کروناویروس EG.5) Eris) – آخرین سویه کروناویروس

فهرست مطالب

کروناویروس EG.5) Eris) – آخرین سویه کروناویروس
این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

توجه: از آنجایی که اطلاعات مربوط به COVID-19 به سرعت تغییر می‌کند، ما شما را تشویق می‌کنیم تا برای آخرین اطلاعات از وب‌سایت‌های مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، سازمان بهداشت جهانی (WHO) و دولت محلی و ایالتی خود بازدید کنید.

همانطورکه می دانید ویروس‌ها جهش پیدا می‌کنند، بنابراین یک سویه جدید SARS-CoV-2 (ویروسی که باعث COVID-19 می‌شود) ظهور و شروع به انتشار کرد. تابستان امسال، آن سویه EG.5 یا به طور غیررسمی Eris (ملقب به الهه یونانی نزاع و اختلاف) نامیده می شود. اریس که از زیرمجموعه های Omicron است، در حال حاضر زیرمجموعه اصلی ویروس کرونا در کشور است و افراد بیشتری را نسبت به هر گونه منفرد دیگری آلوده می کند.

تا کنون، EG.5 هیچ هشداری را از نظر شدت بیماری تنظیم نکرده است، اگرچه گزارش‌های اولیه نشان می‌دهد که ممکن است قابل انتقال‌تر باشد – از XBB.1.16 (یا Arcturus)، یکی دیگر از زیرمجموعه‌های بسیار مسری Omicron که در خبرها بود، پیشی گرفته است. همین چند ماه پیش اسکات رابرتز، متخصص بیماری‌های عفونی پزشکی ییل، می‌گوید: «من از داده‌هایی که نشان دهد EG.5 منجر به موارد بدتر کووید-19 در مقایسه با انواع قبلی می‌شود، اطلاعی ندارم. اما گزارش‌های اولیه نشان داده‌اند که EG.5 سریع‌تر از هر گونه دیگری که در حال حاضر در گردش است، گسترش یافته است.

EG.5، آخرین زیرشاخه ویروس کرونا چقدر شایع است؟

بر اساس برآوردهای مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، EG.5 مسئول 29.4 درصد موارد کووید در ایالات متحده در پایان سپتامبر بود که بیشتر از هر گونه SARS-CoV-2 در گردش بود. در همان هفته، سویه‌ای به نام FL 1.5.1 (یا Fornax)، گزارش شد که به سرعت در ایالات متحده افزایش یافت و 13.7 درصد موارد را تشکیل داد و در رتبه دوم قرار گرفت و پس از آن ترکیبی از دیگر سویه‌های XBB و زیرمجموعه های Omicron قرار گرفت.

EG.5 یا کروناویروس Eris چه تفاوتی با دیگر سویه های اخیر کروناویروس دارد؟

دکتر رابرتز توضیح می دهد که این تفاوت چندانی با دیگر سویه های اخیر ندارد. EG.5 که برای اولین بار در فوریه شناسایی شد، از زیرمجموعه های نوع Omicron است که برای اولین بار در نوامبر 2021 ظاهر شد و دارای انواع فرعی بسیاری است. (شایان ذکر است که به جز در موارد نادر، نسخه اصلی Omicron دیگر در گردش نیست – سویه اصلی ویروس SARS-CoV-2 و انواع اولیه و شدیدتر آلفا و دلتا نیز وجود ندارد.)

با این حال، EG.5 یک جهش جدید در پروتئین اسپایک خود دارد (بخشی که ورود ویروس به سلول میزبان را تسهیل می‌کند) که به طور بالقوه می‌تواند از برخی از ایمنی به‌دست‌آمده پس از عفونت یا واکسیناسیون جلوگیری کند. دکتر رابرتز می‌گوید: «مانند همه گونه‌هایی که به وجود آمده‌اند، به دلیل تفاوت جزئی در ژنوتیپ، درجه بیشتری از گریز از سیستم ایمنی وجود دارد.

سازمان جهانی بهداشت (WHO) EG.5 را به عنوان “variant of interest” طبقه بندی کرده است، به این معنی که کشورها باید آن را با دقت بیشتری نسبت به سایر سویه ها تحت نظر داشته باشند زیرا از نوع جهش هایی است که می تواند آن را مسری یا شدیدتر کند. (CDC هنوز صفحه طبقه بندی انواع خود را به روز نکرده است.)

آیا EG.5 در افزایش بستری شدن در بیمارستان COVID-19 نقش دارد؟

به احتمال زیاد. امسال، در هفته اول آگوست، CDC روند صعودی 14.3 درصدی را در بستری‌های مرتبط با کووید نشان داد. اما این افزایش در موارد و بستری ها نسبت به تابستان های گذشته بسیار کمتر است.

دکتر رابرتز می‌گوید: «این جهش‌های تابستانی کووید در سه سال گذشته اتفاق افتاده است، به احتمال زیاد به این دلیل که افراد بیشتری در حال سفر هستند. این افزایش اخیر نیز احتمالاً به دلیل نوع جدید است که توانایی بیشتری برای دور زدن سیستم ایمنی افراد دارد و کاهش اثربخشی تزریقات تقویت کننده پاییز گذشته.

آیا کروناویروس EG.5 علائمی ایجاد می کند که با سایر زیرمجموعه های کروناویروس متفاوت باشد؟

دکتر رابرتز توضیح می دهد که مانند سایر سویه های Omicron، کرونا ویروس EG.5 تمایل به عفونت دستگاه تنفسی فوقانی دارد و باعث آبریزش بینی، گلودرد و سایر علائم شبیه سرماخوردگی می شود، برخلاف علائم دستگاه تنفسی تحتانی. اما افراد 65 ساله یا مسن‌تر یا دارای سیستم ایمنی ضعیف در معرض خطر بیشتری هستند که ویروس به دستگاه تنفسی تحتانی منتقل شود و باعث بیماری شدید شود.

