفظ و حتی بهبود بینایی‌شان بدهد.

تا کنون، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تنها یک ژن‌ درمانی جایگزینی به نام “Luxturna” را تایید کرده است. در حالی که این درمان یک درمان کامل نیست، اما بینایی افرادی را که به دلیل جهش در ژن RPE65 مبتلا به LCA هستند، باز می‌گرداند.

تایید Luxturna در سال ۲۰۱۷ یک نقطه عطف مهم در درمان IRDs بود. این تایید نشان داد که ژن‌درمانی جایگزینی می‌تواند موثر باشد. در پاسخ به این موضوع، تأکید بیشتری بر توسعه درمان‌های مبتنی بر ژن و ادامه تحقیقات قرار گرفته است.

درمان با سلول‌های بنیادی نیز ممکن است برای بازسازی اپیتلیوم رنگدانه‌ای شبکیه، که یک جزء حیاتی از شبکیه برای عملکردهای بینایی است، امکان‌پذیر باشد. ایمپلنت‌های میکروچیپ نیز در حال آزمایش هستند تا به چشم‌های آسیب‌دیده کمک کنند تا بینایی مفید خود را بازیابند.

همان‌طور که همیشه، بهترین کار این است که هرگونه گزینه‌های بالقوه را با تیم مراقبت چشمی خود مشورت کنید.

جمع بندی
نابینایی همیشه ژنتیکی نیست، اما می‌تواند باشد.

برخی از علل نابینایی کاملاً به دلیل ژنتیک هستند. برای سایر علل، سابقه خانوادگی فقط یکی از چندین عامل خطر است. بسته به شرایط، نابینایی می‌تواند در بدو تولد وجود داشته باشد یا در مراحل بعدی زندگی بروز کند.

چندین بیماری شایع چشمی که می‌توانند به نابینایی منجر شوند دارای یک جزء ژنتیکی هستند، مانند AMD و آمبلیوپی. همچنین شرایط ژنتیکی نادر دیگری وجود دارند که می‌توانند باعث نابینایی شوند و به عنوان IRDs شناخته می‌شوند.

آخرین مقالات وبلاگ
مقالات و مطالب آموزشی در حوزه پزشکی و سلامت

آزمایش در منزل با نمونه گیری رایگان ، دریــــافت جـواب آزمـــــایش به صورت آنـــــلاین