آیا واکسن های به روز شده (فرمول ۲۰۲۳-۲۰۲۴) کووید در برابر EG.5 محافظت می کنند؟

واکسن‌های به‌روزرسانی شده دقیقاً با EG.5 مطابقت ندارند – Pfizer-BioNTech، Moderna و Novavax همگی نسخه‌هایی را توسعه داده‌اند که هدف آنها شاخه Omicron XBB.1.5 می باشد. اما CDC می‌گوید واکسن‌های به‌روز شده باید علیه انواع در حال گردش ویروس SARS-CoV-2 که بسیاری از آنها از نسل یا مربوط به سویه XBB هستند، کار کنند.

دکتر رابرتز می گوید: «دو سویه، EG.5 و XBB.1.5، یکسان نیستند، اما بسیار نزدیک هستند. ظن قوی من این است که با توجه به شباهت های ژنتیکی، همچنان درجه خوبی از محافظت در برابر تقویت کننده وجود خواهد داشت. ما در طول همه‌گیری دیده‌ایم که اگر کد ژنتیکی مشابهی در میان زیرمتغیرهای Omicron وجود داشته باشد محافظت متقابل بسیار بهتری وجود خواهد داشت.

این ایده احتمالاً بخشی از مقدمات واکسن‌های فصلی کووید در آینده خواهد بود. دکتر رابرتز می گوید: «واکسن های جدید آخرین نخواهند بود. کووید احتمالاً شبیه آنفولانزا خواهد بود، جایی که سویه آن هر سال اندکی جهش می‌یابد، و ما قبل از اینکه بدانیم دقیقاً کدام گونه‌ها چند ماه بعد در گردش هستند، واکسنی تولید می‌کنیم.»

دکتر رابرتز می افزاید که داروهای ضد ویروسی مانند Paxlovid نیز باید علیه EG.5 کار کنند و آزمایشات سریع در خانه باید قادر به تشخیص آن باشند.

چگونه مردم می توانند در زمستان امسال از خود در برابر SARS-CoV-2 و سایر ویروس ها محافظت کنند؟

پیش‌بینی سه ویروس SARS-CoV-2، آنفولانزا، و ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) – که در فصول پاییز و زمستان به یکباره برخورد می‌کنند، در سه سال گذشته به ترس از “tripledemic” کمک کرده است.

امسال، باید محافظت بهتری در برابر واکسن‌های به‌روزرسانی شده کووید و ابزارهای پیشگیرانه جدید برای RSV وجود داشته باشد، که می‌تواند در افراد آسیب‌پذیر (از جمله نوزادان و افراد مسن‌تر) کشنده باشد. دومی شامل دو واکسن برای افراد 60 سال به بالا، درمان برای کودکان خردسال که شامل یک آنتی بادی مونوکلونال برای نوزادان و کودکان نوپا است، و واکسنی که به زنان باردار داده می‌شود تا آنتی‌بادی‌هایی ارائه کند که سپس از نوزادان تازه متولد شده آنها از بدو تولد تا 6 ماهگی محافظت می‌کند.

دکتر رابرتز می گوید هرکسی که یک واکسن جدید فرموله شده کووید را در پاییز دریافت می کند باید انتظار داشته باشد که در اوایل سال جدید از محافظت کافی برخوردار باشد – واکسن ها حدود سه ماه طول می کشد تا به اوج اثربخشی برسند.

طبق الگوی سال‌های گذشته، دکتر رابرتز انتظار دارد که شاهد افزایش معمول در موارد کووید در زمستان باشد، اما امیدوار است با توجه به اینکه EG.5 یک نوع خفیف است، در دسترس بودن درمان‌های کووید مانند Paxlovid و تزریق تقویت‌کننده جدید در آنجا وجود داشته باشد. درنتیجه افزایش بسیار کمتری در میزان بستری شدن کووید در بیمارستان نسبت به زمستان های گذشته خواهد داشت.

با این حال، انجام سایر اقدامات احتیاطی ممکن است همچنان مهم باشد، به خصوص اگر شما در معرض خطر بالاتری برای بیماری شدید هستید، مثلا 50 سال به بالا هستید، نقص ایمنی دارید یا شرایط پزشکی زمینه‌ای مانند چاقی یا اختلال انسداد مزمن ریه (COPD) دارید.

تلاش‌های محافظتی، مانند اجتناب از افرادی که بیمار هستند و استفاده از ماسک‌های مناسب در میان افراد در مکان‌های بسته، می‌تواند کمک کند، اما دکتر رابرتز می‌گوید: «واکسیناسیون کووید (COVID) مؤثرترین ابزار برای پیشگیری است.

اطلاعات ارائه شده در این مقاله فقط برای اهداف اطلاعات عمومی است. هیچ محتوایی در مقالات هرگز نباید به عنوان جایگزین توصیه های پزشکی توسط پزشک یا سایر پزشکان واجد شرایط استفاده شود. در مورد هر گونه سوالی که در مورد یک بیماری دارید، همیشه از مشاوره فردی پزشک خود استفاده کنید.

آخرین مقالات وبلاگ
مقالات و مطالب آموزشی در حوزه پزشکی و سلامت

آزمایش در منزل با نمونه گیری رایگان ، دریــــافت جـواب آزمـــــایش به صورت آنـــــلاین